Gå direkt till Nyheten (Kraftig kostnadshöjning på förskola – utemiljö sparas in)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kraftig kostnadshöjning på förskola – utemiljö sparas in

Publicerad Thursday, 01 September 2011, 13:49 av Björn Smitterberg

I dag beslutade Barn- och skolnämnden att anta den ökade kostnad med nära 900.000 kronor årligen som det innebär att Lidåker får ny förskola. Priset har stigit rejält – investeringen som för ett par år sedan beräknades till 18 miljoner är nu uppe i 24, trots att man sparat in 2 miljoner på utemiljön.

Allianspartierna har tidigare pekat på att förskolor lätt blir dyrare än man räknat med – och tog nu upp det här igen.

– Kostnadsberäkningarna gjordes i lågkonjunktur, nu är det andra tider för byggbranschen och det får vi betala, sa förvaltningschefen Johan Olofson som noga påpekar att det blir en högklassig, hållbar byggnad för höga pedagogiska mål som byggts. Det är lätt att i efterhand säga att saker kunde gjorts bättre.

– Vi tycker i alliansen att även förskolornas utemiljö är viktig och att man inte utan vidare skall spara på den, sa kristdemokraten Anders Ader vid en presskonferens i dag.

Nu blir det en gård av standardformat vid den nya förskolan. Den gamla är närmare 50 år, byggd i moduler och kan inte längre repareras.

Socialdemokraten Mario Melani är ordförande i nämnden och han håller med om att beslutande politiker hamnar i en knipa när prisutvecklingen inte kan fastställas tydligare från början.

– Men jag tycker det är viktigt att satsa på bygget – utemiljön får vi komplettera senare.

Priset har på två år stigit med över 40 procent och tvingat fram besparingen. Bara ett byggföretag lämnade offert.