Gå direkt till Nyheten (Lidköping – en handelsplats för Kina?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping – en handelsplats för Kina?

Publicerad Friday, 12 August 2011, 11:03 av Björn Smitterberg

I dag på förmiddagen avslutades det besök som borgmästare på olika nivåer i staden Chendu i Kina gör i Sverige. Det är en jättestad, vars ekonomi fördubblas vart fjärde år, i delstaten Sechuan där pandan är landskapsdjuret. Lidköping samverkar med kommunen Xingdu i den stora staden Chendu.
– Chendu har större befolkning än Sverige, om Lidköping är i ena änden av staden så är Axvall i andra, sa Kjell Hedvall.

 
Chendu är en hopkoppling av flera kommuner. Så är det ofta med stora städer. Här pågår en enorm satsning på att utveckla näringsliv och samhälle. Lidköping vill vara med på tåget. Varför?

– Vi tror att vi kan spela en roll när det gäller att koppla ihop företag i Västsverige med företag i Xindu, säger Kjell Hedvall.

Tekoppar och Kinas gyllene stjärna på röd botten präglade sammanträdesbordet i Stadshuset.
Kjell Hedvall här tillsammans med borgmästaren i Xingdu

Till hjälp har Lidköping tagit Per Jenster, som sedan ett par år driver – framgångsrikt – företag i Chendu för att koppla ihop näringslivet i staden med det nordiska. På frågan vad Lidköping egentligen har att vinna på samarbetet blir dock inte svaret riktigt tydligt. Målet är att skapa jobb i Lidköping – men riktigt hur det skall gå till är oklart.

– Det är inte säkert att Lidköping blir vinnare, men vi tror att industrin i Västsverige kan bli vinnare. Och då är det till Lidköping man ska komma för att finna sin samarbetspartner. Om vi här finner att den rätta partnern råkar finnas i Vårgårda är det ändå bra för oss, säger Leif Eriksson vid kommun-ledningskontorets näringslivsenhet.

Ändå var det i onsdags i Göteborg som Per Jenster sammanförde kineserna med den svenska bilindustrins underleverantörsförening.

Efter mötet – klassisk fotografering före avresan.

På frågan vad Xingdus borgmästare – här tillsammans med Kjell Hedvall – haft för huvudsakligt intryck av Lidköping svarade han:

– Det är stillsamt här.

Närmast på tur står en resa till Xingdu.

– Jag har varit där och vill att fler ska få se den platsen. Jag tror exempelvis att vår turismutbildning skulle ha nytta av samarbete med Xingdu. Men främst vill jag att västsvenska företagare deltar i resan och försöker knyta kontakter. Det blir under hösten, kanske i oktober.

Sedan tidigare finns en överenskommelse mellan Lidköping och Xingdu att utveckla samarbete. Här är avtalet på kinesiska:

Det finns på engelska också och kan närmast liknas vid en avsiktsförklaring.
Vid mötet nu har man kommit överens om fyra punkter:
– 15 svenska underleverantörer till bilindustrin skall möta 15 unga kollegor i Kina.
– På motsvarande sätt skall 15 företag i Xingdu möta 15 unga västsvenska exportsäljare i Sverige.
– Den verksamhet som Per Jensters företag driver åt bilindustrin i Kina skall få en koppling i Lidkö-ping.
– Svensk miljö- och klimatteknik skall säljas i Kina.