Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vad ska styra världen? Demokrati eller Kina?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vad ska styra världen? Demokrati eller Kina?

Publicerad Monday, 08 August 2011, 06:51 av Redaktionen

– Har vi hamnat ur askan i elden när förtroendet för USA:s ekonomi faller och diktaturen Kina ta över?
Frågan ställs av debattören Ove Nordström.

Vad ska styra världen? Demokrati eller Kina?

Frågan kan med rätta ställas efter den turbulens som varit kring USA’s ekonomi det senaste.

USA har ett enormt skuldberg samtidigt som Kina har ett enormt överskott. Kina tar över som världens ledande ekonomi och kommer säkerligen framgent att alltmer sätta agendan för den globala världsekonomin.

Oenigheten inom den politiska sfären i USA har också lett till att det är de med minst resurser i samhället som i vanlig ordning får betala kalaset, enligt gammalt klassiskt högerrecept. Jag undrar om det är USA’s fattiga som stått för överkonsumtionen också?

Ironiskt nog så är det västvärldens kortsiktiga liberala ekonomiska tänkande som lagt grunden för Kina att hamna i sin gynnsamma ekonomiska position. I sin iver att kunna presentera ”vackra” kvartalsrapporter så har vi flyttat ut alltmer av de s.k. enklare jobben till Kina och andra låglöneländer och då samtidigt fått en högre arbetslöshet i väst och försämrad ekonomi till följd härav.

Har det globaliserade liberala ekonomiska tänkandet verkligen någon framtid?
Är det inte dags att våra politiker tar tillbaka makten över ekonomin och sätter upp regler för en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling, utan alla dessa ständigt återkommande kriser som vårt nuvarande liberala system åsamkar oss?
Har vi råd att låta marknadskrafternas kortsiktiga tänkande låta oss gå mot en osäker ekonomisk framtid?

Nej naturligtvis inte.
Vill vi veta något så när hur framtiden kommer att te sig räcker det inte att se till nästa kvartalsrapport.

Och hur bra är det på lång sikt att vi lägger den ekonomiska makten i världen i händerna på en diktatur?
Tänk om inte utvecklingen i Kina leder till ett demokratiskt system i förlängningen, vilket många verkar tro och hoppas på? Har inte vår nuvarande kortsiktighet då kastat oss ur askan i elden?

Tack för ordet.
Ove Nordström (V)

14 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linus Ekelund
Gäst
8 August, 2011 08:29

frågan är om det inte är bättre om kina tar över : / som det är nu så är så har vi ju inget att säga till om. u.s.a:s storföretag och banker styr nästan allt. kina kontrollerar ju sin ekonomi u.s.a. vill ju ha helt fri marknad och det ser vi ju hur det går när man släpper bankerna och företag fria. 

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
8 August, 2011 08:38

Vill bara skriva ner det som först slog mig när jag såg artikeln… Borde inte rubriken vara:
Vem ska styra världen? USA eller Kina? Inget av dessa länder är ju ngt lysande exempel på sann demokrati direkt… Pest eller kolera……

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
8 August, 2011 12:12

Bra insändare. Instämmer helt.
 Varken USA:s liberala kapitalism eller Kinas diktatoriska kommandoekonomi (någon sorts blandning av stalinistisk diktatur och laglösa, nyliberala “frizoner”) är i längden hållbara ekonomiska system. Varken det amerikanska eller det kinesiska systemet tar hänsyn till miljön, eller till människors liv och hälsa. Den nya ekonomiska krisen och den revolutionära våg som sveper över diktaturer i arabvärlden gör att vi kanske vågar tänka nytt och stort. Vi måste våga tänka att det finns alternativ till dagens marknadsliberala system, och att diktaturen i Kina (ja, även Lidköpings “kompis” borgmästaren i Chengdu) kan falla.
 Varken USA:s nyliberala marknadshegemoni eller Kinas hårdhänta diktatur kan lösa de utmaningar vi står inför. Vi måste våga tänka nytt och stort, och åtminstone jag tror att alternativet är en demokratisk socialism med grön inriktning.

 

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
8 August, 2011 01:02

Många påståenden, inte ett enda svar…

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
8 August, 2011 03:32
Svarar  Agust Vråk

Det har du ju rätt i, men alla kanske inte ser svaret lika lätt som du verkar göra….trots att du inte bjöd på ngt eget svar……

För min egen del väcker denna intressanta frågeställning ännu mer frågor. Jag är ju bara en okunnig sate som ser hur USAs yta alltmer krackelerar….men jag ser väl fel… Vi kan tycka vad vi vill om Kinas politiska styre, men att detta land alltmer seglar upp som den kommande dominerande staten, vad gäller utrikespolitik och ekonomi, är relativt tydligt…enligt denna oförståndiga undersåte….

