Gå direkt till Nyheten (Första krukorna till parken formas)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Första krukorna till parken formas

Publicerad Friday, 12 August 2011, 12:55 av Björn Smitterberg

Just nu arbetar några av nordens allra främsta keramiker på Rörstrands gård. De skapar de första tre krukorna till en blivande park som skall förverkligas med tre nya krukor om året. Bente Brosböl Hanssen har lagt grunden till något som skall bli en hög flaska, formgiven av Anna Lerinder.

Det är tre formgivare med förflutet vid Rörstrand som bjudits in till denna första omgång av konstverk som skall bli en alldeles unik park.

Gösta Grähs får betraktas som nestor, han är naturligtvis själv med och ser hur “hans” keramiker Nina Bergqvist och Mejra Andersson skapar utefter hans skisser.

Bente Brosböl Hanssen skapar en stor flaska som Anna Lerinder i Stockholm formgivit. Anna Lerinder var på Rörstrand i ett par år efter sin utbildning men har nu ateljé i Gustafsberg. Alldeles intill arbetar Bjarne Puggard med Pia Törnells verk.

Det här är inte bara stora saker, det är också synnerligen svåra former som skapas.

– Det är faktiskt mycket svårt. Grekerna fick använda solen, vi har tillgång till gasol för att torka leran så den inte faller ihop, säger Kent Eriksson, själv verksam vid Lidköpings Porslinsfabrik.

– Jag kan tänka mig att vi kanske är tio keramiker i Norden som klarar sådana här arbeten.

Och det här blir hållbart för att stå ute i en park i vårt klimat?

– Ohja, säger Kent Eriksson som för de här krukorna skaffat hem 1,5 ton lera.

På annat håll på Rörstrandsgården arbetar små flinka händer. Det är barnens avdelning och här är det meningen att Lidköpings nya djurpark ska skapas. Och det är ett projekt som redan kommit ganska långt.