Gå direkt till Nyheten (Nya uppvärmningsformer på Sjölunda äng?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nya uppvärmningsformer på Sjölunda äng?

Publicerad Friday, 02 September 2011, 09:38 av Björn Smitterberg

Det kan bli 190 nya bostäder på Sjölunda äng.
Och för första gången kan det bli så att bostädernas engeriåtgång blir avgörande för vilka byggen som genomförs.

Liknande krav har ställts tidigare, men inte i den här omfattningen. Sjölunda Äng är det nya namnet på projektet som tidigare kallats Sjölunda 2. Det förbereds nu en exploatering – trots att efterfrågan på tomter nu är synnerligen liten.

Det kan för övrigt noteras att åtgången på tomter på Askeslätt varit större än på Sjölundaområdet trots att det senare betraktas som sjönära. Hela nybyggarmarknaden har gått in i en kris genom hårdare bankgregler för låntagarna bland annat. Bankerna lånar numera aldrig ut amorteringsfritt, och dessutom krävs att man kan ordna fram en handpenning själv på kanske en femtedel av byggkostnaden.

Just nu är det tolv lediga tomter på Askeslätt, och det är bara tio aktuella köpare. I Sjölunda finns elva lediga tomter men ingen köpare.

Sjölunda Äng blir naturligtvis inte gratis att bygga på – men en ny aspekt är att den som vill bygga ska redogöra för sin energiförbrukning i det nya huset. Dessutom kommer det att bli en diskussion om uppvärmningssättet. Det är alltså inte alldeles säkert att det dras fjärrvärmenät i Sjölunda Äng.

Enligt de planer som finns i dag handlar det om 190 bostäder, varav 40 i flerfamiljshus, 38 i grupphus och 112 i villor.

Samhällsbyggnadsnämnden kommer att diskutera den här exploateringen vidare vid sitt möte nästa vecka.

Bilden är klickbar till större format.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Tomas Ekenstierna
Gäst
2 September, 2011 11:47

Vart skall detta sluta?
de ansvariga på samhällsbyggnad har redan för mycket att säga till om grundläggning, färg på takpannor osv, de har även försökt att styra mot vissa husfabrikat.

Funderar
Gäst
Funderar
5 September, 2011 08:23

Dålig bild! Man ser ju inte var den ligger, bara en massa åkrar… Ni måste ju ta med var Vänern finns (det var ju sjönära…) så man kan se placeringen…