Gå direkt till Nyheten (Saab begär rekonstruktion igen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Saab begär rekonstruktion igen

Publicerad Wednesday, 07 September 2011, 09:39 av Redaktionen

Saab Automobile ansöker åter om rekonstruktion. Det betyder att utmätningar stoppas liksom konkurskrav, och staten tar över lönekostnader. Beslutet skall dock fattas av Vänersborgs tingsrätt som får ansökan i eftermiddag. Det som talar emot ett beslut om rekonstruktion är att företaget så sent som för två år sedan genomgick en rekonstruktion.

Enligt pressmeddelandet från företaget gäller rekonstruktionen även Saab Automobile Powertrain och Saab Automobile Tools.

De nya kinesiska samarbetspartners Saab har är införstådda med ansökan om rekonstruktion. Rekonstruktionen kan rädda företaget kortsiktigt tills de kinesiska pengarna kommer – tidigast i oktober. Ansökan innebär – om den godkänns – tre månaders frist. Det är fem månader sedan bilar byggdes i fabriken. Enligt medieuppgifter i dag behöver företaget få in fem miljarder kronor innan underleverantörerna låter produktionen starta igen.

10 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
7 September, 2011 11:26

Löjligt! Vad är det som talar för att SAAB inte har pengar,
ingen produktion, ingenting skulle lyckats nu? Nej låt inte Muller lura staten på pengar. Nu får det vara nog!

heylon
Gäst
heylon
7 September, 2011 04:34

IGEN!! Konka skiten nån gång istället för det lär ju sluta så iaf…

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
8 September, 2011 11:23

Rekonstruera Saab – på riktigt! Ställ om till grön produktion och börja tillverka vindkraftverk, spårvagnar, solpaneler och annat som faktiskt har en framtid! Allt kunnande och all erfarenhet på Saab skulle vara en ovärderlig resurs i den nödvändiga omställningen till ett samhälle fritt från fossila bränslen.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
8 September, 2011 07:24
Svarar  erik_lisch

Har för mig att en viss näringsminister hade uppe de förslagen som du kommer med nu för ganska länge sen vad gäller SAAB. Då blev hon mer eller mindre idiotförklarad men det klart förslagen kom ju då i från fel “block”

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
8 September, 2011 09:44
Svarar  Agust Vråk

Idiotförklarad av vem? Och vadå “fel block”? Hade hon velat få det genomfört så är det väl precis “rätt” block, eftersom det  tyvärr är just det blocket som regerar.

Hur som helst kan även en blind höna hitta ett korn ibland. Vet inte vad belackarna kan ha för motiv att vara emot förslaget, men det är helt klart värt ett försök. Vi kommer förr eller senare behöva ställa om samhället för en hållbar utveckling. Med eller utan Maud Olofsson. Helst utan. Ett nytt “grönt” Saab hade kunnat vara en viktig del i den övergången.

Många på högerkanten förnekar iofs klimatproblematiken och tror att vi kan fortsätta som vanligt i all framtid… Men med risk för att bli tjatig: nu när Saabs tid som biltillverkare så
uppenbart är ute är det ett perfekt läge för att ställa om produktionen och ge de anställda i uppdrag att utveckla och
tillverka sådant som vi absolut måste ha för att kunna ta samhället ur
fossilberoendet.  Det är både nödvändigt för samhället och tekniskt
realistiskt för Saab. Vad som saknas är viljan. En omställning bort från den massbilism som bär
upp dagens transportsystem är dock inte en fråga om tycke, smak eller
ideologi. Det är en fråga om på vilket sätt det ska ske: i tid och under
ordnade former eller för sent, i panik, framtvingat av oljebrist och
klimatkatastrofer.En omställning inom bilindustrin vore fullt möjlig. Under andra världskriget sade den amerikanska regeringen helt enkelt till den inhemska bilindustrin att tillverka krigsmateriel i stället för bilar, och då dröjde det inte många veckor innan det rullade ut stridsvagnar i stället för Chryslers ur bilfabrikerna i Detroit.

Nisse
Gäst
Nisse
9 September, 2011 06:05
Svarar  erik_lisch

Som August säger är dina tankar helt i linje med de Maud förde fram i tidigare diskussioner om SAAB – det var nog egentligen endast från vänster-sidan man skrattade åt hennes idéer…

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
9 September, 2011 10:34
Svarar  Nisse

Skrattade jag ut hennes tankar om det kanske? Nej just det. Du menar förstås sossar och vänsterpartister. Ptjaa, vad ska man säga, betong- och plutonium-partiet SAP kommer nog aldrig ta klimathotet på allvar, de lever kvar i det förgångna då socialdemokratin var en folkrörelse och ingen hade ens hört talas om miljöproblematiken. Och Vänsterpartiet gör som pappa socialdemokratin säger åt dem.

Nisse
Gäst
Nisse
9 September, 2011 12:59
Svarar  erik_lisch

Har aldrig påstått att du sagt så – jag konstaterar tvärtom att du inte sagt så… tänkte tom kalla vänstern för den etablerade vänstern, men kände att det kunde framstå som respektlöst mot SP.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
9 September, 2011 07:27
Svarar  erik_lisch

Kanske bättre att göra som din partikamrat Röda Malmö föreslår: -Dags att ockupera fabriken och frånkänna ägarna all rätt?

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
9 September, 2011 11:19
Svarar  Agust Vråk

Så länge det sker efter strikta ickevåldsprinciper så ser jag inga problem med det. Det skulle ge tyngd åt kraven att lösa det här på ett sätt som gynnar arbetarna.

 Men nog skulle arbetarrörelsen kunna ställa tydligare krav. Det lär dock inte hända, pga. ledarskapet i dagens arbetarrörelse, sosse-adeln, som mest är ute efter att gynna sina egna karriärer och bevara
samförståndet med sina golf-kompisar i näringslivet.

Vad gäller diskussionen om expropriation/stöld så har vi redan tagit den
i en tidigare debatt-tråd och enats om att vi ej är överens i frågan. Och det beror helt enkelt på att våra perspektiv är så olika: äganderätten är det viktigaste för dig, medan andra värden som miljö, välfärd och allas rätt till arbete, är betydligt viktigare för mig.

Men seriöst, slingra dig inte nu och bemöt det jag skrev i sak i stället. Tror du att vi kommer kunna fortsätta som vanligt och spy ut avgaser i atmosfären? tillhör du de konspirationsteoretiker som tror att klimathotet är en bluff? eller erkänner du problemet och inser att något måste göras?