Gå direkt till Nyheten (Galna genier eller vanliga människor? Möt forskare i Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Galna genier eller vanliga människor? Möt forskare i Lidköping

Publicerad Thursday, 01 September 2011, 10:48 av Redaktionen

Snart är det dags för Sveriges mest spridda vetenskapsfestival. Den 23 september firas ForskarFredag för sjätte året i rad. I år blir det evenemang på 28 orter i Sverige, bland annat i Lidköping och över 250 städer till runt om i Europa. 

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag.
I år blir det evenemang i Jönköping, på ett tiotal orter i Kalmar och Kronobergs län, liksom i Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Stenstorp, Falköping, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

Arrangörer är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Barn och vuxna är välkomna att undersöka, chatta, experimentera, se film, spela, testa, fika och lära känna forskare och forskning närmare.

I Lidköping anordnas Forskartorg på Framnäs Köpcentrum och Filosoficafé om kristnandet i Västsverige på Stadsbiblioteket. Aktiviterna är gratis. Dessutom blir det aktiviteter på Sockerbruket samt skolprogram på Vänermuseet, De la Gardiegymnasiet och Stadsbiblioteket under veckan!

– Syftet med ForskarFredag är att alla ska kunna bli fascinerade av forskning och inse att vetenskap berör oss i vardagen, säger Marcus Drotz på Vänermuseet, projektledare för Forskarfredag i Lidköping: