Gå direkt till Nyheten (Stadsträdgården kan få helt nytt café nästa år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stadsträdgården kan få helt nytt café nästa år

Publicerad Wednesday, 29 June 2011, 13:58 av Björn Smitterberg

Det stängda Terasscaféet i Stadsträdgården har nu fått kommunledningen att reagera. Frågan har diskuterats, men man har kommit fram till att nuvarande hyresgästen har så starkt besittningsskydd att en uppsägning inte är möjlig. I stället har möjligheten att skapa ett helt nytt café öppnats.

– Vi har ju diskuterat att öppna en växthusanläggning som skulle kunna vara en attraktion för Lidköping under en stor del av året, säger kommunalrådet Kjell Hedvall (S).

– Det skulle kombineras med ett nytt café.

Tidigast nästa år kan den nya växtanläggningen bli verklighet. Förslaget har funnits och diskuterats ett par år, men nu verkar det som om planerna fått ny fart.

13 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
29 June, 2011 02:42

Man säger, att hyresgästen har ett sådant starkt besittningsskydd att man inte kan vidtaga en uppsägning. Detta är en märkligt ståndpunkt! Sedan jag skrev första insändaren om det stängda caféet har jag fått information. Information som ställer begreppet starkt besittningsskydd i ett annat ljus!Jag reagerar på informationen och vill få frågetecken uträtade. Då jag arbetar dagligen med hyresjuridik och i princip gjort det sedan mitten av 80-talet blir jag väldigt fundersam när jag läser artikeln och väger in de kontakter jag fått gällande denna fråga.Enligt uppgift skall hyran ha en låg nivå. Det finns alltid möjlighet att säga upp avtalet för omförhandling. Avtalet skall då sägas upp X antal månader före hyrestidens utgång. Det lär vara senast imorgon.Jag vill, återigen påpeka, att jag inte är ute efter att agera mot hyresgästen av lokalen. Men som delägare via min skattsedel, till lokalen ifråga, är jag intresserad av att man får ut en marknadsmässig hyra.Således vill jag ställa följande frågor;1. På vilken juridisk grund vilar beslutet om “starkt besittningsskydd”?2. Är det sant som berättats för mig att 9 månader före hyrestidens utgång är i morgon?3. Anser hyresvärden, kommunen, att hyran är marknadsmässig? Jag har hört siffror under 5 000 kr / månad i hyra.4. Det sägs att hyrestiden, märk väl inte arrendetiden, är 5 år för varje gång. Stämmer detta?

Guest
Gäst
Guest
29 June, 2011 03:26

Undrar om det är en hund begraven nånstans?
Låt någon annan bygga ett café där gamla punchverandan låg.

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
29 June, 2011 07:41

Jag håller med dig i sak. Har även jag hört från källor att frågan om besittningsskyddet stark kan ifrågasättas. Det kan (enligt mitt sätt att se saken )  vara omöjligt att det finns ett så starkt besittningsskydd som Hedvall påtalar. Vad gäller hyran, som du så klart påpekar, är den marknadsmässig?. Jag själv har hört liknande uppgifter. Det är oerhört anmärkningsvärt att samma hyresgäst, år efter år kan disponera de båda anläggningarna nästan gratis och att kommunen inte ställer några krav. Jag säger som min gamle far sa, “någon jävla ordning får det vara”. Ja vill att mina skattepengar går till någon som sköter sig o ger mig valuta för dessa inte som det är nu.

Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
30 June, 2011 07:23

Om hyresavtalen i fråga är upprättade i laga ordning så är det egentligen inget anmärkningsvärt att någon hyr anläggningar år efter år. Det viktiga är att våra företrädare i kommunen agerar så vi får bästa tänkbara utdelning på “våra” hyresavtal. Om uppgifterna stämmer jag fått, inget svar är ju ännu redovisade från kommunen, kan man tycka att man kanske inte tagit ansvar för att hållen en marknadsmässig hyra. Men i samma andetag vill jag bara grattulera hyresgästen till en väl genomförd förhandling. Men har nu vi, “skattebetalarägarna”, fått upp ögonen för problemet är det väl tveksamt om hyresgästen “vinner” nästa förhandling. Fast det klart, skall det ske någon hyresmässig förändring de kommande fem åren skall tydligen avtalet sägas upp till omförhandling SENAST idag! Och även här har vi inte fått något svar på hur man avser göra, släppa ärendet eller säga upp till omförhandling.

solsvedan
Gäst
solsvedan
29 June, 2011 03:49

Det är en skamfläck att visa turisterna ett stängt café som ligger vid finaste platsen vid Lidan i sommarstaden Lidköping! Kan inte nuvarande caféägaren hålla öppet, så finns väl ingen anledning till att låta denne fortsätta hyra? Nej, hyr ut till någon som kan driva ett trevligt och mysigt sommarcafé som både kommuninvånare och turister kan utnyttja!

Vinbok
Gäst
Vinbok
29 June, 2011 04:10

Fråga till Jorgen borde inte ett sånt hyres avtal vara allmänhandling? Och jag vill också ha svar på dom frågorna som Jorgen ställer.

Redaktören
Gäst
Redaktören
29 June, 2011 04:26
Svarar  Vinbok

Avtal med ett eller flera företag inblanade är inte offentliga eller allmänna handlingar. /red

Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
30 June, 2011 07:17
Svarar  Vinbok

Vi skall nog vara tacksamma över att vissa handlingar inte är offentliga. Det ligger affärsuppgörelser i botten. Vår, medborgarnas, trygghet i dessa frågor ligger i att vi väljer de politiker vi litar på. Dessa politiker är garantin för att vi, kommunmedborgare, får vår röst hörd. Det är ju detta som är demokrati!

vickevire
Gäst
vickevire
29 June, 2011 04:32

Vore det inte mysigt med ett café på andra sidan bron oxå så man kan sitta i solen?? Terasscafet är ju i skuggan…. men mysigt med en fikapaviljong ngnstans i Stadsträdgården… kan man leka på lekplatsen och fika efteråt..men frågan är var den skulle få plats?? Kanske i det gula huset som ligger utmed lekplatsen??? Liknar Skogshyddan lite grann – kan man även utveckla med lite minigolfbanor för de som inte kan ta sig till Skogshyddan/Spiken/Filsbäck… eller så bygger man minigolfbanorna i Örthagsparken – där kan det oxå behövas lite rörelse…..

inka508
Gäst
inka508
29 June, 2011 08:05

Är det inte dags för kommunen att ta ett seriöst resonemang med arrendatorn innan frågan blir så stort att det tvingar fram ett alternativ i stadsträdgården.

AnPet
Gäst
AnPet
29 June, 2011 10:18

Det verkar som om det är hög tid att ta in någon pigg och engagerad konkurrent i Stadsträdgården.

Funderar
Gäst
Funderar
30 June, 2011 11:23

Lidköping har verkligen lyckats med att skapa en konstig stad… Sommarcafe vid Lidan som är stängt…Restaurang på en parkeringsplats vid stadt… Krog o companys uteservering stängd pga renovering (=heldött krogliv…)… halvfärdig gågata så cafeer och resauranger där knappt kunnat hålla öppet… soplukt… Bästa strandlägena ligger  kommunens förråd,värmeverk,kolhögar,beteshage(?),reningsverk,slitet utebad, och diverse igenväxt träsk… Har aldrig sett på maken till att ha guldläge men inte ta tillvara på att bli en kanonbra sommarstad… Kritik mottages gärna…

Olsson1
Gäst
Olsson1
30 June, 2011 10:40
Svarar  Funderar

Det bästa jag har läst på länge++++++++++