Gå direkt till Nyheten (Debatt: svensk mat kan ge 50.000 nya jobb)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: svensk mat kan ge 50.000 nya jobb

Publicerad Sunday, 17 July 2011, 19:02 av Redaktionen

– På fem år bör Matlandet Sverige ha tagit igen gapet på det negativa handelsnettot på jordbruksvaror och livsmedel. Det skulle innebära 50.000 nya jobb, skriver ledningen för LRF i Västra Götaland i en debattartikel.

Sverige har ett negativt handelsnetto för jordbruksvaror och livsmedel på ca 40 miljarder. Vi vill att det gapet – låt säga inom 5 år – ska ha slutits. Det – Eskil Erlandsson – är väl ett konkret mätbart mål för din vision om Matlandet Sverige? Det skulle skapa minst 50.000 nya jobb i Sverige. Där maten produceras på åkrar och i stallar, där förädlas den också. Västra Götaland är Sveriges ledande matregion. Vi har basen att utvecklas vidare ifrån.

Vi påstår att vi svenska livsmedelsproducerande bönder är beredda, både mentalt och produktionsmässigt, att expandera. Marknaden finns där, i det faktum att konsumenterna vill ha svensk, närproducerad, hälsosam och prisvärd mat. De är också beredda att betala lite mer för en mångfald i sortimentet. Att bryta mönster kräver förändring. Globala livsmedelsföretag satsar 2-3 procent av sin omsättning på produktutveckling. Motsvarande siffra för livsmedelsindustrin i Norden skiljer sig markant. En halv procent.

Men vi är optimistiska. För makten över köpbesluten håller på att förflyttas. Från handelns inköpscentraler till en alltmer krävande konsument. Och det är vad konsumenterna tycker om det vi gör som avgör svenska bondens och öppna kulturlandskapets framtid.

Vi är i en tid då maten och innehållet i det vi äter diskuteras mer än någonsin. Det kräver vår ständiga självrannsakan och ger inte utrymme för självgodhet eller ensidigt kravställande.

Grunden för tillväxt är lönsamhet. För bönder, industri och handel. Rätt hanterat kan vi utveckla marknaden, profilera svenska, regionala och lokala produkter. Vi ska fortsätta att utveckla relationen mellan bönder, industri och de stora livsmedelskedjorna. Här finns definitivt en vilja att pröva nya grepp, inte minst i form av samarbeten. Och utrymme för såväl stor som liten. Vi ska använda hela vår slagkraft för att skapa framgångsrika företagskluster som koncentrerar sig på att utveckla marknaden, vi ska bejaka, stötta och samarbeta med de företag som väljer att satsa på svenska råvaror.

Monica Didriksson, vice ordförande LRF Västra Götaland
Robert Larsson, regionchef LRF Västra Götaland

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
17 July, 2011 09:22

Har ni tänkt er att importera kött till det Svenska matlandet då för den svenska grisnäringen har ju Alliansen snart utrotat?