Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Det droppar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Det droppar

Publicerad Friday, 22 July 2011, 07:16 av Björn Smitterberg

Det får bli en kort betraktelse i dag. För näsan rinner… Det kittlar i halsen… Huvudet hänger långt ned till naveln…

Visst är det konstigt att nu när det är sommar och varmt – då kommer förkylningen! Febern dunkade i blodådrorna häromeftermiddagen.

Nu som dasset skulle bli färdigt på sommartorpet. Det är inte färdigt. Spikarna är tunga som bly. När jag lägger mig på sängen för att läsa faller ögonlocken ihop som om de var av järn.

Nåja, det kommer väl andra dagar. Som tur är riskerar jag ju inte några semesterdagar, för sådana är ovanliga för småföretagare. Dessutom är det ovanligt att det kommer mer än en semesterdag direkt efter en annan.

Det råder viss nyhetstorka nu. Även om det finns nyheter att hantera så är det inte så lätt att få tag i folk att tala med. Det märks i Lidköpingsnytt såväl som i andra medier.

När redaktören var verksam på Gotland var uttrycket frysboxjournalistik vanligt. Vi som arbetade på Gotland kunde sommartid se gamla nyheter bli som nya, fast nu beskrivna av fastlandstidningar. Det berodde på frysboxjournalistik. Saker som vi på Gotland gjorde året runt samlade några på sig, fryste ned och tinade upp lagom när det var dags att titta till sommarhuset och ordna en tjänsteresa till ön.

Sådan är inte redaktören. Redaktören får betala resorna till ön själv. Redaktören minns när en resa för två personer och bil mellan Gotland och fastlandet kostade 288 kronor. Nu är det staten som tar hem biljettpengarna och priset är för redaktörens resa i augusti cirka 2.300 kronor. En gång i tiden sade staten bestämt att en biljett för en person på Gotlandsbåten skulle kosta lika mycket som en tågbiljett mellan Stockholm och Norrköping. Den bestämmelsen spräckte riksdagen själv genom att släppa på tågmonopolet.

Det finns ett flygbolag som påstår att man kan flyga för ett par eller tre hundralappar till Gotland från Stockholm. Redaktören har flera gånger försökt få tag i sådana biljetter, men det hakar alltid upp sig. Helst skall man åka åt ena hållet klockan nio och sedan vända tillbaka med samma flygplan en timme senare. En annan möjlighet är att ta returresan före utresan. Nä, normalpriset på en flygresa handlar om ett par eller tre tusenlappar.

Avreglering i all ära – men inte har det gynnat oss som reser till Gotland ibland…

Och hur är det med Kinnekulletåget? Någon historik när det gäller priser har inte redaktören vars tid i Lidköping snart uppnår 7 år. Men med hustru under armen (?) har det hänt lite då och då att tåget anlitats för besök i Göteborg med hjälp av en slags dygnskort. 450 kronor för oss båda för fria resor överallt på Västtrafik låter onekligen hyggligt i jämförelse med Gotlandsresan. Men för Lidköpingsbo med historia om biljettpriser kanske det är dyrt.

En helt annan sak, en sådan där sommarnyhet, handlade igår om uteblivna papperskorgar på Stenportsgatan.
Redaktören kan meddela att Expertbutiken kommer att behålla sina skyltar en tid. Miljö- och byggnämnden anser ju att de skyltar som finns inte passar in i stadsbilden och stadsmiljöprogrammet. Expert anser sig ha fått bygglov, men säger också att man kan byta skyltar om Lidköpings kommun är med och delar kostnaden.

Lättare gick det för Gottis och Tidningshörnan som i höst flyttar in i Experts tidigare lokaler. Tobakshandeln – historiskt namn på det som numer mest är spelbutiker – fick nämligen bygglov för skyltar som normalt inte skulle tillåtas. Skälet till bygglovet är att spelbolagen kräver att det är vissa skyltar på spelbutikerna. Svenska Spel och ATG bryr sig föga om Lidköpings stadsmiljö.

Redaktören behåller såväl apelsinklyftor och citronklyftor denna vecka – här behövs alla c-vitaminer för egen räkning.

Har ni hört om norrmannen som skulle berätta en vits för en svensk:
– Nå skall jag fortelle dere en svenskevits..
– ja, men jag är jui svensk!
– Ja, lugn. Jej vill forklare poängen etterpå.

God helg. Ber om ursäkt för dålig norska.