Gå direkt till Nyheten (Jimmy Nordström fotograferar himlen från Källby)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Jimmy Nordström fotograferar himlen från Källby

Publicerad Monday, 04 July 2011, 18:25 av Björn Smitterberg

Jimmy Nordström tar inte närbilder precis – han fotograferar galaxer och solen och sådana saker som kan mätas i avstånd med ljusår. Lidköpingsnytt har tidigare i dag berättat om de filmer Jimmy Nordström producerar – och han gör det hemma från trädgården på Björsgårdsvägen i Källby, eller kanske från Kinnekulle.

– Jag har varit intresserad av rymden och astronomi i många år, säger Jimmy Nordström, 24 år och IT-man på en bilfirma i Lidköping.

– 2006 skaffade jag min första utrustning för att ta bilder, och sedan har det vuxit.

”Solfilmen” med de fantastiska utbrotten och gaser som sugs in i solen igen har tagits med ett specialobjektiv. Solfilmen finns på en särskild hemsida. Det är ett amerikanskt objektiv, men redan tidigare lät Jimmy Nordström anpassa en systemkamera särskilt för foto av det här slaget.

– Det nya objektivet tar bara in vissa våglängder av ljuset. Annars skulle det inte gå att fotografera.

M81 och M82 heter de båda galaxer som är med på den här bilden tagen av Jimmi Nordström.
Bilderna i reportaget är klickbara till större format.

Jimmy Nordström har ett rum hemma som kan få den mest intensive datoranvändare och fotograf att känna sig som en fullständig outsider. Men det är specialsaker det mesta. Till och med kamerahus har han låtit specialbehandlas för att han skall kunna ta bilder.

Objektiven verkar någorlunda ordinära.

Bara några få personer i Sverige har utrustning för att ta bilder så som Jimmy Nordström kan.

– När jag tar bilder blir det ofta med 200 millimetersobjektiv – men mellan det och kameran sätter jag in ytterligare förstoringar. Och det kan jag anpassa lite.

För att klara sitt astronomiska intresse har alltså Jimmy Nordström blivit en fena på foto av bara farten. Hans bilder är stillbilder. Ofta med långexponeringstid. Han har en särskild utrustning på sitt stativ som gör att kamerans objektiv kan riktas mot en fixerad punkt på himlen. Jordens rörelser kompenseras av utrustningen. Andra bilder låter han kameran vara fast och visar hur himlavalvet tycks röra sig.

I sin dator har han program inte bara för att behandla bilden fotografiskt utan även sätta samman bilderna till filmerna. Det som kan ha tagit flera timmar att fotografera får vi uppleva på ett par minuter.

I Mariestad finns en förening för astronomer – här är Jimmy Nordström en av medlemmarna.

– Det finns ett par ganska bra teleskop i Mariestad, själv har jag ett mindre här hemma.

Protuberanserna – eldsflammorna – från solen är mycket stora.
Jimmy Nordström har här fångat ett par stora utbrott på samma bild.

Ett besök på sidan där Jimmy Nordströms filmer ligger rekommenderas – Klicka här.
Till Jimmy Nordströms hemsida – klicka här.

Jimmy Nordström påpekar att man inte skall försöka fotografera solen utan speciell utrustning – solstrålarna är mycket starka och det förstärks genom objektiv.