Gå direkt till Nyheten (Sociala medier: Risker och möjligheter för kommunen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sociala medier: Risker och möjligheter för kommunen

Publicerad Thursday, 18 August 2011, 09:29 av Björn Smitterberg

Lidköpings kommun håller nu på att införa regler för hur sociala medier skall få användas. Det blir möjligt för flera på varje förvaltning att använda sig av exempelvis facebook, och det skall tydligt framgå att det är ett inlägg från Lidköpings kommun – och någon skall samordna det hela.

Det är förvaltningscheferna som får besluta om användning av facebook. Det ska också finnas ett samordningsansvar och det utgörs av förvaltningarnas webbansvariga. Men det finns naturligtvis inget som hindrar att andra skriver om kommunens verksamhet. Men chefen har övergripande ansvar.

Anledningen till att kommunen tittat över regelverket är att det finns stora risker med sociala medier. Det finns flera exempel på hur enskilda kränkts utan att det kunnat utkrävas något ansvar eller att uppgifterna tas bort. Om sådana här uppgifter kommer in på något medium som kommunen styr över skall de omedelbart tas bort.

Den policy som nu introduceras är riktad till anställda, men däremot inte till användare i det nätverk som finns i skolor för elever.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Michael Nilsson
Gäst
19 August, 2011 10:03

Nej, det finns INTE stora risker med sociala medier. Det finns däremot stora risker med alla mänskliga relationer. Vad sociala medier gör är att blottlägga och låta allt mellanmänskligt flyta upp till ytan. Om man betraktar det som en fara beror det ofta på att den egna organisationens kultur inte är anpassad för att hantera sanningen som ofta kan vara påfrestande. Är det bättre att veta och kunna bemöta än att leva i ovisshet, det är frågan.