Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Fikaraströrelsen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Fikaraströrelsen

Publicerad Friday, 26 August 2011, 07:31 av Björn Smitterberg

Amerika har sin Tea-Party-rörelse. Vi får väl hålla oss till det viktiga som avhandlas vid kaffepauserna. Eller skall vi starta en kafferepsrörelse? Frågan är vad vi skall kräva? I USA vänder ju tepartisterna upp och ned på hela världens ekonomi genom att vägra tala om annat än skattesänkningar.

Om redaktören skall tolka vissa artiklar i vissa tidningar så finns redan en motsvarighet i Sverige – allt annat än skattesänkningar är för den otänkbart.

I Lidköpings kommunfullmäktige finns en stark kafferepsrörelse – om man nu skall raljera lite med alliansens krav på skattesänkningar. Lite fika spillde dock över på majoriteten vid senaste budgetbeslutet för lite sänktes ju skatten.

Frågan är hur det skall gå nu. Nu sitter vi alla i samma båt, och enligt ett enhälligt uttalande av moderaten Bertil Jonsson och kommunalrådet Kjell Hedvall sitter vi i Lidköping stilla i båten på det gungande hav som världsekonomin tycks utgöra.

Regeringen är ju smart, den tänker möta den ekonomiska krisen med att sänka skatten på mat på krogen. En dagens lunch som i dag kostar 90 kronor kommer i stället att kosta 81. Och det väntas ge 4.000 nya jobb. Är det möjligt? För samtidigt läser redaktören FN-rapporten om att maten generellt i världen blivit 33 procent dyrare på ett år. Så vi får väl byta fikaraströrelsen mot en matpausrörelse.

Så snopet. . .
. .  det var för redaktören i söndags – hade massor av bilder i kameran från Dina-födelsedagsfesten i Stadsträdgården som ju var ett fantastiskt arrangemang – hoppas det upprepas på 126-årsdagen. Men snopet var det att komma till redaktionen och upptäcka att det inte fanns en enda bildfil i kameran. Alla möjliga försök har gjorts – men inte en bild är kvar. Tur att Mikael Classon och Kjell Hedvall kunde hjälpa upp situationen.

Och den här kameran – den blir väl ett försäkringsärende?

Förra veckan ställde redaktören en mängd frågor om hur kommunledningen tänker sig det här med utlandskontakterna. Inte för att redaktören tror man gör fel – men någon slags uttalat syfte måste det ändå finnas för hur man väljer samarbeten. Något svar har inte inkommit än – vi får väl se.

I veckan har kommunen diskuterat facebook, twitter och sådant annat på nätet som av någon konstig anledning kallas sociala nätverk. Kommunen har hoppat på tåget. Inte bara en gång, utan flera gånger. Och nu skulle ett regelverk till. Det var lite svårt att förstå de här reglerna så det första redaktören gjorde var att misstolka alltihop.

Men det viktigaste i hela det här regeldokumentet saknas. Det ifrågasätts inte med en enda bokstav vad kommunen skall ha facebook och annat till. Man tillåter helt enkelt att förvaltningar, enheter och arbetsplatser hoppar på och öppnar egna sidor och snart finns kommunens information splittrad på hemsida, facebook, twitter, gruppchatter och alla möjliga ställen.

Jätteroligt tycker en del – besvärligt tycker andra som inte är lika intresserade av att i cyberrymden snurra som en planet runt solen för att hitta kärnan, alltså själva informationen.

Det viktigaste ansvaret är faktiskt att låta bli ända till man anser att här finns ett behov. Det här är saker som inte får styras av entusiaster inom datateknik – det här måste skötas av människor som kan information, och som förstår de olika stegen på informationsvägen. Nu släpper man fram nästan alla i kommunens namn.

Redaktören finner det lite knepigt det här med att så många ger upp sin integritet och går med i sociala medier. Här uppger man gladeligen allt möjligt som banker och andra ber att man ska vara tyst med. Det handlar om namn, kön, ålder, hemort, civilstånd, yrke och allt möjligt. Facebook har nu en databas över 4 miljoner svenskar – det börjar likna Skatteverket men med ännu fler uppgifter.
Inte nog med det. Du som klickar på gillaknappen i de så kallade sociala medierna blir registrerad att du är intresserad av ämnet du gillar. Det formar också reklamen på din sida och småningom även den reklam som kommer i din e-postbrevlåda. Servern noterar vad var och en gillar och lägger till alla de andra personliga uppgifterna. Allt för att sedan kunna sälja uppgifterna till reklamköpare och andra.

Andra medier som nättidningar noterar bara att någon gillar – inte vem det är.

Lidköpingsnytt får varje vecka erbjudande om att köpa 700.000 e-postadresser med uppgifter om tänkbara läsare av nättidningar.
Det är väl ingen som tror att Facebook finns för användarnas skull…?

Nu har skolan startat. Äntligen säger redaktören, för grannflickan som nu skulle börja ”riktiga skolans etta” har tränat på att gå till skolan med ryggsäck nästan hela sommaren i väntan på den stora dagen. En arbetskamrats son kom hem jättelycklig över att ha fått åka skolbuss. Tänk om entusiasmen kunde bibehållas alla 12, 15 år som dagens unga går i skolan.

Apelsinpriset går denna vecka till alla som får hela denna stora organisation med alla barn och ungdomar i olika skolor och åldrar att fungera. Inte ett enda skolår är det andra likt. Tala om att pussla ihop livet för lärare och elever.

Citronpriset skickas denna gång till alla inblandade i Äventyrslandet, som tycks tro att man kan begära ackord utan insyn. Här är det öppna kort som skall till – inte enskilda brev. Ackord begärs genom företagsrekonstruktion och en helt neutral person tar vid efter tydliga spelregler. Det gäller ju att inte en får betalt, men inte andra. Nu tror redaktören inte en sekund på att Äventyrslandet kommer att fuska – men själva tanken blir fel om man inte gör rätt. Och vem är det i Götene kommun som tagit ansvar för en nedskrivning av en miljon till 400.000?

Veckans vits från Bengt BG i Vinninga handlar om skolstarterna:

Skolbarnet kommer hem från sina första mattelektioner:

– I går sa fröken att fem och fem blir tio. I dag sa hon att tre och sju blir tio. Vad ska man tro på egentligen?

God helg.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
AnPet
Gäst
AnPet
26 August, 2011 08:19

Kafferepsrörelsen finns ju redan, i form av en motkraft till Tea Party Movement. Googla på “join the coffee party movement” om ni vill veta mera.