Gå direkt till Nyheten (Hälsoläget stabilt i skolan – men psykiska problem oroar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hälsoläget stabilt i skolan – men psykiska problem oroar

Publicerad Thursday, 01 September 2011, 14:19 av Björn Smitterberg

I den senaste undersökningen av hälsoläget för elever i åttonde årskursen – alltså förra läsåret – framgår att det inte är några stora skillnader jämfört med tidigare. Men psykiska problem kräver allt mer uppmärksamhet från elevhälsans sida.

På frågan om man trivs i skolan svarar 94 procent att de trivs mycket eller ganska bra. 19 procent av eleverna medger att de skolkat någon enstaka gång eller regelbundet. Bara en elev av hundra skolkar mer än en gång i veckan.

9 procent av de tillfrågade eleverna – 36 stycken – har utsatts för våld, misshandel och sexövergrepp.

En annan oroande siffra handlar om mobbning – 41 procent av de över 400 tillfrågade eleverna säger att det förekommer mobbning ibland.  14 procent uppger att de mobbats.

– Vi jobbar kontinuerligt med hälsofrågorna, säger Johan Olofson, förvaltningschef på Barn & Skola.

– Men åtgärderna är väldigt selekterade – det är inte två skolor med samma behov. Därför sker det här arbetet lokalt. I fortsättningen ska vi be skolorna att redovisa vilka förändringar de arbetar med i elevhälsoarbetet.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Susanne Jonasson
Gäst
1 September, 2011 08:01

De vill ha en handlingsplan!Skolan är inte bromsklossarna utan gör banne mig mer än de är utbildade till. Men när ett barn behöver kommap till BUP där proffs kan ta hand om dem då visar det sig att det är 1-2 års kö. Kuratorena på skolan har oftast 2-3 arbetsplatser När ett barn/ungdom mår dåligt behöver den hjälp NU. Skolans personal vänder ut och in på sig oftast för att få elev till att må bra.Handlingsplan finns men inga barnpsykologer som hjälper lärarna! Så vad har politikerna för handlingsplan för att få fler psykologer till Lidköpings Kommun??