Gå direkt till Nyheten (Debatt – Annika Håkanson i nytt inlägg:
Kommunens rutiner bör skärpas)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt – Annika Håkanson i nytt inlägg:
Kommunens rutiner bör skärpas

Publicerad Tuesday, 06 September 2011, 14:03 av Redaktionen

Annika Håkanson (M) fortsätter debatten om det nya avtalet för Terasscaféet, och tycker det är rart att kommunalrådet Hedvall kallar henne nybörjare.

Kommunen måste skärpa rutinerna

I en kommentar till min debattartikel om den uteblivna upphandlingen av Terasscaféet, kallar kommunalrådet Kjell Hedvall (S) mig återigen för nybörjare.
Det är rart. I sin iver att förmedla bilden av mig som okunnig verkar dock Kjell Hedvall själv okunnig om att det är han som är ytterst ansvarig. 

Det har framgått av medias rapportering kring Terasscaféet att avtalet skulle sägas upp. Dock brann det i knutarna eftersom det bara återstod en dag innan avtalstiden per automatik skulle förlängas. Varför denna saktfärdighet när frågan har diskuterats under lång tid?

Uppenbarligen lyckades kommunen inte med att effektuera uppsägningen. Oklart varför.
Men därifrån är steget långt till att skriva avtal med en ny entreprenör, dessutom med helt nya förutsättningar för verksamheten. Det torde vara självklart att hyresavtal med kommunen inte ska vara möjliga att överlåta till andra hur som helst.

Det är hög tid att Lidköpings kommun skärper rutinerna på området. En modern kommun som säger sig värna ett gott bemötande, dialog och därmed öppenhet, gör inte affärer utan möjlighet till insyn. En fördel med att handla upp tjänster som exempelvis café och restaurang i kommunägda lokaler, är att vinnande anbud blir offentligt.

Vem som helst kan då få information om hyresnivå och villkor. Det förhindrar ryktesspridning om osund konkurrens eller gynnande av enskild.

Se det som ett tips, Kjell Hedvall, för att förbättra Lidköpings företagsklimat och kanske även öka på kommunens förtroendekapital i dessa frågor!

Annika Håkanson (M)

16 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
11hedvall11
Gäst
11hedvall11
6 September, 2011 01:49

Annika Håkansson fattar fortfarande inte att det inte är kommunen som gjort några affärer.
Kommunen äger inte Rådhuskonditoriet…Snälla..sluta prata….Lyssna….och förstå.

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
6 September, 2011 06:33
Svarar  11hedvall11

Varför kan inte Lidköpings kommunalråd en gång för alla berätta turerna runt affären. I alla kommentarer har kommunalrådet inte på något sätt redogjort, du Hedvall är inte du ytterst ansvarig. Vad gjorde att tidigare avtal sades upp. Det kan väl inte var så illa att det dök upp helt oförberett.
Varför fanns det inte möjlighet för andra idkare att komma åt Terrassen, vad gjorde du Hedvall för att tillgodose övriga intressenter. Skyll nu inte på någon tjänsteman utan förklara din del i uppsägningen, dess grunder och varför ingen annan tillfrågades om möjligheten att teckna avtal att nyttja Terrassen. Fanns det ekonomiska intressen, betalades pengar för överlåtandet, va det marknadsanpassat.
Det finns många frågor kommunalrådet bör svara på.

11hedvall11
Gäst
11hedvall11
6 September, 2011 10:04

Jag har redan svarat i mitt tidigare inlägg till Knazig mfl.
Jag kan tyvärr inte yttra mej i frågor som handlar om en affär mellan två privata företag.

Knazig
Gäst
Knazig
7 September, 2011 06:12
Svarar  11hedvall11

Bara en liten fråga, var  inte arrendet uppsagt? Hur kan man isåfall sälja det?

