Gå direkt till Nyheten (Debatt: Hedvall gjorde fel med Terasscaféet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Hedvall gjorde fel med Terasscaféet

Publicerad Monday, 05 September 2011, 07:05 av Redaktionen

Moderaten Annika Håkanson är kritisk till hur ett nytt avtal skapats mellan Lidköpings kommun och det bolag som nu får driva Terasscafeet i Stadsträdgården. Fel att inte handla upp Terasscaféet

Kommunalrådet Kjell Hedvall (S) tar åt sig äran av att ett hyresavtal har tecknats med en ny ägare av Terasscaféet. Det är inget att vara stolt över. Tvärtom har Kjell Hedvall med sitt agerande slagit in ytterligare en spik i kistan när det gäller Lidköpings haltande företagsklimat.

Bakgrunden är att Terasscaféet i år aldrig öppnade. Fiket med ett av stadens bästa lägen och en stor plats i Lidköpingsbornas hjärtan förblev stängt och öde. Entreprenören, som satt på hyresavtalet, aviserade ombyggnad till restaurang vilket påstods inte vara i linje med avtalet. Kommunen såg då en chans att äntligen säga upp avtalet.

Det är ingen hemlighet att kommunen i flera år ansett att utvecklingen av Terasscaféets verksamhet haft en del i övrigt att önska. Det är heller ingen hemlighet att andra näringsidkare kastat lystna blickar på lokalen med det åtråvärda läget. Intresserade har dock väntat förgäves på en upphandling, eftersom kommunen misskött avtalet och inte vågat dra sig ur på grund av oklarheter kring eventuellt besittningsskydd. Säkert var det därför fler än besvikna fikasugna Lidköpingsbor som välkomnade uppsägningen av avtalet i somras.

Desto snopnare torde de vara nu. Någon upphandling i sund konkurrens har inte skett. Istället har kommunalrådet sett till att nytt avtal har tecknats med en ny näringsidkare som enligt media köpt rörelsen av Terasscaféets tidigare ägare.

För att undvika missförstånd vill jag påpeka att jag inte tvivlar på att den nya näringsidkaren är både kompetent och ambitiös. Vad jag vänder mig mot är sättet Lidköpings kommun gör affärer på.

En bättre lösning hade varit att handla upp caférörelsen som en så kallad tjänstekoncession. Det är en ofta använd upphandlingsform i kommuner när det gäller exempelvis caféverksamhet i bibliotek, badhus eller andra kommunalt ägda lokaler där kommunen vill att sådan rörelse ska bedrivas.

I en tjänstekoncession ställer kommunen upp önskemål på den verksamhet som önskas; om det ska bedrivas café eller kanske restaurang, om det ska finnas alkoholtillstånd och vilka öppettider som förväntas etc. Därefter sker ett anbudsförfarande där intresserade näringsidkare kan beskriva sin affärsidé och vad de vill betala för att få lov att driva rörelsen under det antal år avtalet ska gälla. Det kan handla om en fast hyra eller en kombination med procent på omsättningen. Kommunen bestämmer vilka kriterier som ska gälla.

Lagen om offentlig upphandling är inte tillämplig, tilldelningsbeslut kan inte överprövas. Men tjänstekoncessioner omfattas av de grundläggande principer som styr upphandling generellt. Det innebär att utvärdering ska ske på ett likvärdigt och ickediskriminerande sätt – vilket ju faktiskt är en rätt sympatisk tanke när det gäller den fria och öppna konkurrensen.

I och med att kommunalrådet nu har tecknat avtal med en av honom själv utvald entreprenör, har dessa principer satts ur spel. Invånare och skattebetalare i Lidköping får inte veta vad en hyra satt i marknadsmässig konkurrens skulle kunna uppgå till. Inte heller får vi veta vilka idéer andra intresserade entreprenörer skulle kunna ha för att utveckla Terasscaféet.
Det är trist och faktiskt helt onödigt.

Annika Håkanson (M)

21 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Guest
Gäst
Guest
5 September, 2011 07:56

Hallååååå….

