Gå direkt till Nyheten (Första boten för nedskräpning skriven
när nya lagen var ett dygn gammal)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Första boten för nedskräpning skriven
när nya lagen var ett dygn gammal

Publicerad Tuesday, 12 July 2011, 07:00 av Björn Smitterberg

Strax före midnatt på måndagskvällen sparkade en ung man på en glasflaska så den gick sönder. Det skedde mitt framför ögonen på ett par poliser. Därmed kom den då ett dygn gamla lagen om nedskräpning till nytta.

Sedan den 10 juli har poliser rätt att omedelbart bötfälla nedskräpare. Böterna är på 800 kronor per nedskräpning. Händelsen utspelade sig på Gamla Stadens torg i Lidköping. Här pågick måndagsklubben på en av krogarna – där för övrigt poliserna fick ta hand om en fyllerist lite senare.

42 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linda Mölla Bulla
Gäst
12 July, 2011 05:22

Jag tycker att detta är bra med böter :

För det första är det synd om våra barn som gillar att gå barfota på sommaren, och även våra djur.
Vi vill ju inte att någon ska behöva trampa på glas.
För de andra är de synd om våra hjul, spela roll om dem sitter på en cykel eller moped.. Lika illa för det.
Men så tänker vill inte dessa som kastar glasflaskor omkring sig…

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
13 July, 2011 05:11

Varför är inte böterna progressiva så att det är lika kännbart för alla?

Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
13 July, 2011 06:52

Ja du, Ove! Tankevurpa!! Det är redan dyrare för de med pengar!! De måste ju först köpa skumpa sedan vaska den och sen kan det ju då hända att flaskan förorsakar böter för nedskräpning! Jag tycker att själva vaskandey, när man sprutar skumpa på allt och alla, borde vara straffbart! Nån lag borde finnas som förbjuder förstörelse av naturprodukter!!

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
15 July, 2011 08:23

Ja i Frankrike införde “överheten” en lag att det var förbjudet att sova under broarna, för det berörde ju inte dem själva !

Nisse
Gäst
Nisse
15 July, 2011 05:30

För att du ska få rätt får du räkna in drygt 61 miljoner fransmän i begreppet “överhet”…

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
16 July, 2011 08:32
Svarar  Nisse

Knappast!

Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
17 July, 2011 02:43

Vad man gjort i Frankrike spelar ju mindre roll! Detta handlar om Sverige! Finns ju kommunistiska länder som städat duktigt bland riktigt fattiga för att inte visa sin riktiga fasad, tror landet hette Kina som gjorde det senast! Så sopa framför egen dörr innan det gnälls!

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
17 July, 2011 09:05

Kina är ju Alliansens favoritland idag Jörgen. Reinfeldt åker ju närmast skytteltrafik fram och tillbaka trots alla oförätter som begås där. Märkligt vad lätt det är att blunda om man kan tjäna några kronor själv på eländet.

Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
18 July, 2011 01:51

Minns ett möte för några veckor sedan då vi talade om Kina. Då vi fick en nutidsbild från det stora landet av en annan tung politiker. Då kan jag inte dra mig till minnes att det fanns kritik mot resor och samarbete! Mitt minne kan möjligen vara kort eller så är det ditt! Jag vet inte!
Skall det på något sätt kunna bli demokrati i Kina finns någ bara ett val av två vägar, inbördeskrig eller stöttning utifrån. Jag tror på stöttning utifrån! Men du har kanske en mer krigisk historieskrivning än vad jag har?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
18 July, 2011 03:11

Jag uppfattade kritiken då iaf Jörgen. Märkligt att du missade den ;-)

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
13 July, 2011 08:54

Ja du Ove Nordström lika förvånad blir man varje gång du dyker upp. Lika kännbart för alla skriver du, det är det i nuläget, då  påföljden är dagsböter då baseras brottets påföljd i förhållande till din inkomst. Vad gäller övriga bötesbrott, exv. det som omtalas, är  bötesbeloppet fastställt. I din värld skall det väl vara så att de över exv. 450 000 i årsinkomst skall betala mer än de som tjänar mindre. Du bör nog läsa på lite. Eller får jag tolka dig så att en arbetslös som skräpar ner skall undgå påföljd då han begår brott medan du som arbetar o skräpar ner skall bötfällas. Verkligen intelligent tänkt får jag säga.

Lasse Sandgren
Gäst
14 July, 2011 03:05

Du hugger alltid lika hårt mot Ove du, men den här gången tror jag att du var lite väl snabb. Den förändringen som skedde var ju att polis får ge ordningsbot med en gång. Nu är jag inte helt säkert men jag har svårt att tro att det är dagsböter det handlar om? Man ger väl aldrig dagsböter på plats? Jag har iaf fått för mig att det är en vanlig penningbot som skrivs.

