Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Längtans kust)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Längtans kust

Publicerad Friday, 15 July 2011, 07:42 av Björn Smitterberg

Längtan måste vara ett grundord för människor på Kållandsö. Så bråttom som man har att komma dit att ingen annan får vara före.
En del säger att det som saknas mellan öronen och vissa andra platser brukar tas igen i trycket på gaspedalen.

Jo, redaktören körde till Spiken i söndags. I lagom takt, ungefär vad som är tillåtet enligt skyltningen. Jag blev förvånad över förarkulturen på vägen. Otroliga omkörningar ofta utan hänsyn.

Så när jag kom hem började jag titta på det här med trafikregler, körskolor och sådant.

De första körskolorna utbildade chaufförerna till att laga motorer, greja punkteringar och sådant. Inget om trafikregler – vilket inte är konstigt.
Det fanns inga.

En av arbetsplatskamraterna har bidragit med ett citat han hade – det är från en körkortsbok 1920, året innan kvinnorna fick rösta:

“De som vållar bilisten de största bekymren, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer. De förra äro under lek både blinda och döva. Att signalera åt dem hjälper i regel ej, och ofta komma de framrusande så nära vagnen att signalen icke blir av betydelse.
Damer är ofta lika svåra som barnen, ty vid hornsignal tappar de ej helt sällan koncepterna. Att de efter att ha passerat tre fjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat är intet sällsynt. Ja, två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna och låt dem komma upp på gångbanan. Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar”.

Det där är så korkat så redaktören undrar om det verkligen kommit från en körkortsbok – men man kan ju inte veta.

Det här med vänstertrafik uppstod för mycket länge sedan. Det dröjde in på 1920-talet innan staten började fundera på trafikregler. KAK, Kungliga AutomobilKlubben, kunde inte vänta. De satte upp egna skyltar. Trekantiga saker ungefär som varningstrianglarna i dagens bilar. Ihåliga i mitten. På dessa kunde det stå saker som ”skola” eller ”20 km” som ett tips om högsta lämpliga fart. Stod det inget på triangeln var det bara en allmän varning.

I en gammal bevarad karta över svenska vägnätet hittar redaktören en bild på alla de vägmärken som infördes 1931 – de första statliga. Det blev en revolution i trafiken. Kartan är tryckt 1938. Alla BP:s bensinstationer är utmärkta.

Tänk att rondellerna redan var uppfunna.
Fast på den tiden körde man ju åt fel håll…
Bilden är klickbar till större format.

Lägg märke till en sak: Det fanns inte en enda skylt om hastighetsbegränsning. Regeln var, enligt boken ”K-Märkt på väg” att man inte fick köra fortare än att man kunde stanna innan en tredjedel av den överskådliga körbanan man hade framför sig. Med tanke på hur krokiga vägarna var då – och hur det är med Kållandsövägen – så borde det innebära ganska låg hastighet med dagens mått. Samma bok upplyser för övrigt att på 1930-talet var max 25 mil vad man orkade med på en dag på svenska vägar. Därför fanns fler motell och matställen förr, för att inte tala om bensinstationer när bilarna kunde dra både en och två liter per mil och tanken rymde 30 liter…

Enligt en uppgift, för redaktören obekräftad, dröjde det till 1951 innan det kom skyltar om högsta tillåtna hastighet.

1951 kom Volvo med sin PV som hade kråka på taket. Det var en ettårig kråka. Någon kanske minns den slogan som PV lanserades med: När skönheten kom till byn…

På tal om BP – redaktören som alltid trott att British Petroleum var hela namnet har delvis fel. Det blev British Petroleum på 30-talet. BP stod dessförinnan för ”Best Persian”.

”Boken K-märkt” på väg rekommenderas för den som vill vara trafiknostalgiker. Den har några år på nacken nu, men det märks knappt. I den får man veta att stensättarna fick lyfta 200 kilo sten för varje kvadratmeter stensatt gata.

