Gå direkt till Nyheten (Unga från Esplanadteatern dramatiserar
Rörstrandsfabrikens historia)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Unga från Esplanadteatern dramatiserar
Rörstrandsfabrikens historia

Publicerad Thursday, 30 June 2011, 13:55 av Björn Smitterberg

Det är ett nytt sätt att berätta en viktig del av Lidköpings 1900-talshistoria. Miljöer byggs upp och unga skådespelare från Esplanadteatern kommer att dramatisera viktiga händelser. Nio personer är det som är med – varav en guidar grupperna runt mellan olika stationer.

På den gamla direktionsvåningen har ett direktörsrum byggts upp och här spelar Magdalena Jansson en lite bister direktör Fredrik Wethje. Intill sitter Simon Fransila och gestaltar formgivaren Gunnar Nylund.

På onsdag börjar de här vandringarna där guiden Linnéa Christensen för runt grupperna till de platser där olika händelser dramatiseras. Inte minst dramatiskt blir det när Zofia Lundbäck dyker upp i den vita rocken  – hon är tidsstudieman.

Här är Linnéa Christensen främst och till vänster är det Gabriella Jakobsson från Esplanadteatern som regisserat det hela. De övriga på bilden är Magdalena Jansson, Björn Fondén, Simon Franzila och Zofia Lundbäck.

Gruppvis kommer besökare att föras genom lokalerna och bit få bit få höra historien som började 1890 och pågick i nästan 110 år, en historia som i stor utsträckning fortfarande präglar Rörstrands fabriksområde.