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
14 July, 2011 09:15

Du har till viss del rätt, normalfallet vid ett erkännande kan polis skriva ut en ordningsbot, som verkar vara troligt i detta fall, på vissa brott. Vid ett förnekande kan rapport skrivas o då kan leda till en Tingssak, dock kan inte straffet bli “hårdare”. I Ove Nordströms fall så skrev han “Varför är inte böterna progressiva så att det är lika kännbart för alla”, men det är dom, dvs i hans fall så påtalar han vad som gäller vid dagsböter. Jag påpekade att han borde läsa på innan han uttalar sig, du däremot verkar vara påläst. Vänligen UI

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
15 July, 2011 07:42

Det gäller för rödgardisterna att hitta klasskampen i alla lägen, de skriver först och tänker i bästa fall sen. ;-)

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
15 July, 2011 08:20

 Ytterligare en korkad kommentar från U.I.
Jag har inte kommenterat dagsböter då de redan är progressiva.
Men självklarheter verkar du ha problem att förstå!
Var i artikeln står det att det handlar om dagsböter?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
14 July, 2011 08:12

Lika korkad kommentar som vanligt från sign U.I.
Jag har inte kommenterat dagsböter då de redan är progressiva.
Men självklarheter verkar du ha problem att förstå!

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
16 July, 2011 12:21

Du påstår att mitt inlägg, ja flera är dess som “korkade”. Dina åsikter om andra debattörer brukar ju innehålla dina personliga åsikter, “korkade”, “kräk”, “imbecilla” är dina uttryck om oss andra. Du har inte förklarat att det gällde dagsböter, du uttryckt dig allmänt om vad som gällde som påföljd, du borde då förklarat att det inte gällde dagsböter, något du förmodligen kontrollerat i efterhand. Du bör söka kunskap eller så bör du hålla isär vad som gäller i de fall brotts påföljd är dagsböter eller för vissa andra brott där det av RÅ är fastställd penningbot. Det att du anser mina inlägg som korkade tolkar jag bara att du har viss kunskap i ämnet, dock kan du ha svårt att förmedla denna kunskap. Jag undanhåller mig att uttrycka mig som du gör i inläggen. Bara att mina inlägg då censureras, tyvärr görs så inte med dina inlägg. Vänligen UI

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
16 July, 2011 02:57

“Böterna är på 800 kronor per nedskräpning” står det i artikeln. Det är detta jag kommenterade. Det står inte något om dagsböter i artikeln. Så om det är jag som formulerat mig dåligt eller du som haft problem med uppfattningsförmågan får väl “di lärde” tvista om.

Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
13 July, 2011 06:54

Skall bli spännande att se hur polisen skall agera vid crusing framöver. Denna lag kan ju finansiera hela polisinsatsen vid ett sådant evenemang!

Guest
Gäst
Guest
13 July, 2011 08:15

har du varit framme och kollat torget efter nyårsfirandet när det lite finare folket varit där? Mer svinstia än crusingen!!

Danne Dyckert & K H
Gäst
Danne Dyckert & K H
14 July, 2011 01:12

För att inte tala om Nyårsafton på torget.

Guest
Gäst
Guest
13 July, 2011 09:52

Jag tycker att Du som sparkade till flaskan och fick böta skall rama in böteslappen…. I detta fall va det fel att vara först – men i vanliga fall brukar det vara bra !!??
Se’n kan man ju diskutera vem det va som skräpade ner !!??
Du såg ju “bara” till att finfördela skräpet – eller !!??
Jag tycker nog att polisen agerade lite som i Grönköping….

Napier
Gäst
Napier
15 July, 2011 12:58

Jag förstår inte denna upprördhet. Skall det vara en rättighet att ostraffat få skräpa ner på allmänna platser?

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
15 July, 2011 03:51
Svarar  Napier

Vem är upprörd? Så vitt jag kan se så är det enda som någon ifrågasatt just det att böterna inte är baserade på inkomst, så att det skulle bli lika kännbart för fattig som för rik. Själv så tycker jag att det här är en rimlig lag. Torget brukar se för jävligt ut på lördags- och söndagmorgnarna. Skulle dock kunna påpeka att detta är en piss i Nilen om man jämför med all miljöförstörelse som industrin (och bilismen) ställer till med när de spyr ut avgaser i atmosfären, dumpar gifter i havet och skövlar regnskogarna. Men det är alltid en början.

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
15 July, 2011 06:21
Svarar  erik_lisch

Med andra ord skulle den som saknar inkomst inte behöva betala några böter för ett brott som detta.
Det måste ju kännas rättvist eller?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
16 July, 2011 03:12

Om den som Alliansen tagit inkomsten från skulle skräpa ner så kunde man ju få en dags samhällstjänst istället Peter.
Samma sak med ev. 0-taxerare även om de i egentlig mening inte saknar inkomst. Men inget system är ju perfekt.

