Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren: En bok i rättan tid)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren: En bok i rättan tid

Publicerad Tuesday, 19 July 2011, 20:41 av Redaktionen

Om man har tänkt börja vandra – så där lite lätt?
Utan en massa utrustning, förberedelser och planering – och inte i så avlägsna trakter. Kanske på hemmaplan som till exempel kring Vänern.  I så fall finns det en utmärkt liten guidebok – Vandringsturer i Vänerland.

Författare är Olle Persson, friluftsmänniska från Stockholm (!), men sedan 30 år boende i Mariestad och engagerad i Friluftsfrämjandet.

I boken listas 39 olika vandringsturer och leder runt Vänern. Var och en har ett litet eget kapitel, på omkring en sida med beskrivning hur man tar sig dit och lite allmänt om hur naturen  är beskaffad där leden går fram. För varje område finns också en karta, på vilken vandringleden finns klart och tydligt utsatt.

Inledningsvis finns en lista med 39 lederna, där längd och svårighetsgrad anges. Turernas längd varierar från omkring 2  till 12 kilometer och ingen är mer än medelsvår.

De 39 turerna ganska så jämt fördelade runt hela Vänern – Västgöta -, Dalslands- och Värmlandskusten, inklusive Lurö, Torsö och Brommö.

För vår del, vi som bor i södra kustområdet, ligger de närmsta lederna på Kålland, Kållandsö och Kinnekulle. Inom kommungränsen; Spårö, Hindens rev, Källstorp och tre kring Spiken/Läckö.

Spårö har faktiskt har numera en markerad led, utförd av hembygdsföreningen och är dessutom en av de längsta av de nämnda i boken – 1 mil.

Vandringsturer i Vänerland är en inspirerande bok med ett lätt tilltal i stilen – enkel i bästa mening.
Det är bara att ta den och sticka iväg.