Gå direkt till Nyheten (“Sänkt moms kan ge tusentals unga arbete!”
Lidköpingskrögare stöder moms-förslag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

“Sänkt moms kan ge tusentals unga arbete!”
Lidköpingskrögare stöder moms-förslag

Publicerad Tuesday, 30 August 2011, 16:27 av Björn Smitterberg

– I stället för att en krögare sliter ut sig med att arbeta kanske hundra timmar i veckan kan de nu bli pengar över för att anställda en person till, säger Tomas Gustafsson som driver Harrys Pub och Restaurang i Lidköping och Skövde.

Det är ett gammalt centerförslag som nu dammats av och drivs hårt av centern för att få med i den krympande svenska reformp+ortföljen inför höstens riksdagsarbete. Om det kommer med – det får vi veta den 15 september, och veckan efter kommer ett beslut att fattas.

Kent Folkesson i Lidköpingscentern hävdar att den sänkta momsen – som innebär 5 miljarder mindre i statens kassa – kan ge 30.000 personer arbete.

– Det handlar om 19.000 heltidsjobb enligt beräkningarna, och det handlar om ungdomar, säger han.

Det råder dock lite delade meningar om hur mycket jobb det här kan ge. Oppositionen säger att enligt regeringens egna uträkningar kan det för 5,4 miljarder bli 6.000 jobb.

– Restaurangbranschen är ofta första steget in i yrkeslivet för ungdomar, och därför är det här viktigt.

Men kommer inte Tomas Gustafsson att sänka priset på dagens lunch i stället?

– Egentligen är vi krögare lite underliga som håller så låga priser på Dagens. Jag tror därför inte att någom kommer att sänka priset, men jag tror att den ökade inkomsten kan innebära att krögarna vill anställa fler. Väldigt många krögare i Sverige sliter nästan ihjäl sig för att få det att gå runt i de små och medelstora restaurangerna. Nu får de chansen att anställa fler, säger Tomas Gustafsson.

– Däremot kan en sänkning av momsen innebära att det blir lite billigare på kvällarna, för då är prispressen inte lika stor på oss.

Det som föreslagits från centerpartisterna är att momsen på livsmedel som äts på restaurang skall sänkas till 12,5 procents påslag. Det är en halvering jämfört med i dag. Momsnivån likställs då med den moms som utgår om man hämtar mat och tar med sig. Momsförslaget gäller inte drycker med alkohol.

För Centern är det här en viktig fråga, andra partier har sina viktiga frågor. En fråga som flera partier talat sig varma för så det nästan blivit ett löfte är sänkt skatt för pensionärer.

– Vi har inte glömt pensionärerna, vi skjuter bara upp skattesänkningen – åtminstone till nästa år, säger Kent Folkesson, lokal centerledare i Lidköping.

– Nu gäller det att skapa jobb – vi har en hel generation ungdomar som håller på att missa hela yrkeslivet.