Finns det inte en regel / lag som klargör hur offentlig upphandling skall gå till.

Såhär läser man i inledningen – Citat:

Upphandling i offentlig sektor.
I Sverige uppskattas offentlig upphandling årligen omsätta omkring 500 miljarder kronor. Din kund har behov av varor och tjänster oavsett konjunktur och är betalningssäker och trygg. Här finns intressanta affärsmöjligheter!
Syftet med offentlig upphandling är att offentlig sektor ska använda skattemedlen på bästa sätt genom att konkurrensutsätta sina inköp av varor och tjänster. De regler som finns ska ge alla som deltar i offentliga affärer lika förutsättningar, förbjuder högre krav än nödvändigt och kräver att processen är förutsägbar, tydlig och öppen. Köparna kan vara kommuner, landsting, statliga myndigheter eller bolag ägda av offentlig sektor. De kallas upphandlande enheter eller upphandlande myndigheter. Säljarna kallas leverantörer….etc… etc.. – slut citat.

Kjell H’s beslut / avtal borde kunna hävas och en regelrätt upphandling ske. RÄTT SKALL VARA RÄTT !!!!

Redaktören
Gäst
Redaktören
5 September, 2011 08:05
Svarar  Guest

Den som följt utvecklingen kring Terasscaféet i Lidköpingsnytt vet att det aldrig blev en uppsägning och därför inte läge för en upphandling. /red

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
5 September, 2011 06:25
Svarar  Redaktören

“Vid midnatt i kväll går fristen ut för Lidköpings kommun att säga upp
avtalet med Rådhuskonditoriet AB om Terasscafeet i Stadsträdgården. Vid
17-tiden meddelade Kjell Hedvall, kommunalrådet (S),  att han
tillsammans med oppositionsrådet Bertil Jonsson (M), beslutat säga upp
avtalet som annars skulle gällt fem år till. Vi har genom Lidköpingsnytt fått veta att Rådhuskonditoriet
planerar för restaurangverksamhet, det är inte tillåtet. Det är ett
café. Vi vill också ha inskrivet i ett nytt avtal att det ska bedrivas
verksamhet i cafeet sommartid, säger Kjell Hedvall.”
????

Redaktören
Gäst
Redaktören
5 September, 2011 08:49

Är väl på sin plats att tala om varifrån citatet är hämtat eller hur? Om jag inte gissar helt fel är det ur Lidköpingsnytt. /red

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
6 September, 2011 05:50
Svarar  Redaktören

Redaktören gjorde rätt i sin gissning. Det borde heller inte ha varit svårt att förstå detta.

Goranz07
Gäst
Goranz07
5 September, 2011 10:39

Med andra ord Herr Redaktör så är detta ett smidigt sätt att smyga sej ifrån offentlig upphandling.Hoppas dom som tjänar på detta sätter wienerbrödena och kaffet, som dom antagligen inte behöver betala ett korvöre för i halsen. Man blir inte förvånad i alla fall, bara besviken !!

11hedvall11
Gäst
11hedvall11
6 September, 2011 12:48
Svarar  Goranz07

Alla ni måste förstå att detta ärende inte har varit ett vanligt ärende att hantera med tanke på lagstiftning kring hyresgästers besittningsskydd.
Terrasscaféet har uppförts både av kommunen och hyresgästen grundat på femtio år  gamla avtal.Nu är verksamheten såld till ny ägare och vi har kommit in i ett modernare system för att hantera hyresgäster.

Knazig
Gäst
Knazig
5 September, 2011 10:48

Verkligen konstigt agerande. Först säger de att de inte vill ha restaurangverksamhet och sedan är det plötsligt helt OK?!
borde ju sagts upp så alla i branchen kunde fått en chans… men är ju så i Lichöping att alla i “maktelitens inre kets” kliar varandra på ryggen…

11hedvall11
Gäst
11hedvall11
6 September, 2011 12:41
Svarar  Knazig

Missuppfattning av tidigare artikel.Har aldrig sagt att vi inte vill ha restaurangverksamhet.Har sagt att det gamla hyresavtalet inte medgav restaurang,bara café.
Därför var det ytterligare ett argument att säga upp avtalet för omförhandling vilket gjordes. I det läget svarade hyresgästen med att sälja verksamheten. Något som ingen kunde förutse.

