Gå direkt till Nyheten (Opera på Läckö: Nu spökar det på slottet!
Unga imponerade mest)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Opera på Läckö: Nu spökar det på slottet!
Unga imponerade mest

Publicerad Saturday, 16 July 2011, 09:13 av Björn Smitterberg

De unga skådespelarna, med barnroller, imponerade mest av alla när Läcköoperan på fredagskvällen hade premiär. Uthålliga och träffsäkra, med rörelser och sånger som satt precis spelade Astrid Montén och Oskar Fagerlund Svenberg de barn som spökena ville hämta. Foto Bernt Blomgren.
Spökenas motståndare är pjäsens huvudroll – Guvernanten spelade av Karolina Andersson som är ett välkommet återbesök för publiken. Karolina Andersson har spelat flera roller på Läckö de senaste åren när hon är ledig från sin fasta scen i Berlin. Operan är skriven av Benjamin Britten, vars operor spelats tidigare på Läckö. Musiken är inte enkel, melodierna fastnar inte som tejp på hjärnan precis. 1900-tals kompositionerna känns inte riktigt hemma på Läckö slott som är ett resultat av kulturerna på 1600-, 1700- och 1800-talen.

The Turn of the Screw heter operan och bygger på en spökhistoria på ett brittiskt slott på 1800-talet. Läcköproducenten Catarina Gnosspelius har översatt och bearbetat librettot till svenska – vilket bara det är en stor kulturgärning.
För den som kommer oförberedd till föreställningarna i sommar kan det vara lite svårt att följa med, för här dyker det upp spöken på olika platser. Men texterna finns på Läckö slotts hemsida – klicka här. Läs gärna dessa först – då blir föreställningen betydligt mer givande.

Det är tvärsigenom utmärkt skådespel, och träffsäker regi som presenteras på Läckö slott. Musikerna ska inte förglömmas. Det är en ovanligt stor orkester i diket i år. Simon Phipps är expert på Benjamin Britton och har låtit sina kunskaper smitta av sig på såväl musiker som skådespelare.

De unga skådespelarna som nämns ovan gör varannan föreställning. Så i kväll är det Tove Nyquist och Alexander Chojecki som spelar rollerna som är så bärande för handlingen.

Det går inte att komma ifrån; En operakväll på Läckö är en alldeles speciell form av festkväll för alla besökare.