Gå direkt till Nyheten (Debatten: Bluffen om arbetslinjen är avslöjad!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatten: Bluffen om arbetslinjen är avslöjad!

Publicerad Thursday, 18 August 2011, 19:23 av Redaktionen

– Arbetslinjen var ju Alliansens enda lösning på Sveriges problem, och nu skjuts jobbskatteavdraget upp. Det avslöjar bluffen, skriver debattören Ove Nordström.

Anders Borg avslöjar bluffen arbetslinjen!

Regeringen skjuter alltså upp det femte jobbskatteavdraget. Orsaken sägs vara oron i det   internationella ekonomiska läget.

Detta ter sig mycket märkligt! Arbetslinjen var ju Alliansens saliggörande (och enda) lösning på Sveriges problem.
Krisen 08-09  sa Alliansen att det var arbetslinjen som förde Sverige genom krisen. Under den krisen genomförde man jobbskatteavdragen för att få fart på Sverige genom att folk skulle komma i arbete. Nu, innan krisen ens är här så avstår man då istället arbetslinjen. Vill man inte att folk skall komma i arbete längre?

Alla som följt Alliansens hyllningar av arbetslinjen undrar självklart varför?

Om vi nu står inför en ny kris så borde väl Alliansen istället utöka arbetslinjen och driva på för än större skattesänkningar? Men det gör man inte, trots att det är nu det skulle behövas ”positiv” stimulans och fler i arbete.
Alla har ju hört Alliansen skrävla om hur många jobb arbetslinjen skapat. Trots detta är arbetslösheten 8,8% (SCB jun 10) och nu förutspår man att arbetslösheten kommer att öka än mer i takt med att tillväxten går ned. 2006 kallade de 6% för massarbetslöshet.

”-Den enskilt viktigaste frågan är att så många som möjligt kommer i arbete”, har Reinfeldt upprepat åter och åter igen likt en papegoja. När och hur skall han då börja visa det med praktisk politik? Det är väl dags att visa resultat snart?

Sanningen är den att arbetslinjen är och var ingen lösning och aldrig varit tänkt att vara det heller. Detta har nu Anders Borg och Fredrik Reinfeldt klargjort genom sitt beslut att lägga femte jobbskatteavdraget på is. Att sänka skatter har aldrig löst några kriser. Det är väl det enda positiva med Alliansens besked nu att t.o.m. de själva tycks ha förstått detta. Eller man kanske skall säga att verkligheten kommit ikapp dem. Nu har de inte längre tidigare regeringars överskott att luta sig mot.

Jobbskatteavdragens enda syfte är att på sikt sänka lönenivåerna i landet, vilket också regeringens eget finanspolitiska råd sagt. Det skall bli synnerligen intressant att se vilka ”världsbästa” reformer Alliansen framledes skall presentera?

Hur kommer det att gå med exempelvis skolsatsningarna? Pär Johnsson (FP) Lidköping hade en debattartikel nyligen där han återigen upprepade att det var dags att höja statusen (lönen) på läraryrket. För vilken gång i ordningen vet jag faktiskt inte, men man kan ju lätt konstatera vad deras fem år vid makten hittills gett i ”statushöjning”. I Alliansstyrda Stockholm fick lärarna lägsta möjliga lönepåslag. Reallönesänkning blev facit efter fem år av Allianspolitik, nämligen 1,7%. Inflationstakten är nu uppe i 3,3% (SCB). Det är Alliansens ”statushöjning” i praktisk politik. Detta kan jag inte minnas att Pär Johnsson nämnde i sin artikel. Vad blir statushöjningen nästa gång?

Mycket prat men väldigt lite verkstad!

Tack för ordet
Ove Nordström (V)

23 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
18 August, 2011 07:17

Din sammanfattning längst ner beskriver på ett mycket bra sätt  innehållet i ditt inlägg.

