Gå direkt till Nyheten (Årets festival startar på torsdag
Uppladdning med artister och konsthantverkare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Årets festival startar på torsdag
Uppladdning med artister och konsthantverkare

Publicerad Tuesday, 09 August 2011, 12:27 av Björn Smitterberg

På torsdag förmiddag inleds årets Kultur- och porslinsfestival i Lidköping. Och det sker med ett tätt program med många olika kvaliteter och inriktningar. Dina-scenen i Stadsträdgården är en fast punkt, Rörstrand centrum en annan. Det blir alltså till att pendla mellan de platserna för att hinna med allt.

En del av festivalen har blivit tradition – exempelvis nattöppna butiker vid Rörstrand. Annat är helt nytt. Och artisterna är förstås nya för året.

Även om programmet börja redan på förmiddagen, och en av attraktionerna i form av Dancewalks ha premiär redan vid lunchtid, så är invigningen i Stadsträdgården på torsdagskvällen med ett artistprogram.

Många är det även som står för programarbetet. Här är de samlade kring den ende manliga i gruppen – Kent Eriksson som är verksam hantverkare vid Porslisfabriken. Anna-Carin Öman, Rörstrand center, och Gun-Britt Bohman, Drejarschottis, omger honom. I främre raden är det från vänster Ann-Louise Friberg, NBV och quiltutställningen bl a, Helene Wellner och Susanne Leverén från kultur & fritid, Anna Ohlin Ek från turistbolaget, samt  Natalie Halling, praktikant på kultur & fritid.

Invigningsartister är Johan Örjansson, Patrik Isaksson och Erik Hassle.

På fredagen växer programmet. Stadsbiblioteket har bytardag – man kan byta allt möjligt. Det blir även högläsning till lunchmacka.

Vänermuseet flyttar ut i Stadsträdgården. Det blir vattenexperiment i gröngräset.

Kvällen i Stadsträdgården präglas av soulmusik med Tingsek och Vindla String Quartet, Erik Gadd och Jasmine Kara. Kvällen i parken avslutas med Spiderman 3 – utomhusbio alltså.

I Rörstrand håller man på ännu längre – det blir servering och underhållning alla kvällarna. Man kallar det för Drejarskiva.
Under fredagen drejas stora krukor till en krukpak på innergården, det blir rakubränning och skaparverkstad med hantverkarna i Omkull. Under festivalen är det även utställning i Rörstrand av den sömnadskonst som kallas quilt.

Lördagen präglas av porslin i Rörstrandsområdet. Flera olika evenemang genomförs under dagen med Formakademien och Porslinsfabriken i centrum. Det blir även kuriosamarknad och drejarduell på scenen. En trollkarl dyker upp för de yngre vid några tillfällen.

I andra delar av Lidköping märks lördagen med schottis. För nu är traditionen med Drejarschottis en del av festivalen. Porslinsfestivalen fyller 30 år, schottisen fyller 28. Det kommer flera bekanta dansgrupper från olika håll. De dansar som vanligt på olika platser under förmiddagen, och under hela dagen visar de sig på Rörstrand för att vid 15.30 börja sitt ”buskspel” i Stadsträdgården och ett par timmar senare genomföra årets Drejarschottis – som ju numer genomförs just i Stadsträdgården.

Kvällen på Dina-scenen blir två shower – en med elever vid De la Gardiegymnasiet, och huvudnumret med Gladys Del Pilar som gör en Tina-Turner-kväll. Denna kväll heter filmen ”Grease”

Söndagen ägnas mycket åt barn – till Stadsträdgården kommer Bolibompashowen med Supersnälla Silversaa och Stålhenrik – här är det Folkets Hus & Parker som bjuder på underhållningen.

Programmet är omfattande och hittas enklast i sin helhet och alldeles aktuellt genom att klicka här.