Linus Ekelund
Gäst
9 August, 2011 08:57

jag tror att “resurs ekonomi modellen” är den enda vägen, men det kräver ju en slags revolution för att få världen att ändra sig. vi kan inte låta mindre 1% av befolkningen i världen styra. frågan är, hur vi tar oss ur kapitalismen?

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
9 August, 2011 10:04

Vi ser ett USA som skakas i sina grundvalar, vi ser ett Europa som blir alltmer instabilt ekonomiskt sett. Vi ser hur Asien alltmer växer till, både politiskt och ekonomiskt. Vi ser enorma politiska förändringar i Afrika och Mellersta östern…..
Vi har ett Sverige som i dagsläget är ekonomiskt stabilt, men som samtidigt gjort begreppet solidaritet till ett skällsord och vänder de utsatta ryggen, både nationellt och internationellt.

Vi har en uppväxande generation som kommer att få uppleva en värld som skakas om och där maktbalansen ser annorlunda ut. Förhoppningsvis sker det utan ett storskaligt krig….men sett ur ett historiskt perspektiv ser det lite mörkt ut….

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
9 August, 2011 11:40

Det är lite kul att höra Anders Borg nu stå i TV och tacka för att den svenska växelkursen räddar Sverige i den turbulens som råder på världens börser. Han kunde lika gärna sagt att det är tur att vi inte är anslutna till EMU samarbetet, men det är klart att då hade han ju gett Vänsterpartiet rätt!

heimerson
Gäst
heimerson
9 August, 2011 08:50

Dags för Ove Nordström att ta över efter Lars Ohly.Oven har ju svar på alla frågor.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
10 August, 2011 08:09
Svarar  heimerson

Visserligen har jag ju spelat fotboll med “Nacka och mot Prytz men det räcker nog inte är jag rädd.

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
11 August, 2011 08:09
Svarar  heimerson

“Kul” det där att man som vänster aldrig kan sticka ut hakan och säga nånting innan högermänniskor börjar anklaga en för att sitta i ett elfenbenstorn och se ner på folk, medan högern kan ha en veritabel mundiarré utan att någon kommer med liknande ironiska anmärkningar. Ganska irriterande, men inte så förvånande med tanken på att borgerliga tankegångar vart helt dominerande i det politiska samtalet i västvärlden sedan 80-talet.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
11 August, 2011 12:20

Jag håller helt med Erik SP vad gäller gnällandet från högertänkarna som visar sig på denna sida. Jag har hittills inte läst ett enda svar från er sida heller. Vad har ni för syn och svar på denna artikel…om ni har någon? För er agenda kan väl inte vara sååå enkelspårig att den bara går ut på att hacka åt vänster och bocka med mössan i hand åt höger??
Lite kritiskt tänkande borde ju finnas, oavsett åt vilket håll ens politiska åskådning finns…..

Nisse
Gäst
Nisse
12 August, 2011 12:57

I ett längre perspektiv kommer nog framtidens människor med ett litet fniss konstatera att på 2000-talet handlade de politiska diskusionerna om höger och vänster…
I dag handlar det nog främst om att staterna måste frigöra sig från mätetalet “börsen”. Om våra politiker – oasett partifärg – inte klarar av att separera rabiata finanshajars osäkerhet från nationens finanshantering så är de dömda att misslyckas. Detta är även ett ansvar för våra journalister – det är hög tid för dem att kavla upp ärmarna och börja jobba med fakta, och inte stirra sig blinda på hur dagens index påstår att landet mår…

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
12 August, 2011 06:18
Svarar  Nisse

Nu förvånar du mig Nisse, men jag håller med. Politikerna har ju istället gjort precis tvärtom och frånhänt sig den lilla makt de trots allt tidigare hade över ekonomin. Vi skulle ju förbereda landet för EG-inträdet. Vad det gäller aktiehandeln så borde det ligga en transfereringstid på ex. en månad för att kunna genomföra ett köp eller försäljning, då skulle de värsta avarterna omedelbart försvinna. Men få med världens alla länder och aktörer med på det. Vansinnet kommer väl fortgå tills kraschen blir tillräckligt stor och ohanterbar innan något görs antagligen.