Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren spanar på (S)-kvinnor: Damerna(S) i dag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren spanar på (S)-kvinnor: Damerna(S) i dag

Publicerad Saturday, 27 August 2011, 06:57 av Redaktionen

I morgon väljer S-kvinnor förbundsordförande, som tidigare meddelats sänder Skaraborg fyra ombud, varav en från Lidköping och en från Karlsborg.

Dessa två representerar klubbar som förordar den sittande ordföranden Nalin Pekgul. Intressant i sammanhanget är att Carina Ohlsson, Lidköping, är vice ordförande i förbundet, men sitter två år ytterligare.

Det som gör detta val intressant är att Lena Sommestad var den enda verkliga motkandidaten till Håkan Juholt inför partikongressen. De som var där kan vittna om att nämnda Lena Sommestad var den enda som fick spontana och långa applåder innan (!) hon höll sitt inlägg i den allmänna partidebatten på kongressen. Om denna välvilja fortplantar sig till S-kvinnors förbundsmöte är frågan, men det väger till hennes fördel.

Enligt uppgift i Expressen skulle 52 av de 100 ombuden stödja Lena Sommestad, övrig 48 Nalin Pekgul. Minst sagt var det en överraskning när en enig valberedning förordade Lena Sommestad som förbundsordförande.

Sedan dess har det förmodligen lobbats en hel del ute i distrikten för Nalin Pekgul.

Mot Nalin Pekgul talar främst att i händelse av omval blir hon en av de få som suttit i hela 12 (!) år som ordförande i S-kvinnor.

Ett argument för  henne som förts fram är att utan Nalin Pekgul finns inte några framträdande personer inom socialdemokraterna med invandrarbakgrund.

För Lena Sommestad talar att hon har varit miljöminister i Göran Perssons sista regering och dessutom att hon har en gedigen utbildning- hon är professor i ekonomisk historia- och en kunnig debattör.

Båda har gjort programförklaringar i anledning av sin kandidatur- Nalin Pekguls står att läsa på nätet i Newsmill och Lena Sommestads på hennes blogg.

Förbundsordförandeposten är en maktposition inte minst då den är adjungerad till partiets verkställande utskott.
I dag, lördag, klockan 15.00 avgörs valet av ordförande på förbundsmötet i Luleå.

Det blir stora konsekvenser på olika sätt för socialdemokratin, oberoende vem som segrar av de två kandidaterna.