Gå direkt till Nyheten (Brett program av opera, balett och teater
Bolsjojteatern i Moskva en scen för direktsändningar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Brett program av opera, balett och teater
Bolsjojteatern i Moskva en scen för direktsändningar

Publicerad Wednesday, 07 September 2011, 15:07 av Björn Smitterberg

Folkets Hus blir under hösten och vintern hemvist för alla operaälskare och balettälskare i Lidköpingstrakten. Det är ett brett program som Agne Gustafsson – Folkets Hus-chef – i dag presenterade. Det börjar med Fantomen på Operan – direkt från London. Det pågår ända till slutet av april. Minst.

– Ja, det här programmet är bestämt. Men vi har några till som inte är bestämda än – åtminstone inte när det gäller datum, säger Agne Gustafsson.

De digitala direktsändningarna visas på Folkets Hus. Det blir också teaterbesök som genomförs på Esplanadteatern och troligen kommer Cirkus Cirkör i en direktsändning till Folkets Hus.

– Vi är flera föreningar som samarbetar och det gör att programmet blir rikt och bra. När det gäller direktsända operor har vi tagit till oss hela utbudet med ett undantag. Vi tänker ta ledigt på påskafton.

Svenskt blir det också – från Dramaten kommer Två herrars tjänare att sändas – en klassisk pjäs som nyss haft premiär i helt ny tappning och fått mestadels mycket god kritik. Morgan Alling har en av huvudrollerna.

Hösten börjar med The Phantom of the Opera – direktsänd från Royal Albert Hall i London, en slags hemmascen för denna musical som är en jättesuccé. Många har sett den i svensk version i Stockholm – nu kan den ses i original.

Satyagraha är en opera om Mahatma Gandi

Höstens första opera är Anna Boleyn av Donizetti. Det är första gången den satts upp på Metropolitan. Flera av säsongens operaföreställningar i New York är nya uppsättningar. Den 21 januari blir det världspremiär i direktsändningen – Den förtrollade ön.

Teatervänner får också besök. Fahrenheit 451 kom till som roman redan för 57 år sedan. Men den är inte mindre känd som pjäs. Handlingen utspelar sig i framtiden, om en brandstation som inte längre släcker bränder utan har till uppgift att bränna böcker. Pjäsens namn visar på just den temperatur när papper börjar brinna av sig självt.

Det är en stark pjäs som spelas på Esplanadteatern av sex skådespelare från Mittiprickteatern i Stockholm den 30 oktober.

Ulrika Hansson i Fahrenheit 451.

Teateri från Jököping kommer att spela ett dramatiskt stycke på Esplanadteatern den 22 november. Med grunden i Stevensons Dr Jekyll & Mr Hyde spelar fyra skådespelare upp en thrillerliknande historia – Morden på Canal Street.

– Vi arbetar också för att få hit ungdomspjäsen Men on Tour med Teater Tropos i Västerås – men här har vi inte alla detaljer klara än, säger Agne Gustavsson som tror det här kan bli en föreställning på Esplanadteatern tillsammans med Sockerbrukets Ungdomsverksamhet.

– Över huvud taget är vi intresserade av samarbeten. Det finns många bra föreningar vi jobbar med i Lidköping för att göra hela det här programmet möjligt. Vi samarbetar också gärna med bygdegårdsrörelsen – även om vi inte har något klart än.

Barbara Hendricks julkonsert i Engelbrektskyrkan i Stockholm sänds också digitalt – och det får nästan kallas tradition eftersom det inte är första gången det här kan avlyssnas på Folkan i Lidköping.

Så här ser programmet ut, sett i kronologisk ordning (om inget annat nämns är de Folkets Hus som är platsen att besöka):

2 okt:  Phantom of The Opera – direkt från London
9 okt:  Esmeralda – balett direkt från Moskva
15 okt: Anna Boleyn – Donizetti-opera direkt från New York
29 okt: Don Giovanni – Mozart-opera direkt från New York
30 okt: Fahrenheit 451 – på Esplanadteatern
5 nov:  Siegfried – Wagner-opera direkt från New York
19 nov: Satyagraha – Glass-opera direkt från New York
20 nov: Törnrosa – balett direkt från Moskva
22 nov: Morden på Canal Street – på Esplanadteatern
26 nov: Två herrars tjänare – teater direkt från Dramaten
3 dec:  Rodelinda – Händel-opera direkt från New York
10 dec: Faust/Gaounod – direkt från New York
17 dec: Julkonsert med Barbara Hendricks – digitalt
18 dec: Nötknäpparen – inspelad balett i Moskva

21 jan: Den förtrollade ön – opera direkt från New York
11 feb: Ragnarök – Wagner-opera direkt från New York
25 feb: Ernani – Verdi-opera direkt från New York
14 apr: La Traviata – Verdi-opera direkt från New York
29 apr: The Bright Stream – balett direkt från Moskva

Biljett försäljningen har inletts – vardagar 8-12 på tel 21023.