Just nu är det de lugnaste veckorna på året. Redaktören har inte somnat – om någon tror det. Vi försöker utnyttja lugnet till att göra en massa saker vi inte hinner med annars.

Utedasset på torpet uppdateras bl a.

Programvaror uppdateras också. Trilskande datorer får smisk tills de lär sig veta hut. Inte för att smisket hjälper, men redaktörens våldsamma själ känner sig mer till freds då. Datorn, den gråter inte ens.

Ibland blir man dock överraskad även av en dator. En nyligen anskaffad sådan var enligt bruksanvisningen inte utrustad med läsare för CD och DVD. Det var ett problem för redaktören som på olika sätt försökte få datorn att använda sig av redaktörens något äldre programvaror. Det gick så långt att redaktören började efterlysa en så kallad extern läsare i bekantskapskretsen.

När redaktören började syna datorn så fanns ett uttag för att sätta in en läsare för CD/DVD. Enligt bruksanvisningen kunde man öppna locket med hjälp av spetsen på ett gem för att sätta in en läsare. Det var ju inte till stor hjälp. Men efter en veckas trixande fick redaktören för sig att han i alla fall skulle öppna locket och se hur det tomma utrymmet för läsaren såg ut. Fram med ett gem, pillrande i hålet och vips gick locket upp.

Och ut kom en läsare för CD/DVD.

Detta berättade redaktören för kollegan Joakim som sa:
– Redaktören har möjligen inte tittat i kontrollpanelen efter den här läsaren. Där brukar man kunna klicka på dom så dom öppnar sig.

Självklart hade Joakim rätt…

Ett citronpris går till den bilist i en BMW som tyckte det var OK att näranog skrämma livet ur mötande cyklister för att få göra en omkörning alldeles innanför Kållandsöbron.

Apelsinklyftorna går till dem som nu äntligen börjar ta reda på vad Facebook och andra så kallade sociala medier gör med alla sina ”medlemsuppgifter”. Det är alldeles uppenbart att några av de sociala medierna säljer uppgifterna till företag som vill göra reklam som kallas gratis. Det är inte schyst mot medlemmarna, som i allt högre grad får erbjudanden de inte begriper bakgrunden till.
Lidköpingsnytt har fått ett par erbjudanden men avböjt.

För att tala om något roligare så har Bengt BG i Vinninga hört av sig med ett par vitsar igen – här kommer en:

– Det sägs att myggor bara gillar människor med speciell blodgrupp.
– Men hur hittar myggan dom?
– Hon tar ett stickprov.

God helg. Trevlig fortsättning på sommaren tillönskas. Utedassets förlovade årstid.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Guest
Gäst
Guest
15 July, 2011 08:10

På tal om PV, så sas i Volvos bioreklam -VOLVO, våra vägars vagn.
Bilverkstäderna kontrade med – FIAT, våra verkstäders vagn.
Märkligt att de flesta husbilar rullar på Fiatchassi.

Attans
Gäst
Attans
17 July, 2011 10:27

ämnat till rubriken och texten där under…

Du får det att låta som att Kållandsö bor saknar gärna å där i stället gasar gärna.. det är inte kållandsöborna man ska frukta när du åker på kållandsö vägen.. det är dem med liten K*k som kör om kring i sina jävla små / stora sport bilar… mötte senast i dag på väg in till lidköping en liten grå jävla sportbil som höll på tok förhög hastighet i kurvan….. det är då väldigt sällan tycker jag att man ser eller hört talas om att en kållandsö bo har parkerat ute i skogen eller i ett dike.. sedan Läckö golf startade så är jag mer rädd att åka på vägen mellan ullerbro och till traneberg… det finns ett fenomen med golfare … dem tycks äga vägen … tycker det borde vara dem som ska läsa på trafik reglerna och lika så andra stats råtter som finns…..