Gå direkt till Nyheten (Debatt: Den sjuka Alliansen!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Den sjuka Alliansen!

Publicerad Monday, 01 August 2011, 21:41 av Redaktionen

Försämringar i sjukreglerna för egenföretagare och höjda frikortsbelopp retar debattören Ove Nordström.

Den sjuka Alliansen!

Försämrade ersättningar och villkor i sjukförsäkringen är inte nog för Alliansen i sin iver att ”straffa” de som haft oturen att bli sjuka.

Nu vill man höja frikortsbeloppen också med 22%. Gränsen för öppenvård föreslås höjas från 900kr till 1100kr och för läkemedel från 1 800 kr till 2 200 kr. Detta är ovanpå de försämringar denna grupp redan fått.
Säga vad man vill men de är konsekventa inom Alliansen i sina ”bestraffningar”.
Jag och många med mig trodde nog att jobbskatteavdraget var den åtgärd som skulle göra det ”lönsammare att arbeta” enligt Alliansens s.k. arbetslinjespolitik.
Att sjuka skulle få försämringar både på inkomst och utgiftssidan var långt värre än jag ens kunde tänka mig.

Men inte heller detta är tillräckligt för Alliansen. Även småföretagarna har fått känna på Alliansen härjningar. För dessa ökade Alliansen antalet karensdagar till sju, så nu kan de inte ens nyttja den sjukförsäkring de betalar till. Antalet sjukskrivna egenföretagare har halverats sedan Alliansen genomförde åtgärden. De har dock inte blivit mindre sjuka. ”– Det innebär att jag fortsätter att jobba hur sjuk jag än är. Jag har inte möjlighet att vara hemma och vara obetalt sjuk”, säger en av dessa företagare.
Tidigare kunde egenföretagare välja att ha bara en karensdag i sjukförsäkringen, men kunde också välja fler. Skillnaden var att försäkringen blev dyrare med färre karensdagar.
Något som också en av oss anlitad artist vittnade om på torget i valrörelsen. ”- Vaknar jag en morgon utan röst och med halsont så kan jag inte jobba hur gärna jag än vill”, sa han. Därför betalade han också gärna den högre avgiften.
Hur Alliansen tänkt i frågan är omöjligt att ens försöka gissa sig till. Möjligen är det en av de utlovade åtgärderna för att förenkla regelverken för småföretagarna. Har man ingen möjlighet att nyttja sjukförsäkringen så blir det ju heller ingen administration kring detta.
Undra om det var så småföretagarna tänkt sig saken själva?

Tack för ordet
Ove Nordström (V)

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jorgen_Oberoende_liberal
Gäst
Jorgen_Oberoende_liberal
1 August, 2011 10:05

Får börja med att tacka Ove Nordström! Du värnar småföretagare!! Hedrande! Karantänen innan du beträder den politiska arenan som allianspolitiker borde inte bli för lång!

Sen pekar du på en jättefråga socislförsäkringen och därtill kopplar du på en höjd egenavgift.

Frågor många borliga väljare har svårt acceptera. Frågor partierna kommer att få till svars för i valet 2014!

Finns nog ingen från gräsrotsalliansen som kan vara stolt över frågans utveckling!

Känns lite som du är på väg mot gräsrotsalliansen!

För, Ove, handen på hjärtat, inte är väl alla beslut alliansregeringen fattat dåliga beslut? Det måste ju defakto finnas frågor ditt (gammla?) parti skulle drivit till samma beslut, eller hur?

För inte kan väl du tillhöra den gruppering som är så enögd att du, som en aktiv V politiker sa häromdagen, förtränger det som är bra?

Det har ju grymtats lite på både dig och mig senaste veckan här. Överraska oss nu, Ove, ge mig tre, det räcker, förslag på frågor där du tycker regeringen fattat kloka beslut!

För visst finns sådana frågor, Ove, om du är riktigt riktigt ärlig mot oss!

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
2 August, 2011 11:35

Vänsterpartiets småföretagarprogram är ett av de absolut bästa och mest konkreta. Bl a. frågan om slopad sjuklönekostnad för småföretag som idag är ett av de största hindren för att våga anställa.
Du gör ett stort fel Jörgen när du förutsätter att alla småföretagare skulle vara Alliansanhängare. Så “enögda” är de inte. Och Allianspolitiken visar ju också att de inte bryr sig, men pratar gör de. Moderat politik har alltid varit storkapitalets politik och är det än idag. Det “nya” är väl bara att de nu fått med sig de andra tre att bli lakejer på maktens altare.

Tre frågor där Alliansen fattat kloka beslut skriver du. Ja det är inte svårt att räkna upp tre sådana.
1 När Maria Borelius fick avgå efter sina skatteaffärer.
2 När Cecilia Stegö-Chilós fick avgå för att hon inte betalat TV-licensen.(Varför Tobias Billström fick vara kvar trots att han heller inte betalat TV-licensen vet jag inte. Alliansrättvisa?)
3 När Carl-Otto Littorin avgick. (Inte en dag för tidigt)
Detta är de tre kloka (delvis då) beslut jag omedelbart kommer på.
Jag förstår att du frågar mig om detta då du troligen själv inte kommer på några. Möjligen med undantag för frågor som varit bra för ngn speciell grupp, men för landet som helhet är det väldigt svårt att hitta något.
Oavsett vilket Jörgen så är det ganska ointressant med enskilda småfrågor där denna blinda Allianshöna kan ha hittat ngt korn. När de stora övergripande frågorna leder till särdragningar och polariseringar i nationen så är det helheten jag bedömer.
Många är glada för jobbskatteavdraget (skattesänkning), men tänker inte på att avsikten långsiktigt hos Alliansen är att pressa ner lönenivåerna.
Du kommer väl ihåg vad Moderaternas recept var efter nittiotalskrisen Jörgen? Ja just det, den skulle lösas med sänkt skatt.
Detta har varit Moderaternas enda lösning genom alla tider. I alla valrörelser har de krävt sänkt skatt. T.o.m. när skattetrycket var 10%. Hur var löneläget för löntagarna då?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
2 August, 2011 01:19

Korrigering: Sven-Otto Littorin skulle det naturligtvis vara.