Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren spanar på Lasse Perssons konst:
”Målarkonst är inte litteratur”)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren spanar på Lasse Perssons konst:
”Målarkonst är inte litteratur”

Publicerad Sunday, 24 July 2011, 08:17 av Redaktionen

”Målarkonst är inte litteratur”
Citatet är från Lasse Persson vars måleri visas på Konsthallen i sommar och som det nu är blott en vecka kvar att kunna bese.
Speciellt för Lidköpingsbor är det ett kärt återseende av Lasse Perssons konst. Många i denna stad minns honom i olika sammanhang här i sta`n.

I slutet av 50- och början av 60-talet höll han i ABF:s sommarkurser i måleri och teckning, dessutom vistades han i Lidköping då och då under kortare och längre perioder. Lidköping låg honom varmt om hjärtat. I slutet av 90-talet på väg att flytta ”hem”, drabbades av han sjukdom och avled 1999.


Stilleben – 1959
.
Bilderna i reportaget är klickbara till större format.

För många konstintresserade, inte bara de som sysslade med konst som proffs eller amatörer, blev hans ateljé på andra våningen i före detta Budcentralen (Grevhusgatan/Repslagargatan) en samlingspunkt.

Här, och på hans kurser i ABF, kunde Lasse Persson sprida sin kunskap och sin konstuppfattning, som han gärna gjorde – ofta väldigt kategoriskt och engagerat.

Dessutom ofta i meningar som var talande.

Alltnog – utställningen i Konsthallen som även innehåller några målningar av vännerna Lennart Aschenbrenner, Andreas Eriksson och Bo Wetteryd, ger en fin bild av Lasse Perssons måleri och utveckling.

Egypten

Från tidiga interiörerna, med stark kubistisk påverkan, över den lite mer djärvare och lekfullare då dotterns leksaker blev hans inspirationskälla till den där ost , mat och pyramider fascinerade honom.

Grunden för hans måleri är formerna och dess förhållande sins emellan. Det är detta han undersöker och skildrar, med hjälp av komposition och en utsökt färgkänsla – allt enligt klassisk målerikonst
Helt enligt traditionen, men med modernistisk känsla och anslag.

Leksaker

Lasse Perssons måleri har den styrka i sig som gör att hans verk aldrig blir otidsenliga – de vittnar om en personlig tolkning av verkligheten som står sig för alltid.
Det är stort det.