Gå direkt till Nyheten (Spiken och Läckö i centrum för goda smaker
TV-program och matmässa)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Spiken och Läckö i centrum för goda smaker
TV-program och matmässa

Publicerad Tuesday, 26 July 2011, 11:45 av Redaktionen

I sommar kommer Mitt kök Sverigeresan till åtta olika platser i landet för att lyfta fram Sveriges bästa smaker. Stjärnkocken Tommy Myllymäki och vinkännaren Jens Dolk leder jakten på råvarorna och besöker odlare, uppfödare och producenter längs vägen.

Inslagen kommer att sändas direkt varje morgon i Nyhetsmorgon i TV4.

På varje ort kommer publiken att kunna ta del av Sverigeresan på olika sätt.

Restaurangen – fyra kvällar i veckan, onsdag-lördag, finns en ovanlig chans att njuta av en 5-rätters middag gjord på traktens specialiteter. Menyn skrivs om varje vecka och utgår från de råvaror som Tommy Myllymäki och Jens Dolk hittat på sin resa, där ingår även svenskodlat vin och andra drycker såsom äppelmust och blåbärsdricka.

Restaurangen har plats för 40 gäster som får en kväll med många nya upplevelser och samtal om råvarornas ursprung och Sveriges speciella smaker. Restaurangen kommer att ligga vid vattnet nedanför Läckö slott.

För att få äta i restaurangen måste man köpa biljett via Ticnet.

På lördag presenteras en stor matmarknad där producenterna och de bästa råvarorna som finns i regionen medverkar. Det blir en heldag med mattips från scenen och pajbakartävling där besökarna själva kan bidra med sin kreativitet. Under dagen utses en vinnare för regionens bästa paj. Det enda kriteriet för pajen är att den ska innehålla ost. Fina priser står på spel, en årsförbrukning kaffe, presentcheckar från Dafgårds och boken ”Tack för maten” av Mathias Dahlgren.

Matmarknaden är på Spiken mellan 10 och 18.

Det går gratis pendelbussar mellan Läckö slott och Spiken denna dag där besökarna uppmanas att parkera på Läckö. På plats i Spiken möter besökarna råvaror och delikatesser från hela området och det blir en heldag med grilltips från scenen och självklart pajbakartävlingen där vi utser den bästa ostpajen.

På varje stopp på turnén kommer även ett seminarium att anordnas med talare från orten. Ämnena som kommer att diskuteras är bland annat hur vi ska uppnå visionen om Sverige som ett nytt matland, går det att servera lokalproducerad mat på flyget och erfarenheter av 100 skolköksbesök. Seminariet på Läckö slott kommer att handla om mat och upplevelser för alla sinnen. Bland talarna finns Simon Irvine från Läckö slottsträdgård och Claes Wernersson som är matlandet ambassadör i Västergötland. Det är på torsdag.

Sverigeresan är en del av Mitt kök som är ett koncept som TV4-Gruppen har utvecklat i samarbete med VisitSweden, LRF, Hushållningssällskapen och Expressen. Syftet är att lyfta fram och tillgängliggöra svenska smaker och produkter, och därmed få oss svenskar att upptäcka all vår goda mat och över tiden bygga stoltheten över den.