Gå direkt till Nyheten (Arpeggione Revisited i Otterstad i kväll)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Arpeggione Revisited i Otterstad i kväll

Publicerad Wednesday, 20 July 2011, 10:03 av Redaktionen

London-baserade duon Liubov Ulybysheva (cello) och Martin Fogel (gitarr) framför ett intimt och passionerat program, som lyfter fram cellons och gitarrens romantiska och lyriska kvaliteter vid kvällens konsert i Otterstad.

Centralt står Schuberts Arpeggione-sonat, vars eteriska skönhet har gjort den till en av kammarmusikens odödliga skatter. Den är komponerad för det nu förlorade instrumentet “guitarre d’amour” eller “guitarre-violoncell”. Här återupplevs sonaten genom de instrument som mest liknar “Arpeggionen”. Radamés Gnattalis både lyriska och livliga sonat ger prov på den brasilianska jazzens intensiva nostalgi. Liubov Ulybysheva tog nyligen sitt diplom vid Royal Academy of Music med högsta betyg och pris som bästa cellist, och har redan spelat i stora konsertsalar och festivaler i hela England och i Europa. Martin Fogel har kallats ”ett svenskt geni” i Japans största CD-tidning CD Journal och hans debutalbum hyllades som ”ett av de bästa på länge” i världsledande gitarrtidningen Classical Guitar UK. Liubov och Martin inledde sitt samarbete 2009 när de deltog i den Lidköping Music Festival.

Liubov Ulybysheva

Efter att ha utexaminerats från ”Moskva Gnessin Special Music School” 2003, fortsatte Liubov sina studier vid Guildhall School of Music and Drama i London, där hon tog examen med ”1st class honours” 2007. Senare fick hon ett fullt stipendium för att studera vid Royal Academy of Music, där hon avslutade sin Master of Art-examen  med högsta betyg och pris för bästa cellist 2010. Hennes lärare har inkluderat Stefan Popov, Oleg Kogan och Felix Schmidt. Hon har vunnit pris i många internationella tävlingar. Dessa inkluderar Internationaler Wettbewerb i Österrike,

Internationella Nikolai Rubenstein-tävlingen och TV-tävlingen ”Young Musicians of Moscow” och Music and Earth i Bulgarien. Liubov har också vunnit flera utmärkelser, till exempel MBF Music Education Award, Muriel Taylor ”Young gifted Cellist Award”, Hattori Junior Award och ett första pris vid Tunbridge Wells International Young Concert Artist Competition. År 2008 vann hon ”Jellinek Award”, vilket ledde till ett framförande av Brahms Dubbelkonsert med Guildfords och Epsoms symfoniorkestrar. Hon blev en vinnare av Kenneth Loveland Gift Award i juni 2008 och år 2009 var Liubov mottagaren av Meyer Foundation Award.

2006 inbjöds Liubov att gå med i Razumovsky Academy, som erbjuder möjligheter att konsertera på högsta professionella nivå. Hon deltar regelbundet i Razumovsky Academy konserter i Londons Wigmore Hall och Razumovsky Festivaler i Storbritannien och utomlands. Hon gjorde sin solodebut i Wigmore Hall i juli 2008 som en del av Razumovsky Young Artists Concert Series. Liubov har deltagit i en mängd musikfestivaler i England och utomlands, såsom Manchester International Cello Festival, Alderburgh Festival, Valdres Music Festival i Norge och Paxos Music Festival i Grekland.

Som solist och kammarmusiker har hon framträtt i många konsertsalar över hela Ryssland t ex Moskva Konservatoriet, Moskvas Kreml, Sheremetevo och Ostankino Palatsen. Hon har också framträtt i hela England – i Wigmore Hall, St Luke’s, St John’s Smith Square, Barbican Hall, Fairfield Hall, Blakthorpe Barn och i många konserthus i Europa och Japan.

Martin Fogel

Martin Fogel har av ledande musikpress i Japan och Europa kallats ”ett svenskt geni” och hyllats för sin “fantastiska musikalitet”, “bergsäkra ekvilibristik” och “klara, vackra klang”. Efter examen från både Musikhögskolan i Göteborg och Londons Royal Academy of Music, har han etablerat sig som en av Sveriges främsta gitarrister. Han är främst verksam i Sverige, England och Japan, men framträder också regelbundet i olika europeiska länder.

Redan som 18-åring framträdde Martin i Sveriges Television och har sedan dess uppträtt och intervjuats både i Sveriges Radio och TV. Han har vunnit en rad priser i svenska och internationella tävlingar t ex Takemitsu-tävlingen i Finland och Tokyo International Guitar Competition. Hans framträdanden inkluderar Stockholms Konserthus och olika festivaler runt om i Sverige, och i England har han bl a spelat i Queen Elizabeth Hall. Han har givit konserter i Japans alla hörn, t ex i kända Tokyo Bunka Kaikan, i Scandinavian Music Festival Nagano, och i Shonai International Guitar Festival. Han har också varit solist i gitarrkonserter av Giuliani och Takemitsu med Åbo Symfoniorkester i Finland. Under vårens turné i jordbävningsdrabbade Japan (Tokyo & Nagano), gav Martin också välgörenhetskonserter i den tsunamidrabbade kuststaden Sendai.

Första CD:n SHENANDOAH utnämndes till “Månadens CD” i Japans största klassiska musiktidning, och erhöll lysande recensioner i världens ledande gitarrtidningar. CDn IMAGE, tillsammans med flöjtisten Ann Elkjär, valdes till “Månadens CD” i största CD-magasinet i Japan, och deras radioinspelning för P2, inkluderades i BBCs ”Euroclassic Notturno” och sändes i 11 länder. Stöttad av Svenska Institutet har Martin studerat och spelat in samtliga verk för gitarr av japanska tonsättaren Toru Takemitsu, och nya CDn EQUINOX lovordades i både engelska Classical Music Magazine och japanska CD Journal. Martin är  konstnärlig ledare för Lidköping Music Festival.

Otterstads kyrka onsdag kväll 20.

– C M Malmesved