Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vem har koll på läget för SAAB)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vem har koll på läget för SAAB

Publicerad Tuesday, 02 August 2011, 10:36 av Redaktionen

– Ljuger regeringen om Antonov? Har någon koll på läget för SAAB?
Frågorna är flera i debattören Ove Nordströms debattartikel om bilfabriken och turerna om ägarskapet. Han undrar också om det är dags för nyval nu.

SAAB är på ruinens brant. Föga överraskande skulle jag vilja säga. Turerna har varit många och ingen verkar riktigt ha haft koll på läget.

EIB (Europeiska Investerings Banken) har från dag 1 verkat ha på sin agenda att försvåra för SAAB’s fortsatta existens så mycket som möjligt. Detta fick till följd att Koenigsegg blev tvungen att dra sig ur affären.

Med ett nödrop kom då ”den flygande holländaren” Victor Mueller in i bilden istället och sedan dess har den ena farsen efter den andra avlöst varandra.

Desperat har den ryske affärsmannen Antonov försökt få tillstånd att gå in med kapital och t.o.m. bli delägare i bolaget men aldrig fått några klara besked. Förhalningen har fortsatt.

Nu har det dock visat sig att regeringen haft full kännedom hela tiden om att EIB haft som krav för sina lån att denne Antonov inte fick bli delägare.
Varför har regeringen mörkat detta?

Maud Olofsson påstår nu att regeringen skickat in en ny prövningsansökan ang. Antonov men att man fortfarande väntar på besked från EIB. Ja man påstår t.o.m. att man inte fått kontakt med EIB.  Är detta sant eller är det en ny bortförklaring eller rent av en ren lögn?

Det finns en väldigt bra anledning att ställa denna fråga eftersom vår finansminister Anders Borg sitter i styrelsen för EIB. Varför lyfter inte Maud på luren och kontaktar honom?

Vet Maud Olofsson kanske inte om att Anders Borg sitter i styrelsen för EIB?

När journalister ringde Anders Borgs pressekreterare Victoria Eriksson och frågade hur Anders Borg utnyttjat sin plats i EIB’s styrelse för att påverka SAAB affären så blev det tyst i luren, varpå pressekreteraren frågade journalisten: ”Vilken styrelseplats?”
Man kan bli mörkrädd för mindre!

Varför agerar regeringen till ett svenskt bolags nackdel? Eller avvaktar man en konkurs för ett statligt övertagande likt det som skedde med GM i USA? Där gick staten in, räddade bolaget och när det återigen stod på egna ben så återintroducerades det på börsen.

Det måste snart komma besked, men inte på det farsartade sätt det nu kommer när inte ens ministerns pressekreterare har koll på vilka uppdrag han har.

Regeringen väntar besked från EIB, trots att EIB har en representant i just regeringen och att detta är  finansminister Anders Borg.
Arbetslinjen?

Kanske dags för ett nyval? Förtroendet kan väl knappast sjunka lägre?

Tack för ordet
Ove Nordström (V)

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
heimerson
Gäst
heimerson
2 August, 2011 09:57

Oven  Är du inte rädd för nyval när vänsterpartiet balanserar på 4% strecket?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
2 August, 2011 11:40
Svarar  heimerson

Inte det minsta Heimersson.

perpen
Gäst
perpen
2 August, 2011 02:13

Det bästa sättet att rädda Saab är väl att bolaget tillverkar produkter som människor vill köpa.

Ivar
Gäst
2 August, 2011 08:19
Svarar  perpen

-Jag har köpt en 9-5 V6 Turbo med all utrustning. Om 10 år är det fortfarande det bästa som går att få tag på. Inte ens Mercedes kan göra en bil som får armhåren att stå rakt upp.

Knazig
Gäst
Knazig
3 August, 2011 06:33
Svarar  Ivar

Du verkar lättroad. “Armhåren står rakt upp”… i 120 som är max hastighet i sverige….

Nisse
Gäst
Nisse
2 August, 2011 05:51

Du verkar anse att regering ska ha det, men jag tycker nog att SAAB är dom som ska ha koll…

2realist2
Gäst
2realist2
3 August, 2011 06:55

Saab är en bra bil och förtjänar ett bättre öde än nedläggning. Ivars inlägg gladde mej. Vi kanske kan bli fler som väljer Saab. Man får förmoda att verkstäder och reservdelar kommer att finnas under alla förhållanden. Fortsätt kämpa! Trots att det är trögt. Bilen med minst nio liv!