Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Det osar…)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Det osar…

Publicerad Friday, 29 July 2011, 09:26 av Björn Smitterberg

Det osar om Sverige just nu. För det ska grillas.
Den ena skall grilla värre än den andra. Resultatet blir dock alltför ofta kött som inte är ett dugg grillat på insidan, men på utsidan mest liknar grillkol.

Flamma stolt mot dunkla skyar…
Det är sången som ljuder från svenska altaner och campingplatser. Grilloset ligger tätt. Grannar ska bjudas. Redaktören har i sommar varit bjuden till en bekant på grillkväll. Det händer nog inte igen, ty redaktören hade lite synpunkter på maten.

– Kyckling skall vara genomstekt, sa redaktören och vägrade äta det rosavattniga kött som fanns innanför den svarta skorpan.

Värdparet ville dessutom visa att de varit i Frankrike, och därför blandat ihop en fullständigt oätlig smet kallad ratatouille (rattatujj). När denna plåga äntligen var över kom en boullabaisse (bollabäs), en riktigt urvattnad soppa! 

Sällan har jag varit så hungrig efter att ha varit bortbjuden på middag. Det enda riktigt goda var potatisen – helsvensk. Grillad i nya spisens ugn. Dock denna kväll kallad pommsjatå.

Tacka vet jag en helsvensk kväll med pizza, eller hamburgare.
Varför grilla kött på medeltida vis, när man just för hundratusen uppdaterat sitt kök och sin spis?

Häromdagen skulle redaktörens hustru bjuda några ungdomar på något gott. Hon funderade länge men fastnade för hemlagade köttbullar med gräddsås, kokt potatis och lingon. Oj vad ungdomarna åt!

– Riktigt gott med svensk köttfärs, sa en av dom.
Och det är alldeles sant. Svenskt kött ska det va, annars kan det va.

I nästa vecka kommer redaktören att ta det lite lugnt med tidningen. Den kommer att uppdateras, men under slutet av veckan inte lika mycket. Redaktören skall nämligen resa bort för ett långt samtal. Vendla vill prata med redaktören och det lär bli ett djupt samtal. Vendla blir snart ett år och numer det viktigaste skälet att resa till Gotland. Men ön är mycket väl rustat när det gäller bredband – i sladdar och i den luft som numer kallas mobil så tidningen ska inte behöva bli lidande så mycket.

– Det går väl inte att ha djupa samtal med en ettåring, säger ni förstås.
Med Vendla går det, det är redaktörens barnbarn och hon är mycket intelligent.

Veckans citronpris går till sopbilarnas besättningar. Varför körs de så fort, så stressigt och bullrigt? Varför får inte förarna utbildning i miljövänlig körning? Varför kan sopbilarna dundra fram i hög fart på övergångsställen och varför gäller inte gångfart för dessa bilar på Nya Stadens torg?

Samtidigt skall renhållarna ha apelsinpris. För de tar bokstavligen hand om skiten. De får dela med dom som nu sätter upp nya papperskorgar i centrala Lidköping. Fler och på nya platser. Och snygga. Utmärkt.

Förra fredagen inträffade det hemska, otroliga och totalt oförutsägbara i Oslo och på ön Utöya som få av oss hört talas om dessförinnan. Osmakligt nog hade redaktören då lagt in en norsk sverigehistoria som avslutande knorr. Det kan bli citronpris för sådan dålig tajming.

Fler citronpris borde dock andra journalister få – inte minst för att man reagerade med nervtrådar som sitter någon annanstans i hjärnan. Omedelbart efter sprängningen i Oslo fanns det inkallade terrorexperter i TV-studierna. Det diskuterades vilka arabiska grupper som kan ligga bakom. Bara ett par timmar senare står det klart att det är en blond kristen fanatiker. Terrorexpertisen byttes mot psykiatriker och psykologer, förövarens barndom blev plötsligt intressant. Och vem är så korkad att man säljer gödning till ett företag i trädgårdsbranschen? 

Kommer någon att kräva att Svenska kyrkan tar avstånd från förövaren på samma sätt som man kräver att minoriteter med arabisk bakgrund skall stå i svensk TV och ta avstånd när något hänt som kan knytas till personer med kopplingar till islam? Nej, antagligen inte för vi räknar inte oss med kristna grunder som en grupp som vi ofta gör med islam.

Vi journalister har för bråttom ibland. Inte alltid, men ändå för ofta.

Som ni märker är redaktören på sitt grinigaste humör, och behöver verkligen ett par lediga dagar.

I stället för en rolig historia denna vecka så kommer ett citat som tillskrivits artisten Britney Spears – redaktören behöver väl inte påpeka att han inte heller är stolt över allt han skrivit och sagt…

– Jag är för dödsstraff. Den skyldige ska få sitta sitt straff så han lär sig till nästa gång.

God helg. Nu är juli snart slut. Hemska tanke. 

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
29 July, 2011 09:01

Hoppas du är på detta griniga humör oftare då Björn, för dina synpunkter ang. tragedin i Norge är något av det bästa jag sett. Många självutnämnda “experter” borde läsa detta och ta lärdom!

Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
29 July, 2011 12:48

Håller med Ove!!! Kloka ord av en klok, äldre man i sina bästa år. Klok bl a för att han får förmånen att föra djupa samtal med sitt barnbarn. De mest givande samtalen man kan ha! Man känner liksom igen tonen i samtalet. Påminner om ens barn och fortsätter man samtalet känner man igen sig själv och sina egna föräldrar! Små barn ger oftast anledning att betrakta familjehistorien!

Tack redaktörn!

God helg. Nu är julen snart här!

Kerca
Gäst
Kerca
30 July, 2011 10:58

Bara att instämma i hyllningskören. Björns analyser av både allvarliga och mindre betydelsefulla händelser är alltid klockrena. Ha en trevlig Gotlandsvistelse och ta vara på tiden med barn och barnbarn.

Redaktören
Gäst
Redaktören
30 July, 2011 12:32
Svarar  Kerca

Tack för den fina hälsningen. red