Gå direkt till Nyheten (”Allt ska larmas vid hjärtstopp!”
Liv kan räddas med ny larmorganisation)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

”Allt ska larmas vid hjärtstopp!”
Liv kan räddas med ny larmorganisation

Publicerad Thursday, 01 September 2011, 14:54 av Björn Smitterberg

Förutom ambulans skall räddningstjänst och poliser larmas när någon person råkar ut för hjärtattack. Den som kommer först ska sätta igång räddningsarbetet. Principen är enkel, men inte gratis. Räddningstjänsten i Lidköping, Vara, Grästorp och Nossebro kanske går med i det här larmsystemet.

– Det är en fråga om pengar, säger Fredrik Linusson, räddningschef i västra Skaraborg.

– Vi har tidigare varit med på något som kallas IVPA, men det avtalet bröts av regionen tidigare med motiveringen att det var för liten medicinsk nytta. Sedan dess har ambulanssjukvården åkt på hjärtstopp.

Men nu har en grupp inom Skaraborg utarbetat ett förslag som innebär att alla ska larmas omedelbart och först på plats sätter igång. Hjärtstartare ska placeras ut. I dag har brandbilarna inte hjärtstartare – men i Lidköping och Nossebro finns det på stationerna så brandmännen kan ta med sig.

IVPA är en förkortning av ”i väntan på ambulans” och innebär att när ett ambulanslarm kommer så larmas också närmaste brandmän – de sätter igång arbetet om de är framme före ambulans. Det är en framgångsrik metod och finns i flera län. I Skaraborg har Götene infört IVPA nyligen och tidigare finns det i Falköping och Tidaholm.

Det som nu utvecklas för Skaraborg kallas Sams. Bakom idén står en hjärtläkare och en projektgrupp.

– Jag tror det här kan vara bra, säger Fredrik Linusson. Men jag måste ha klartecken för den ekonomiska biten. Frågan kommer att tas upp i räddningsnämnden – och jag skulle tro att frågan förs vidare till de fyra kommunstyrelserna.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hsko
Gäst
Hsko
1 September, 2011 02:22

Om man åker ut för att rädda ett liv,Ska man då titta i kassan först om det finns pengar. Nu blir jag RÄDD