Gå direkt till Nyheten (Martin Fogel presenterade årets sommargäster)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Martin Fogel presenterade årets sommargäster

Publicerad Monday, 25 July 2011, 15:45 av Björn Smitterberg

Gitarristen Martin Fogel är hemma i Lidköping, och med sig till sommarhuset på Kållandsö har han några av världens främsta musiker. För nionde året i följd genomför han med stöd av NBV årets Lidköping Music Festival.

– Det är ett arbete som pågår nästan hela året. När man träffar någon på en konsert som man tycker om, att det uppstår musik-kemi, så brukar jag berätta om stugan på Kållandsö och undrar om personen skulle vilja komma och bo i den och samtidigt medverka i den här festivalen.

Nästan alltid får Martin Fogel positivt svar. Ändå är det en hel del konkurrerande festivaler. Martin Fogel skulle själv kunnat åka runt och gästspela. Men ägnar sig alltså åt Lidköpingsfestivalen i första hand.

I dag måndag är det en vecka kvar till festivalen. Den pågår måndag, tisdag, onsdag och torsdag nästa vecka. Två konserter varje dag – lunchkonserterna i Fajansen i Rörstrand är gratis och kvällskonserterna ges i Nicolai kyrka och  Otterstads kyrka.

– Otterstad har kommit med på senare år, och det beror på att kyrkan här har en otroligt fin steinwayflygel. Vi har använt den när vi repeterat tidigare och då har pianisterna framför att det är ett högklassigt instrument här.

Deltagarna i festivalen är fastställda – men inte programmet.

– Det är alltid lite känsligt och kräver lite samtal mellan deltagarna, säger Martin Fogel. Men det har aldrig varit så att besökarna tyckt att en konsert blivit långtråkig.

Det här vet Martin Fogel och de andra musikerna. För när konserterna i Lidköpings-festivalen på kvällarna är slut – då stannar publiken kvar och samtalar med musikerna.

– Då får man veta en del, och det ställs frågor om än det ena och än det andra.

Martin Fogel kommer inom kort att flytta tillsammans med sin flickvän – från Japan till London.

– Nej, jag överger inte Japan. Men jag ska försöka få lite fler konsertuppdrag i London. London är dock inte så lätt, här är fullt av musiker som vill spela. Så det kan dröja lite innan jag byggt upp mitt nätverk.

Det senaste året har Martin Fogel även fått fler uppdrag i Sverige. Det gillar han.

Han hade kunnat bli popmusiker – men en musiklärare i Lidköping lät honom spela klassiskt.

– Jag fick höra lite andra toner, säger Martin Fogel. Och det passade mig. Annars spelade jag förstås en hel del rock i min ungdom, men jag tror inte jag kunnat leva på det.

Du kanske hade blivit gitarrist i en dansbandsorkester?

– Nej, det hade jag inte blivit. Där passar jag inte in. Men popmusik skulle nog gå bra, pop är också ett så brett spektra.

Martin Fogels händer är formade av gitarrspelandet. Hans högra hands långa naglar är viktiga verktyg för att spela på instrumentet. En gång bröt han en nagel, det är flera år sedan nu.

– Jag fick snabbt skaffa lite lim och limma fast delen som gått av. Jag tänker inte så mycket på naglarna nu, det har blivit en vana att vara försiktig. Ändå är det förstås lite oroligt varje gång jag är ute med båten och ska ta hand om ankaret…

Nu är alltså Martin Vogel mitt i slutarbetet inför årets festival. Om några dagar fylls hans stuga av musiker. Men en av nyheterna är inledningskonserten på måndag; Lidköping´s Got Talent! Det handlar om en konsert där en rad framstående klassiska musiker framträder – den röda tråden är att de alla har sina rötter i Lidköping. Vid denna konsert spelar Markus Sundberg och Martin Fogel gitarr, Regina Fredriksson sjunger, Emma Edlund spelar flöjt, Kerstin Fahl spelar det japanska instrumentet koto,

En intressant medverkande under festivaldagarna är Daniel Berg. Hans instrument är marimba. Han är en av dem som mest av alla utvecklat den klassiska musiken på marimba.

En av de främsta talangerna på fiol i världen är polska Magdalena Filipczak, endast 25 år gammal. Hon kommer till Lidköping. Hon är en väl prisad musiker.

Colinb Stone har mycket att göra. Han är engelsman och pianist. Förutom att han ger konserter har han spelat in CD-skivor och är professor i sitt instrument vid stora musikaliska högskolor och medlem i flera ensembler och får ofta spela på kända Wigmore Hall.

– Wigmore Hall är en viktig konsertscen, en plats som alla klassiska musiker vill spela på, säger Martin Fogel.