Elof
Gäst
Elof
18 August, 2011 08:26
Svarar  Agust Vråk

Men inte kan det vara så jobbigt för dig att du inte har något bättre att komma med? Nog kan du väl bemöta någon av hans argument? Fast om det han skriver stämmer så blir det ju svårt iofs. tänkte inte på det.

kire44
Gäst
kire44
31 August, 2011 03:10
Svarar  Agust Vråk

Märkligt att Du inte på en enda punkt kan bemöta insändaren !
Varför firar “högskattesamhällena” triumfer nu ? Finanskrisen visar att det är länderna som inte förmår att ta ut skatter som har de största problemen. Håller det på att gå upp för regeringen/moderaterna att drömmen om låga skatter bara är en chimär ?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
1 September, 2011 07:29
Svarar  kire44

Ja vi hade ju verkligen drömsamhället i Sverige under 70-talet då marginalskatterna var underbara! Eller?

kire44
Gäst
kire44
1 September, 2011 02:00
Svarar  Agust Vråk

Håll Dig till nutiden och det insändaren avsåg.
Inget debattklimat precis utan Du klamrar Dig fast vid det som passar Dig.
Nu är det ju inte 70-talet vi debatterar utan 2011 och arbetslinjen och jobbskatteavdrag som har blivit till en budgetlinje.
Alliansens arbetslinje har visat sig vara en solskensteori som inte fungerar i kristider.
Arbetslösheten gick aldrig under 7 procent ens när tillväxten i svensk ekonomi var som högst.
Man säger sig stå för en arbetslinje. Men när det gäller är det alltid budgetlinjen som vinner
Och när en arbetslinje som bäst behövs då låses den in i finansdepartementets kassavalv.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
2 September, 2011 06:39
Svarar  kire44

“Länder som inte förmår att ta ut skatter som har de största problemen.” Om du menar att Sverige inte tar ut skatter och inte har ett högt skattetryck så är du nog ganska ensam om den åsikten.

kire44
Gäst
kire44
2 September, 2011 11:24
Svarar  Agust Vråk

Äntligen har till och med Du förstått att det är Sverige och några andra länder som har ordning i sina offentliga finanser, som klarat krisen på ett bättre sätt.Det är faktiskt de länderna som har det högsta skattetrycket ? Du kanske kan förklara det sambandet för oss andra !

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
2 September, 2011 12:41
Svarar  kire44

Så vad är ditt problem?

kire44
Gäst
kire44
2 September, 2011 07:48
Svarar  Agust Vråk

Tack för Ditt intelligenta svar! Det är ungefär som kejsarens nya kläder, Bara enögda vråkar som kan se detta. Eftersom Du har en underlig inställning till att debattera sakfrågor , så avslutar jag debatten för min del, det ger mig ingenting att debattera på detta underliga sätt. Tack för mig.

Nisse
Gäst
Nisse
2 September, 2011 10:53
Svarar  kire44

Intelligent – du erkänner att regeringen gör ett bra jobb, men avlossar det som kritik mot regeringen? Förstår att luften gick ur dig…

kire44
Gäst
kire44
3 September, 2011 07:51
Svarar  Nisse

Rättelse. Regeringen har gjort ett bra jobb på många sätt. Men nu när det återigen krisar har man ingen beredskap för detta, och det är detta jag kritiserar.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
3 September, 2011 09:05
Svarar  kire44

Tack för det.

Guest
Gäst
Guest
18 August, 2011 09:01

Samma sak som alltid!!!

Ove Nordström kastar sten när han sitter i ett glashus !!

Kommer med massa påhopp utan att ha underbyggt sin angrepp.

Han har inte fattat att det är en internationell finansiell kris som vi just nu drabbats av….

Att han sedan, som vanligt, ALDRIG kommer med något / några motförslag talar bara sååå tydligt hans sätt att debattera..

Och vad hans partikamrater skulle komma med kan man ju undra ?

Ove & Co. kan ju tydligen kara ut alla ekonomiska & struktuella problem som omvärlden orsakar oss i vårt lilla land.

Eller !!??

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
19 August, 2011 07:11
Svarar  Guest

Krisen 08-09 var den “värsta” kris Sverige drabbats av någonsin sa Reinfeldt o Borg. Då lånade man till jobbskatteavdragen.
Om denna arbetslinje med sina jobbskatteavdrag gett ett positivt netto till statskassan så varför slutar man nu? Denna kris tror ju inte Borg blir lika allvarlig ens.
2014 däremot (valår) så kommer det garanterat ett jobbskatteavdrag och sänkta pensionsskatter även om det redan är underskott i finanserna. Skall bli intressant att se hur hög arbetslösheten är då? Arbetslöshetslinjen kanske? Återstår att se hur “lättköpta” väljarna är?

