Gå direkt till Nyheten (Debatt: Om trafiken vid skolorna)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Om trafiken vid skolorna

Publicerad Thursday, 18 August 2011, 19:19 av Redaktionen

– Bilförarna följer hastighetsbegränsningarna vid skolor anmärkningsvärt dåligt, skriver Clas-Göran Malm vid FMK i Såtenäs i en debattartikel. Undersökningen är gjord på annat håll men gäller säkert även Lidköpings skolor.

Motororganisationen FMK har gjort hastighetsmätningar vid nio skolor i landet. Resultatet visar att efterlevnaden av hastighetsbegränsningar vid skolorna är anmärkningsvärt dålig och måste förbättras.

Motororganisationen FMK har under maj månad 2011 genomfört hastighetsmätningar i anslutning till skolor på nio platser i landet – Arboga, Eskilstuna, Halmstad, Linköping, Motala, Skövde, Stockholm, Umeå och Östersund. Hastighetsmätningarna har utförts i anslutning till skolor där högsta tillåtna hastighet är 30 km/h. Mätningar har gjorts dels mot fordon som hämtar/lämnar barn dels mot förbipasserande fordon.

Resultatet är nedslående. Mer än hälften av fordonsförarna har överskridit gällande hastighetsgräns. Inte helt överraskande är det de förbipasserande som är de värsta fartsyndarna. 60 % av de förbipasserande överskred hastighetsgränsen och 36 % av dem som lämnade eller hämtade barn.

Situationen har inte förbättrats från 2010 då Motororganisationen FMK gjorde en liknande undersökning.

Elisabeth Petersson som är trafiksäkerhetsansvarig vid FMK säger att hastighetsgränsen 30km/h vid skolorna är satt för att minska olycksrisken vid skolorna – och om olyckan ändå skulle vara framme leder det vanligen inte till dödliga skador. Mot den bakgrunden är det svårt att förstå att så många kör för fort i anslutning till skolorna.

Nu startar ett nytt läsår vid landets skolor. Olycksstatistiken på våra vägar i allmänhet pekar på att dödsolyckorna ökar. Det vore förfärligt om den trenden också gör sig gällande i trafiken kring våra skolor. Håll hastighetsgränserna kring skolan – vädjar FMK

FMK kommer nu att kommunicera mätresultatet med berörda skolor och dess föräldraföreningar.

Clas-Göran Malm Ordförande FMK Såtenäs

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
janne59
Gäst
janne59
19 August, 2011 11:44

Säga vad man vill om pedofiler, men dom kör i alla fall sakta förbi skolor.

(Jag vet att ämnet är känsligt, men jag kunde inte låta bli.)

Guest
Gäst
Guest
19 August, 2011 12:42

Bästa FMK

När Ni presenterar Era resultat för skolor & föräldrar, gör då även så att Ni lämnar in ett officiellt “Medborgarförslag” till kommunen så att de MÅSTE ta tag i ärendet.

Kommunen har på sin hemsida underlag för hur ett medborgarförslag skall utformas..

LYCKA TILL !