11hedvall11
Gäst
11hedvall11
5 September, 2011 11:32

Jag har skrivit tidigare om nybörjare i politiken,brist på kunskap,utspel byggt på felaktig grund,missuppfattning.Kalla det vad ni vill. Pinsamt kallar jag det.
Undertecknad har inte tecknat något avtal.Fastighetsavtal sköts av ansvarig tjänsteman. Jag har svarat på frågor från journalister.
I ovanstående fråga  var det en affär mellan nuvarande ägare av Terrascaféet och köpare. Det är ingenting kommunen har med att göra.
Skriva en artikel om kommunal upphandling i en fråga som berör en affär mellan två privata företag. Säger allt om bristande kunskap.
Därefter startas en debatt och folk trycker på gilla knappar utan ha en susning av vad saker och ting handlar om.
Kjell Hedvall.
Kommunalråd.

Nisse
Gäst
Nisse
6 September, 2011 07:08
Svarar  11hedvall11

Förstå mig rätt, nu – jag uppskattar att det kommit fram en lösning som gör kaféet tillgängligt igen. 

Men minst en lögn döljer sig i det här – antingen har redaktören snickrat ihop en saga (se det citat UI stoppat in längre ner) eller så ljög kommunalrådet om vad han och Bertil hittat på. Eller hur ser lösningen ut där ni endast har pratat med journalisterna, men ändå har gått ihop om att säga upp ett avtal? Att sedan folk gillar hanteringen är ju ännu mer skrämmande…

Redaktören
Gäst
Redaktören
6 September, 2011 07:16
Svarar  Nisse

Nu är vi där igen – anonymt anklaga andra… Jag gillar inte det. /red

kire44
Gäst
kire44
6 September, 2011 07:45
Svarar  Nisse

Har Du talat med Bertil Jonsson ?

Kerca
Gäst
Kerca
5 September, 2011 07:22

Annika Håkansson verkar gång på gång trampa i klaveret genom rent felaktiga och därmed mindre seriösa debattinlägg. Vore kanske på tiden att hon först tog reda på fakta innan hon lägger energi på att med en massa ord visa sin begränsade kunskap. Vad jag förstått finns fakta i ärendet på ganska nära håll inom den politiska sfären. 

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
6 September, 2011 11:05

Förklara gärna för oss oinvigda här på Lidköpingsnytt vad Moderaterna och KD’s samarbete har med Terasscaféet att göra?

Elof
Gäst
Elof
6 September, 2011 11:16
Svarar  Agust Vråk

Står klart och tydligt vad som menas. Hedvall har lika mycket med det beslutet att göra som han har med vad två privata entreprenörer skriver för avtal mellan sig gällande Terrascaféet.

“Varför ska han förklara ett beslut som han INTE varit inblandad i?” Men du får gärna förklara varför Hedvall ska förklara och stå till svars för beslut som HAN inte varit inblandad i. Har det hela blivit klarar för dig nu eller behöver du fler exempel?

medlemskort
Gäst
medlemskort
6 September, 2011 11:11

Varför hålla på och älta vem som sa och gjorde vad???? Borde vi inte istället vara glada över att cafet kommer att öppnas till sommaren igen, som trots kanske vissa konstiga turer är målet i det hela. Jag ser fram att kunna åka dit och ta en kopp oavsett vem som sa eller gjorde vad.
Längtar.

Nisse
Gäst
Nisse
6 September, 2011 01:37
Svarar  medlemskort

Håller med till fullo!

2realist2
Gäst
2realist2
6 September, 2011 05:51

Två privata näringsidkare har tecknat ett avtal utan kommunal inblandning. Det är svårt att se det på annat sätt även om Annika H. vill ha hårdare kommunal styrning. Låt oss hoppas det blir bra – med lägre moms och allting.