Gå direkt till Nyheten (Susanne Jalker från Vara till final i Mack-SM 2011)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Susanne Jalker från Vara till final i Mack-SM 2011

Publicerad Tuesday, 05 July 2011, 14:32 av Redaktionen

Den här mackan från Vara är i SM-final där det gäller att vara smakligast och hälsosam. Susanne Jalker har komponerat den.

Den 15 september avgörs vem som gör Sveriges godaste, mest trendiga och nyttigaste macka. Tio bagare och konditorer, från Skellefteå i norr till Malmö i söder, tävlar i finalen. Där ska de inför en expertjury färdigställa 20 mackor var på 45 minuter. Uppgiften är att göra en modern och näringsriktig macka som är lätt att ta med sig. Förutom smak och utseende bedöms även nytänkande, tillvägagångssätt, effektivitet och möjlighet att äta mackan på språng.

– En hälsosam macka är en populär lunch i Sverige och att komponera en god och nyttig lunchmacka som dessutom är lätt att äta är en konst. Mack-SM lyfter framstående talanger från vår bransch som vet hur man gör bra mat av bröd, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Susanne Jalker 45 år, är kallskänka och kommer ursprungligen från Göteborg, men bor och arbetar i Vara. Hon är rutinerad och gör hundratals mackor varje vecka. Susanne vill lyfta mackan som ett bra lunchalternativ och tycker att det är spännande och kul att våga prova något nytt. I Mack-SM tävlar Susanne med en klämma av solrosbröd penslad med pestosmör och fylld med kallrökt lax, rädisor, honung, ruccola, färskost och färsk mango.

– Jag tävlar med en smal, nyttig och unik macka med en fräsch och god smakkombination som passar perfekt som lunch. Jag älskar skaldjur, fisk och frukt och dessa passar perfekt tillsammans. Jag vill erbjuda mina kunder en ny och smakrik lunchmacka, säger Susanne Jalker, kallskänka på Conditori Nordpolen i Vara.

Segraren i Mack-SM 2011 vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.