Redaktören
Gäst
Redaktören
7 September, 2011 08:25
Svarar  Knazig

Du har missat en detalj. Uppsägningen skedde på ett sådant sätt att arrendatorn inte godkände uppsägningen. /red

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
7 September, 2011 02:48
Svarar  Redaktören

Med tanke på hur debatten går så verkar det som att det är Redaktören som svara på debattinläggen, vore det inte på sin plats att ansvarig svara på dessa frågor. Det borde i rimlighetens namn vara Hedvall eller någon annan tjänstman som gör detta i stället. Vad som mer o mer verkar vara så ligger någon hund begraven i detta ärende.
“Du har missat en detalj. Uppsägningen skedde på ett sådant sätt att arrendatorn inte godkände uppsägningen. /red ” ???????
Vad menar Redaktören, har inte kommunen sagt upp avtalet, verkar vara så att någon vet men inte törs tala om sanningen i denna affär. Ut med språket i stället för att tala illa om Annika Håkanssons inlägg i frågan

Redaktören
Gäst
Redaktören
7 September, 2011 03:02

Om jag talat illa om Annika Håkansons inlägg så har jag uttryckt mig illa – det medger jag och det har inte varit meningen. Förre ägaren fick en uppsägning – som jag skrivit – den 30 juni. Den har dock skett på ett sådant sätt att arrendatorn inte godkänt den, och kommunen har inte försökt övertala arrendatorn. /red

Guest
Gäst
Guest
7 September, 2011 03:23
Svarar  Redaktören

Va?
Har redaktören skrivit uppsägningen????

Redaktören
Gäst
Redaktören
7 September, 2011 03:29
Svarar  Guest

Jag börjar nu bli trött och det märks – jag har skrivit om uppsägningen, inte skrivit den. /red

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
7 September, 2011 11:28
Svarar  11hedvall11

Full förståelse att du inte vill yttra dig i sammanhanget. Det är där Hedvall som skon klämmer, vad har du haft för roll i affären?. Du gör det enkelt för dig att svara som du gör, kanske därför affären ifrågasätts av mig o bl.a. Annika Håkansson

Fonzig
Gäst
Fonzig
10 September, 2011 03:03
Svarar  11hedvall11

Käre herr Hedvall!
Jag anmälde mitt intresse i Terrassen så fort jag hörde om uppsägningen av kontraktet till Kenth Lindström. Fick som svar Citerar mailet från Kenth” Det är inte bestämt hur vi kommer att göra sedan med uthyrning så det får vi återkomma till. hälsningar kenth.”
Men konstigt hur ni kan godkänna en ny arrendator utan att vi övriga blev tillfrågade? Och det är väl så att ni godkänt Gabriel som ny arrendator eller har jag fel där?

11hedvall11
Gäst
11hedvall11
10 September, 2011 05:30
Svarar  Fonzig

Korten fortsätter att blandas och de som fortsätter har fortfarande inte fattat att det inte är frågan om någon arrendator. Det var en hyresgäst.Ett hyresavtal.
Hade vi inte godkänt en ny hyresgäst hade Karlsson vart kvar.

Fonzig
Gäst
Fonzig
11 September, 2011 12:15
Svarar  11hedvall11

Så då kan jag med andra ord eftersom jag är hyresgäst inom Lidköpings kommun bara hyra ut min lokal till vem jag vill te.x Hells Angels? Svara på min fråga istället om ni har godkänt Gabriel som hyresgäst? Det finns väl mer hyresgäster än Herr Öge? Luktar politisk korruption lång väg. Vad säger ert “hyresavtal” med herr Öge då? vem betalar vad?

2realist2
Gäst
2realist2
7 September, 2011 08:05

Nu går det nog inte att skära mer pipor i vassen i det här ärendet. Det viktigaste återstår dock. En ordentlig ansiktslyftning så att det blir trivsamt att besöka Terrassen. Stadsträdgården som helhet är värd det.

kire44
Gäst
kire44
7 September, 2011 03:31

Du sitter ju själv i kommunfullmäktige och kan lämna in en motion om att se över detta regelverk ! Dessutom var ju din partikollega, oppositionsrådet Bertil Jonsson, involverad i detta beslut, han kanske kan bringa klarhet i detta !

kire44
Gäst
kire44
7 September, 2011 06:43

Efter lite research och läsning av kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll från 20110817 § 182, har kommundirektör, Kenth Lindström, informerat om att avtalet med Rådhuskonditoriet angående Terasscaféet är uppsagt. Närvarande vid mötet som beslutande, Kjell Hedvall(s), Marita Bengtsson(s), Bo Eliasson(v), Bertil Jonsson(m), Kjell Folkesson(c).