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
16 July, 2011 07:41

Ove, lite märkligt att det skulle vara Alliansen som tagit inkomsten från de som saknar inkomst…
Du ser inga andra möjligheter till att folk saknar inkomst?
Försök att ha lite andra nyanser än svart och vitt är du snäll. Det blir så himla enformigt annars….

Nu var det ju egentligen böter det handlade om i den här tråden…..

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
17 July, 2011 10:38

Det var faktiskt du som drog in de som saknar inkomst i den här tråden Peter när du frågade om de skulle slippa böter.
Så enformig och nyanslös är jag då i dina ögon. Märklig kommentar.

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
17 July, 2011 03:38

Visst var det jag som tog upp situationen inkomstlös på Eriks påstående om att man skulle betala bot efter förmåga. Men jag har ta mig tusan aldrig politiserat ämnet. Det finns frågor man kan diskutera utan att de behöver vara ideologiska enligt min mening i vart fall. Undrar hur det är för dig Ove? Kan man diskutera frågor utan att de behöver vara ideologiska?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
17 July, 2011 05:08

För mig har det inget med ideologi att göra, enbart rättvisa. Vi skall alla vara lika inför lagen, då bör det innefatta även påföljderna enligt min mening. Alltså en grundläggande rättvisefråga.

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
18 July, 2011 06:50

Märkligt då Ove att Alliansen enligt dig är de som är orsaken till att en del stackare saknar
inkomst…….Du ser inga andra orsaker till det? Lika inför lagen? En grundbult i vårt samhälle,
där håller jag med dig till 100 %.

janne59
Gäst
janne59
16 July, 2011 07:04

Hela diskusionen om bötesbelopp baserat på inkomst är ju jävligt barnslig. Ge fan i att skräpa ner så är problemet löst.
helt ofattbart att vissa tydligen MÅSTE göra politik och “klasskamp” av allting.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
17 July, 2011 12:09

Hur gäller lagen om någon skräpar ned på privat område? Ex. en bostadsrättsförenings tomtmark o.s.v. Har polisen rätt att bötfälla någon där? Det har ju bl.a. hänt att bilar dumpats på privat mark med stora problem som följd för markägaren.

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
17 July, 2011 06:47

Och vad är det i Finlands lagstiftning som är så märkvärdigt då Ove Nordström. Vad gäller din synpunkt på hastighetsöverträdelse så har vi även i Sverige det att hastighetsöverträdelse med mer än 40 km/tim så gäller rapport till åklagare och dagsböter kan bli aktuellt.

Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
17 July, 2011 02:49

Jag antar att lagen kommit till för att människor, oavsett samhällsklass, nationallitet, kön, färg, utbildning, Rotarymedlem eller ej, Lionsbroder eller ej, Länkmedelem eller ej osv……… inte klarar av att slänga skräp i en papperskorg eller att ta hand om det man släpar ut i naturen.

Fantastiskt, egentligen, att läsa alla kommentarer. Hur man med ett trollspös säkerhet kan politisera något så enkelt som att alla skall trivas och alla skall ta ansvar!

Vi har ett system i Sverige som gör att när tingens ordning inte är bra kan några som vi valt till riksdagen tala om hur det skall vara. Vissa av de frågorna är ju politik, alla frågor är politik, men att en sån här enkel sak, som att hålla rent efter sig, kan bli blodig politik? Det är fantastiskt!

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
17 July, 2011 05:12

Det handlar inte om politik Jörgen utan rättvisa. Likhet inför lagen sägs det ju och det borde då gälla även påföljderna. Detta klarar man i ex. Finland när det gäller trafiköverträdelser såsom fortkörning o.s.v. Varför kan inte vi klara en så banal självklarhet här i Sverige?

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
19 July, 2011 09:23

Stöttning utifrån, självklart! Men stöttning av vem? Jag tror knappast att diktaturen i Kina undergrävs av att västsvenska politiker åker dit på fjäsk-resor och kryper för dessa diktaturens kreatur. De som behöver stöd är oberoende folkliga rörelser i Kina. Ett systemskifte i Kina måste nämligen växa fram underifrån, och kommer knappast grundas i att regeringen tänker “vi tjänar så mycket pengar på att ha total diktatorisk kontroll över det här landet, så jag tror vi tar och släpper på kontrollen och inför demokrati nu!”.

Redaktören
Gäst
Redaktören
19 July, 2011 11:03
Svarar  erik_lisch

Kanske börjar bli dags hålla sig till ämnet… ? /red

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
19 July, 2011 11:36
Svarar  Redaktören

Har du i och för sig en stor poäng i. Ber om ursäkt, men det var somliga andra som tog upp Kina först. Onödigt av mig dock att haka på. Men för att återknyta till originalämnet så har Kina även de, kom jag fram till efter en enkel googling, ett förbud mot nedskräpning. Hur det funkar där vet jag dock inte.