Gå direkt till Nyheten (Kassaregister – hot eller möjlighet för torghandlare?
Flera tror på halvering av antalet handlare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kassaregister – hot eller möjlighet för torghandlare?
Flera tror på halvering av antalet handlare

Publicerad Saturday, 03 September 2011, 12:10 av Björn Smitterberg

Lördagar – torghandel i Lidköping. Onsdagar – också torghandel.
Torghandeln är ett begrepp i Lidköping som drar ut kunder inte bara till torghandeln utan även till andra butiker. I oktober kan det komma beslut om att alla skall ha kassaregister – även torghandlare. Det innebär att många slutar, medan andra får det bekvämare. Men hur klaras tekniken? Och hur lockar ett halvfullt torg?

– Det hänger på omsättningen, säger en handlare. Vi som har tillräckligt stor omsättning för att satsa runt 10.000 gör det. Andra som kanske säljer något de stickat och sitter här då och då kommer aldrig mer tillbaka.

– Dessutom tror jag inte alls att vi torghandlare skulle fuska med moms och skatter mer än andra.

Kerstin Nieroth är en av osthandlarna på torget. Hon har kassaapparat sedan tidigare, och tycker det är bra.

– Men jag måste ändå byta, för den jag har är inte godkänd av skatteverket. Det blir en dryg kostnad men den får jag  ta. Det är flera fördelar för mig att ha kassaapparaten.

Från Skövde kommer unga handlare och säljer grönsaker nästan varje lördag. För dem spelar reglerna ingen roll – de kommer att skaffa kassaregister om det krävs.

Kassalådorna kan se olika ut – en del använder gamla glassaskar.

Flera – för att inte säga alla – handlare som Lidköpingsnytt talade med i dag var oroliga för hur tekniken skulle ordnas.

– Det finns bra kassaregister som är batteridrivna, men klarar dom vädret? Vad händer i 15 minusgrader, vad händer när regnet öser ned? Vi har försökt modernisera oss och skaffat kortläsare – men det fungerar långt från alltid.

– Så måste det här med tekniken ordnas, säger blomsterhandlaren Börje Mårtensson från Mariestad som reser runt på flera torg i Skaraborg.

– Kassaregister är utmärkt, säger han. Min apparat ansluter direkt till min bokföring, den talar direkt om för skatteverket vad jag säljer. Det är mycket bekvämt och jag kan ägna mig åt kunderna i stället. Men det finns problem, för vi måste ha anslutningar till internet. Det är inte alla kassaregister som klarar sig utan direkt förbindelse, och det behövs el.

– Är Lidköpings kommun redo att investera i anslutningar för oss?

En halverad torghandel skulle vara ett dråpslag även mot dem som satsar och stannar.

– Vem tycker det är roligt att gå på torghandel om halva torget är tomt?, säger Kerstin Nieroth.

– Det skulle vara förödande med en minskad torghandel, säger Mario Melani som med sin hustru gått på torget varje lördag i 45 år.

– Det hör till att gå hit – vi missar bara torghandeln de lördagar vi är bortresta. Annars går vi hit, här finns en hel del smått och gott att hitta. Och så träffar man en massa människor.