Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Viljans kust)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Viljans kust

Publicerad Friday, 08 July 2011, 07:58 av Björn Smitterberg

Just nu verkar den mesta lusten finnas vid kusten runt den lilla dammen i Almedalen i Visby. Jodå, redaktören känner väl till platsen efter att ha bevakat den politiska veckan flera gånger. Dessutom hör det som nu kallas Almedalen till den leriga grop där redaktören tog sina första steg. Det var otroligt många år innan det blev park. En gång för flera år sedan försökte redaktören göra en lokal politikervecka i Lidköping. Det slog slint.

Den lokala politiska veckan slog slint för att partierna inte kunde skilja sig åt. Redaktören instämmer i vad kommunalrådet Kjell Hedvall brukar säga om att han och hans majoritet inte vill införa privata företag i bl a äldreomsorgen – något som den borgerliga alliansen vill:

– Något måste ju skilja oss åt…

Visst är det mer som skiljer partierna åt. Men det gick inte att låta partierna få var sin dag att framträda. Miljöpartiet började i stället sjunga socialdemokraternas lov efter att ha inlett skarpt mot invandrarfientligheten. Socialdemokraterna talade bara om hur bra det är i Lidköping, och Vänsterpartiet instämde.

Dessutom började de tre partierna låta varandras företrädare få tid av varandra. Det blev ett sammelsurium av allt detta.

De borgerliga visade sig vara mer oeniga, åtminstone då. Och några feta rubriker blev det – folkpartisten Jan-Peter Glans föreslog att ett nytt bibliotek skulle byggas tvärs över Lidan – inte för att det skulle vara vackert utan för att det skulle väcka uppseende.

Då var nämligen honnörsorden: Sätta Lidköping på kartan!

Numer sätter man Lidköping på sin GPS.
Det tog lite tid för redaktören, men efter drygt två år upptäckte redaktören att hans bil har GPS. Efter ännu längre tid fick redaktören klart för sig att GPS är en liten grej som skall laddas då och då. Det har nu skett.

Redaktören är dock inte snäll mot den lilla människa som sitter inuti och säger ”sväng vänster” o s v. Redaktören lyder inte. Därför talar sig nu apparaten hes på att säga ord som ”vänd när det är möjligt”, ”gör en u-sväng” o s v. Nu har redaktören fullt sjå och tala om vart han ska och även klargöra för apparaten att redaktören tänker ta en omväg.

Omvägen kan också vara besvärlig. I söndags skickade apparaten åt helt fel håll. Dessbättre har redaktören sådan syn att skyltar kan avläsas och där framgick att vi åkte fel.

Antagligen hade GPS en smartare väg än den redaktören ville åka. I våras skulle redaktören på ett 60-årskalas på gränsen mellan Småland och Östergötland. Den lilla apparaten fick adressen och föreslog en väg via Linköping.
Helt fel väg, tänkte redaktören och klickade in en annan väg. Så gjordes färden på den andra vägen.

På kalaset blev redaktörens bilresa ett samtalsämne. Hur kunde man va så dum att man tar en annan väg än den genom Linköping – det hade ju sparat både tid och bränsle?

Redaktören gav upp, tog vägen via Linköping hem och den visade sig vara en timme snabbare. Man skall inte tro att man är smartare än tekniken…

Detta är en av de tystaste veckorna på året. Nyhetsflödet torkar i stor utsträckning in, det blir inte tyst men rubrikerna blir annorlunda. Redaktören har ägnat tid åt uppdateringar denna vecka. Vi har också diskuterat förändringar i Lidköpingsnytt och vi får se om vi klarar av att göra dem utan att ställa till problem.

En ny dator finns också – det är otroligt så mycket tid det går åt för att göra en ny dator klar för användning. Uppladdningar och nedladdningar hit och dit, koder som ska flyttas och anpassas. Lidköpingsnytt arbetar sedan flera år i molnet. Det vill säga att flera av våra program finns inte i våradatorer, utan vi har dem på vår server och använder dem via nätet.

Enkelt kan någon tycka – men innan en ny dator begripit detta…

Säga vad man vill om nya datorer – men lättare har de blivit. Redaktören har tidigare en så kallad bärbar dator. Den är bärbar till formen och namnet. Men inte till vikten. Redaktören har också en liten dator, men den har så litet tangentbord att de fläskkorvliknande fingrarna inte kan trycka ned en tangent – utan vid varje tryck kommer hela alfabetet med – plus några siffror.

Nu ska en mittemellanvariant prövas. Vi får se hur det går.

Under veckan som gick fick redaktören ett erbjudande om nya lokaler – högst upp i gamla Försäkringskassan på Stenportsgatan.
Fördelen skulle, enligt den som kom med erbjudandet, vara att redaktören ”då kunde se ner på konkurrenten på andra sidan gatan”.
Erbjudandet var skämt förstås, vilket också redaktören begrep.
Grejen är bara att det inte finns något skäl att se ned på pappersdraken på Stenportsgatan.

Redaktören har gjort ett test. Redaktören har försökt boka ren semestertripp till Bohuslän. Ingen lång resa precis. Redaktören brukar boka resor via nätet. Nu skulle dock den hemsida testas som också omfattar Destination Läckö-Kinnekulle. Det hade blivit för enkelt att försöka boka en resa här i närheten. Så det fick bli Bohuslän där redaktören vill tillbringa ett veckoslut i samband med ett speciellt evenemang.

Det var inte lätt. Först skulle man hitta evenemanget, tider, hotell eller annan övernattning till det, priser och slutligen boka. Det var för mycket, till slut hade redaktören åtta olika sidor öppna samtidigt och gav upp. Det blir telefonbokning i stället.

Men det var skrämmande hur förvirrad hemsidan var – att boka till våra trakter är nog enklare, för då är det inte så många alternativ att jämföra.

Försöket att använda hemsidan för att boka semester i Bohuslän slog slint.

Det har ju handlat om politik en de lhär – så vi låter veckans historia bli en politisk historia. Frågan är bara om den är sann. Det handlar i alla fall om ett uttalande gjort av en skinnskalle:

– Jag skulle vilja flytta till ett land som inte tar emot invandrare!

God helg. Trevlig semester tillönskas alla som nu försvinner ut från arbetsplatserna.