Gå direkt till Nyheten (Kappsegling på radiovågor)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kappsegling på radiovågor

Publicerad Sunday, 21 August 2011, 13:46 av Björn Smitterberg

Det var dubbla vågor som bar fram de 16 personer som i helgen gjort upp opm svenska mästerskapen i kappsegling som i helgen gått i Lidköping. Det är alltså radiostyrda segelbåtar som utgjort redskapet för seglarna som själva stått torrskodda på bryggorna i Framnäshamnen och styrt och skotat.

Bilderna i reportaget är klickbara till större format.

– Svårigheten är inte alltid själva seglingen utan att segla enligt de regler som gäller, säger tävlingschefen Bosse Nylund. Och så gäller det att passerar bojar på rätt sida – det kan vara svårt på 50 meters avstånd.

Normalt är det sjön Viken som är centrum för den här formen av kappsegling. Men i år går alltså SM i Framnäshamnen. Och banan kunde lätt anpassas till vindarna. För publiken var det ganska lätt att följa de olika seglingarna – men nästan omöjligt att veta vem som leder mästerskapen.

– Det är ett poängsystem med b-heat och a-heat, säger Olle Norrman, hängiven seglare som säger att det här är en mycket rolig tävlingsform med båtens segelnummer i mössan.

– Det gäller att komma så långt fram som möjligt – de tre sista i en a-segling hamnar nästa gång i en b-segling.

I Småland är sjön Sommen nära Tranås ett centrum med många radiostyrda segelbåtar. Pär Mårtensson är en av dessa och här kollar han upp sin båt efter en mindre sammanstötning.

Vinnare av tävlingarna koras vid 15 tiden. Då skall alla resultat vara sammanräknade. De tre främsta blev
1:a  nr.93 Rolf Andersson
2:a nr.42 Jacob Mårtensson
3:a nr. 74 Per Mårtensson.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Guest
Gäst
Guest
21 August, 2011 06:31

När man som “vanlig” åskådare kommer för att se på en modellbåtstävling så tror man lätt att det mest går ut på lek för vuxna seglare, vilka tydligen de flesta är. Men ack vad man bedrog sig – snacka om att det var på “blodigt” allvar och att tjyvknep förekom…

Inför start och under hela racet så va’ “kaptenerna” fullt upptagna med att kolla vindar, motståndare och planera för nästa manöver….
En och annan hård diskussion blev det mellan de tävlande, när någon lämnat in en protest. Det gällde ju tydligen samma regler för modellbåtara som för “riktiga” båtar när man tävlar. Att varje poäng va viktig gick inte att ta miste på…

Men den mycket lugna domaren verkade vara mycket kunnig och lyckades ena de tävlande.

Sedan var det intressant att se att även duktiga seglare kan göra riktiga blundrar… En segelbåt fastnade med kölen i ett rundningsmärke – å’ där rök hans seger i det racet…

Det va’ också intressant att se hur de stora båtar som kom och gick till sina båtplatser tog hänsyn till de små farkosterna.

Tack för en fin “föreställning”. Det lockade till att börja med….