Gå direkt till Nyheten (Joakim Stegelmeyer: Ny musik med rötterna i Baljered.)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Joakim Stegelmeyer: Ny musik med rötterna i Baljered.

Publicerad Wednesday, 31 August 2011, 11:23 av Joakim Stegelmeyer

Säger er namnet Annis Brander något?
Mig sade det ingenting tills igår då det dök upp en CD på redaktionen inför släppet av hennes andra skiva, “Glass People in the Woods”.  Nu är jag väl inte särskilt bra måttstock på vad som är inne musikaliskt – jag som sällan lyssnar på mer än på radions P1 och på så suspekta och utdöende saker som blåsmusik. Nyfikenheten var dock stor och cd: n avlyssnades.
Snabbt kunde jag konstatera att det här var riktigt bra.

Annis Brander kan definitivt sjunga. Rösten är fyllig och sången välfraserad. Musikerna i bakgrunden sköter sin uppgift ypperligt . Tonen är sorgsen, på gränsen till svart, men enligt Annis Brander själv det ett medvetet val:

–  Jag var tvungen att göra det här. Jag har varit sorgsen under en stor del av mitt liv och när jag skrev och spelade in den här plattan fick jag utlopp för så mycket känslor. Det är bättre än terapi…

Musiken är till stor del Annis Branders egen och känns som en blandning av visa och country.  Den känns ändå aktuell och texterna är djupa – inga enkla teman om hjärta och smärta. Plattan är närmast befriande ren från elektroniska instrument. Det är mycket akustisk gitarr, i bakgrunden finns bas, trummor, piano och ibland fiol, cello, trombon och till och med dragspel.

Annis musikaliska karriär har hållit på ett tag. Hon flyttade från Baljered till Dalarna för att bli kock. Snart umgicks hon med eleverna på gymnasiets rockprogram. Därifrån var steget inte långt till att skaffa en gitarr, lära sig spela på den och börja skriva låtar.

Efter flytten tillbaka till Västergötland fick Dille Didricson och Bert Karlsson upp ögonen för henne. Den kontakten ledde till att hon skrev ett bidrag till Melodifestivalen som dock inte blev uttaget.

Redan 2005 släppte hon en singel, “One suitcase”, som spelades flitigt på P4. För att utvecklas musikaliskt flyttade hon till Stockholm där hon träffade en del av de musiker hon fortfarande spelar tillsammans med. 2009 kom debutplattan “If it´s a Dead Fish, it´s a Dead Fish”, som mottogs väl. Det skulle inte förvåna mig om hennes nya platta väcker ännu större uppmärksamhet. Annis Brander är väl värd att lyssna på.

Foton: Daniel Lindberg och Yvonne Åsell