Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren spanar:
Har Juholt inga vänner?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren spanar:
Har Juholt inga vänner?

Publicerad Monday, 15 August 2011, 14:49 av Björn Smitterberg

I gårdagens Aftonblad kan man läsa ytterligare en anti-Juholt –ledare. Man undrar vad dessa i huvudstaden boende och verkande s-skribenter har emot Juholt, deras egen partiledare. Sällan har väl en socialdemokratisk ledarredaktion varit så insinuant och översittaraktig mot sin partiordförande.

Man får gå utanför (S) och erinra sig  Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (r) och deras föraktfulla sätt och stil att angripa socialdemokratiska ledare.

Däremot är den ideologiska utgångspunkten annorlunda än KFML(r):s. Aftonbladets torde spegla den övre-medelklass-inställning, eller än bättre-lägre överklass, som verkar vara legio inom stora delar av huvudstadens ledande socialdemokrater – åtminstone de som hörs.

I AB:s ledare ges exempel på sju platser som Juholt bör besöka och samtidigt ta lärdom av.

En av dem är Bromma som en gång var socialdemokratiskt dominerat ( Per-Albin bodde ju också där). Varför det blivit så borde  Juholt fundera över, menar AB.

Frågan är om han behöver åka dit. Numera lär medelinkomsten där ligga mellan 100.000 till 300.000 -i månaden. Det inkomstskiktet har väl aldrig tillhört sossarnas väljarunderlag. Jan Helin, AB:s chefredaktör, bor förresten i Bromma och ser sig själv som medelklass. Det med en månadsinkomst på just 300.000. Medelklassen är verkligen ett mycket subjektivt och flytande begrepp i media.

Skall Juholt besöka stockholmsområden vore det bättre med de invandrar- och låginkomsttäta. Visserligen får (S) här kring 40% av rösterna, men om man tittar på valdeltagandet så ligger det ofta kring 60%. Sanningen är alltså att 20-25% finner det mödan värt att gå och rösta på (S).

I ledaren finns också  ”humoristiska” antydningar om besök på Vin & Sprithistoriska Museet. Där kan Juholt lära sig om drinkblandningar, så att han i framtiden inte  behöver göra bort sig på barer i Turkiet. Det gjorde han i somras som Aftonbladet så påpassligt skrev om.

Sedan rekommenderas även ett besök i Kungsör där Dan Sederowsky bor. Han tävlar för Sverige i mustasch-VM sedan 1997. Kanske kan Juholt utmana honom, menar AB.

Den politiska humorn står verkligen på en hög nivå i Aftonbladet, tillika den politiska debatten. Dom är skojiga dom där (s)tockholmarna. Dom kan verkligen få till det.

Men  – inte nog med Aftonbladets skriverier, i ett intervjuprogram i söndagens P1 säger Thomas Bodström att s-partiet är omodernt och odemokratiskt !?

”Omodernt” som argument är ju av noll och intet värde. Den historiskt någorlunda kunnige vet ju att ”modernt” under 20- och 30-talen var fascismen. Var den bra då för att den var ”modern” ?

Att dessutom beskylla sitt eget parti för att vara odemokratiskt måste väl vara det allvarligaste en medlem kan göra. Men tydligen anser sig den f d justitieministern vara medlem i ett odemokratiskt parti !? Är det inte bäst att lämna ett sådant parti och åtminstone gå med i ett demokratiskt ?

De här insinuationerna, anklagelserna och mobbandet av Juholt är talande för de inre motsättningarna i socialdemokratin. De kan delvis förklaras med (s)tockholmarnas, partiadelns, bitterhet över att Mikael Damberg inte blev vald och, för dem som är vän av konspirationer, är det kanske inte så svårt att ana en viss kamarilla, (Brommapojkarna ?), jobbar och lobbar för denne fortfarande.

Mest anmärkningsvärd är tystnaden från övriga ledande inom (S). Vem försvarar Juholt och partiet ?

Ingen vad man kan se eller höra.

Hur är det med s-riksdagsmännen från gamla Skaraborg?

Vad säger Carina Ohlsson, Urban Ahlin, Monica Green och Patrik Björk  – är de också medlemmar i ett omodernt tillika odemokratiskt parti och finns det ingen anledning till att reagera på Aftonbladets mobbning av partiledaren.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kerca
Gäst
Kerca
15 August, 2011 04:09

Så sant, så sant Bernt. Att AB numera placeras på den högra delen av pressens politikerkarta är en trist realitet. Men det fanns väl inget annat att vänta efter senaste ägarbytet. Läser man exempelvis den hög(b)röstade Lena Mellins inlägg i de mest skilda frågor så är det bara att göra som jag gjort sen en tid tillbaks, sluta köpa den borgerliga blaskan AB.

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
15 August, 2011 09:32
Svarar  Kerca

Jo… egentligen borde man göra det. Men vad finns det för alternativ? Kommer bara på lokaltidningar (Göran Greiders Dalademokraten, och Eskilstuna-tidningen Folket, och säkert några fler) vad  gäller icke-borgerliga dagstidningar. Man kan i och för sig stödja veckotidningarna Fria Tidningen och Dagens ETC i deras ambitioner att någon gång starta dagstidningar. Annars så får man trösta sig med att läsa Aftonbladets kultursidor som fortfarande är tydligt röda. Även Göteborgsposten är bitvis läsvärd ibland, med en av mina partikamrater som återkommande kolumnist ;)
Men ja, oftast läser jag också mest borgarpress: Aftonbladet när jag vill ha något lättsmält och DN när jag vill fördjupa mig.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
16 August, 2011 07:53

Juholt har väl egentligen ingen förankring i partiet? Han är bara en kompromisskandidat, inte  förstahand-, andrahand, tredjehand,
fjärdehand eller ens femtehand val. Möjligen kan han hålla ihop
sitt parti ännu några år tills den dagen kommer då det är dags att krisa
igen, slicka såren och börja prata om att det måste vara dags för en
förnyelse nu. Han har ju heller aldrig varit statsråd trots en lång och
gedigen tid i Riksdagen. Nej så många vänner har han nog inte…