kire44
Gäst
kire44
19 August, 2011 01:25
Svarar  Guest

Kastar  Ove Nordström sten när han sitter i ett glashus? eller ser han problemet i detta med jobbskatteavdragen !Grundfrågan är hur effektivt är fler jobbskatteavdrag, är de verkligen så jobbskapande som man säger och hur hanteras de bieffekter som de skapar? Sänkta skatter och mer jobbskatteavdrag och andra avdrag är det enda Alliansen ser som jobbskapande. Reformer för ökad sysselsättning, utbildningssatsningar och andra stimulanser lyser med sin frånvaro.
Reinfeldt får allt svårare att hela tiden leverera en enda sak,skattesänkningar, som svar på alla samhällsproblem.
Kanske är det dags för ett ansvarsfullt ledarskap som har fler lösningar än enbart mer sänkta skatter och avdrag?

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
19 August, 2011 05:47
Svarar  Guest

Jobbskatteavdrag är ju enligt Reinfeldt det bästa som hänt mänskligheten
sedan färdigskivat bröd. Varför då inte genomföra det för att stimulera
ekonomin och motivera folk att jobba hårdare, och därigenom arbeta oss
ur krisen?

Nej, så funkar det naturligtvis inte. Men enligt nyliberalismens logik
så borde det i teorin fungera. Eller tror de inte ens själva på det?

2realist2
Gäst
2realist2
19 August, 2011 06:58

Den finansiella krisen var nog en välkommen anledning att kratsa kastanjerna ur elden när det gällde det femte jobbskatteavdraget. Jobbskatteavdraget har ökat standarden rejält för de välbeställda. De som egentligen hade det bra innan och nu fick ökat utrymme för utlandsresor, aktieplaceringar o s v. Dags nu att börja tänka på ungdomsarbetslösheten och andra väsentliga frågor. Vi har en situation där vi riskerar att göra en hel generation till bidragstagare.

2realist2
Gäst
2realist2
19 August, 2011 05:21

Om inte jag tar fel så har vi en finansminister som fick komplettera sina studentbetyg på Komvux för att komma vidare i karriären. Det kan väl vara ett prov på vad man kan fortsätta att göra för att ge ungdomen ett alternativ till sysslolöshet och bidragstagande.

inka508
Gäst
inka508
19 August, 2011 06:31

Vi skall inte glömma att vi haft en arbetarregering under hela 1900 talet som har beskattat vanligt hederligt arbete mer än någon annan i världen. Med tiden tog det sig sådana uttryck att man fick lägga mer i skatt än men själv fick behålla.Ingen glömmer väl skatteorgien med Astrid Lindgren. Jag tycker det är välgörande att vi nu börjar närma oss  internationella skattenivåer. Vi har fortfarande världen högsta marginalskatter. Låt oss nu vara tacksamma för att någon vågar ta denna fråga under sina armar. Det finns ingen människa, inte ens kommunister som i det långa loppet är betjänta av  onormala skattenivåer.

Guest
Gäst
Guest
20 August, 2011 08:36

Precis som alla dina inlägg.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
20 August, 2011 04:24

Reinfeldt verifierade i dag i sitt sommartal ytterligare bluffen med arbetslinjen när han sa ang. sänkt restaurangmoms: ” – Från ett mycket mindre reformutrymme vill vi ändå göra det som kan ge jobb”
Jobbskatteavdraget såg han alltså inte som jobbskapande!
Tidigare beräkningar har visat att reformen kommer att kosta 5,5 miljarder och ge 3 500 jobb, alltså 1 500 000 kr kommer varje jobb att kosta staten. Ansvar för ekonomin, brukar han säga. På vilket sätt undrar jag?
Men i dag sa han dessutom: “-  kommer det sannolikt åtminstone att leda till att anställda inte blir av med jobbet, betonade han under pressträffen.”
Arbetslinjen??????????????

2realist2
Gäst
2realist2
21 August, 2011 07:05

Det är svårt att tro att det inte finns vettigare saker att spender 5,5 miljarder på än att återigen sänka en skatt. Okej är att det ger några fler arbeten men det är ju i första han inte någon arbetsmarknadspolitiskt åtgärd. Rikta nu åtgärderna mot de ungdomar som behöver komplettera sin utbildning för att komma in på arbetsmarknaden

abpot
Gäst
abpot
3 September, 2011 03:18

Resonemanget kan kanske låta cyniskt och kallt, men det kommer från en ekonom, en yrkesgrupp som får betalt för att tänka just så här – på gott och ont.