Gå direkt till Nyheten (Inget klart om ny verksamhet i gjuteriet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Inget klart om ny verksamhet i gjuteriet

Publicerad Monday, 24 January 2011, 14:47 av Björn Smitterberg

Det är fortfarande inte klart vad som skall hända i Vestas Castings gjuteri i Lidköping. Produktionen upphörde före årsskiftet och nu finns ett 20-tal tjänstemän och anställda kvar som städar upp och packar ihop verktyg. Övriga av de 84 som var anställda när avvecklingsbeskedet kom har ännu uppsägningstid kvar men ingen arbetsplikt.

– Vi har några spår vi ännu arbetar efter för att försöka hitta ny verksamhet för lokaler och anställda i Lidköping, säger Torbjörn Rudqvist.

Det är dock tydligt att Torbjörn Rudqvist, VD vid Vestas Castings, inte vill inge några stora förhoppningar. Något nytt i det här fallet har inte tillkommit sedan i höstas men samtal pågår ännu med en intressent.

Källor har uppgivit för Lidköpingsnytt att en koncern o gjuteribranschen – Nötudden AB – skall vara intresserade, men det finns inget som bekräftar uppgiften officiellt.

Torbjörn Rudqvist säger i en liknelse att vattenglaset inte är tömt än, det är halvfullt.

Oavsett vad som händer med verksamheten har Vestas Casting lokalerna i sin hand under lång tid, de hyrs och kontraktet löper över flera år.

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
25 January, 2011 07:42

Trodde att det var klart att de som arbetar där skulle ta över företaget i hop med det socialistiska partiet? Var det ingen på företaget som var intresserat av SP erbjudande? Märkligt!

janne59
Gäst
janne59
25 January, 2011 09:55
Svarar  Agust Vråk

Det var nog ett drömscenario som målades upp.

Funderar
Gäst
Funderar
25 January, 2011 09:16

Alltid lika märkligt att en del har sådant hat till socialism… Är det något i barndomen som påverkat er eller?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
25 January, 2011 11:29
Svarar  Funderar

Inget hat, bara sunt förnuft.

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
25 January, 2011 09:24

Suck… du läste uppenbarligen vår insändare som fan läser bibeln. Vi “erbjöd” ingenting, det enda vi gjorde med insändaren var att med exempel från historien visa på att det finns en annan möjlighet, kollektivt ägande, om det inte skulle lösa sig med en ny köpare. Nu verkar det dock ha gjort det, så vad klagar du över?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
25 January, 2011 11:26
Svarar  erik_lisch

Från Lidköpingsnytt 2010-10-26 och Socialistiska Partiet:
” De varslade arbetarna på Vestas i Lidköping kan självklart räkna med vårt helhjärtade stöd om de skulle inspireras av sina engelska kollegor och ockupera sin egen fabrik i kamp för att rädda jobben.”

Det SP gjorde var att erbjuda ert stöd till en olaglig handling! Som tur är så är de anställda på Vestas smartare än så.

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
25 January, 2011 03:01
Svarar  Agust Vråk

Japp, det stämmer.
Men det saken gällde var ett stöd från utsidan, med våra små resurser. Inte direkt som så att vi själva skulle delta i, eller leda, ockupationen. Det är naturligtvis upp till de drabbade att själva bestämma hur de vill gå vidare. Som du hade vetat om du läst allt jag och partivänner skrivit i den här frågan så är vi naturligtvis medvetna om att vi inte har en tradition av den typen av arbetarkamp i Sverige, och att vi naturligtvis förstår att chansen att man skulle ta till en ockupation för att kräva sin rätt är, minst sagt, minimal.
SP, och väldigt många som vi har diskuterat med, är av uppfattningen att det är värre att ta ifrån hederliga människor deras
försörjning, än att visa sitt missnöje med ickevålds-aktioner, även om de kanske råkar vara olagliga.

Jag antar att du även var emot ANC:s medborgarrättskamp i Sydafrika, eller Solidarnosc’s demokratikamp i Polen.