Gå direkt till Nyheten (Göte Hultqvist porträtterad)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Göte Hultqvist porträtterad

Publicerad Tuesday, 18 January 2011, 16:28 av Redaktionen

goeteh-konsta_110118Äntligen – skulle man vilja säga – har det publicerats en skrift som handlar om konstnären Göte Hultqvist.
Han har betytt mycket för den konstnärliga verksamheten i Lidköping på flera sätt  – lärare på Pomonahuset i många år och inspiratör för många som fortsatt med måleri  – både amatörer och de som blivit professionella.

Hans uttrycksteknik, främst då han bodde i Lidköping, var akvarell. Det delvis därför som akvarellen ännu idag har en sådan stark ställning  bland utövare och publik i Lidköping.

Nu är det inte för detta som ”Den känslige symbolisten” skrivits av gamle vännen Stig Lundström. Skriften är en biografisk framställning av Göte Hultqvist som konstnär och människa. Mycket öppenhjärtig, informativ och rikligt illustrerad. Det senare med många oljemålningar, som gör att man imponeras än mer av hans måleri.

goethe_stadstredg

Bilderna är klickbara

Göte Hultqvist, som alltid varit väldigt blygsam med att ”marknadsföra” sin konst,  är en stor målare i den klassiskt modernistiska svenska tradition som tog sin början under 1930-talet.

”Den känslige symbolisten” är skrift som tål att läsas, titta i , en och två gånger  och – begrunda.