Gå direkt till Nyheten (Regionens budgetförslag: Satsning på tåg och fastigheter nästa år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Regionens budgetförslag: Satsning på tåg och fastigheter nästa år

Publicerad Tuesday, 06 September 2011, 16:57 av Redaktionen

Västra Götalandsregionen ska investera nära tre miljarder kronor i fastigheter, utrustning och tåg nästa år. Regionstyrelsen ställer sig bakom den politiska majoritetens budgetförslag för 2012.

Om regionfullmäktige godkänner regionstyrelsens budgetförslag, så kommer investeringarna även i fortsättningen att vara omfattande inom Västra Götalandsregionen.

Under 2012 avsätts 2,8 miljarder kronor till investeringar i fastigheter, utrustning och tåg. De stora satsningarna kommer att kräva, att Västra Götalandsregionen lånar tre miljarder kronor för att täcka kortsiktiga variationer i likviditeten, det vill säga betalningsförmågan.

Den politiska ledningen föreslår, att skattesatsen – 10 kronor och 45 öre – blir oförändrad under nästa år. När Västra Götalandsregionen blir ensam ägare till Västtrafik (1 januari 2012) kommer en skatteväxling medföra att skattesatsen höjs med 43 öre. Detta påverkar dock inte invånarna tack vare att den kommunala skatten samtidigt sänks.

Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets budgetförslag är underbalanserat och beräknas medföra ett underskott, minus 118 miljoner kronor. Regionstyrelsen räknar dock med att uppnå balans till år 2014.

Enligt den politiska majoriteten måste den föreslagna budgeten ses i ljuset av att de ekonomiska prognoserna för de kommande åren är osäkra. Utvecklingen kan få stora effekter på den svenska ekonomin och därmed på regionens skatteintäkter.