Gå direkt till Nyheten (Kommunens kapital har minskat 70 miljoner i augusti)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kommunens kapital har minskat 70 miljoner i augusti

Publicerad Wednesday, 17 August 2011, 12:53 av Björn Smitterberg

Den pågående finanskrisen i Europa tär hårt på det så kallade Gullspångskapitalet vars vinster kommunen använder till drift och investeringar. Bara i augusti har värdet minskat med 70 miljoner kronor.

Värdet på kapitalportföljen påverkar inte kommunens ekonomi direkt – det är vinsten på kapitalplaceringarna som används. Hittills i år har kommunen tagit ut 140 miljoner kronor ur ett förväntat överskott-

Vid årsskiftet var värdet 1.772 miljoner kronor.
Efter uttaget och efter nedgång under våren var värdet den 31 juli 1.532 miljoner kronor.

Därefter har fallet fortsatt. Bara i augusti har värdet minskat med 70 miljoner kronor trots att bara halva månaden har gått.

Kommunens tillgångar har inte minskat i så stor utsträckning som Stockholmsbörsens nedgång. Detta på grund av en medveten riskspridning med stor andel utländska aktier. Dessutom har räntefonderna och hedgefonderna genererat ett positivt resultat under perioden.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
erik_lisch
Gäst
erik_lisch
17 August, 2011 12:36

Att gambla på börsen med skattebetalarnas pengar är naturligtvis riskfyllt. Inget att bli förvånad över. Man hade lika gärna kunnat tagit med hela kommunens ekonomi till Kosmopol och satsat allt på rött.

Guest
Gäst
Guest
17 August, 2011 09:16

Vem / Vilka har inte förlorat på den senaste tidens börsoro ??
Alla är drabbade på sätt och vis. Aktier är en långsiktig placering och det finns ingen som kan säga vad som är rätt för morgondagen – inte ens de bästra experter…..