Gå direkt till Nyheten (Debatt: Upp med hyreskontrakten på bordet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Upp med hyreskontrakten på bordet

Publicerad Thursday, 08 September 2011, 09:03 av Redaktionen

Debatten kring terrasscaféet i Stadsträdgården har varit omfattande i Lidköpingsnytt i sommar. Och nu reagerar oppositionsrådet Bertil Jonsson (M) genom att begära en öppen genomgång av hyreskontrakten.

Upp med Hyreskontrakten på bordet

Som framgått av debatten kring förändringen av uthyrningen av terasscaféet så är handläggningsrutinerna av frågor som dessa otydliga. Att det är intern service som är upphandlare/uthyrare står alldeles klart och att denna enhet ligger direkt under kommunstyrelsen och därmed kommunledningen är lika tveklöst.

Men hur frågorna når den politiska nivån är höljt i dunkel.
Möjligen förekommer ett informellt samtal mellan kommunstyrelsens ordförande och någon eller ett par tjänstemän, men längre kommer inte frågan.

De lokaler som avses är lokaler som handläggs genom intern service och används kommunexternt. Eftersom handläggningen inte fungerar så begär vi nu en redovisning till kommunstyrelsen vilka lokaler det gäller, vem som är hyresgäst, vilken verksamhet som bedrivs, hur långa är avtalen och hur ser villkoren ut.

Detta är ett led i att få en väl fungerande kommunal handläggning och också att säkerställa den för företagsklimatet i kommunen så viktiga konkurrensneutraliteten mellan olika företagare.

Bertil Jonsson
Oppositionsråd (M)

11 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
8 September, 2011 08:10

Äntligen! Lägg korten på bordet.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
8 September, 2011 09:14

Debatten på Lidköpingsnytt behövs..!

kire44
Gäst
kire44
8 September, 2011 09:39

Var Du inte med på sammanträdet den 17 augusti ? Ställde Du dessa frågor då ?

Elof
Gäst
Elof
8 September, 2011 11:47
Svarar  kire44

Klart han inte gjorde. Bertil J(M) försöker ju bara samla några billiga politiska poäng nu när han sett att hans anhängare dragit igång “attackerna” mot Hedvall igen. Om inte något så borde väl Bertil J(M) veta om hur avtalet som han sade sig vilja säga upp tidigare i vår var skrivit om inte annat. Och det ny avtalet mellan två privata näringsidkare har väl inte kommunen över huvud taget något med att göra.

Fonzig
Gäst
Fonzig
14 September, 2011 12:08
Svarar  Elof

Haha jag är varken anhängare av någon av dessa två politiker, Hur kan du elof mena att kommunen inte har att göra något med ett hyresavtal mellan 2 olika näringsidkare när det är kommunen som står som ägare på lokalen? ska jag då kunna ta min lokal som hyrs av Lidköpings kommun och hyra ut den till någon trevlig MC organisation utan att kommunen ska lägga sig i det?

Redaktören
Gäst
Redaktören
14 September, 2011 06:15
Svarar  Fonzig

En rättelse: Kommunen äger inte hela lokalen. En del av lokalen är privatägd, byggd av Rådhuskonditoriet och numera såld till Gebrail Öge. Att hyra ut kommunens del till någon annan än den som äger en del av byggnaden verkar omöjligt. /red

HICT
Gäst
HICT
14 September, 2011 08:12
Svarar  Redaktören

Bra klargörande redaktörn, som vanligt.Men om kommunen äger marken och antagligen den ursprungliga lokalen, menar du att Rådhuset under sin hyrestid fått OK på att bygga till “en egen del”? Det blir ju ungefär som att jag hyr ett hus för att bo i, tycker det är för litet och får OK på att bygga ut och sedan kan se det som att jag personligen äger tillbyggnaden som ligger på annans mark och är vidhängande markägarens ursprungliga byggnad.
Snälla redaktörn, kan du inte hjälpa oss att förstå hur ända in i … kommunen har hamnat i denna situation, dvs att en hyrsegäst tillåtits bli ägare till “en del av lokalen”? Frågan är om det inte är här skon klämmer och det är detta som gjort att man hamnat i denna sits? Jag förstår inget av detta?

GustafsPojk
Gäst
GustafsPojk
8 September, 2011 10:57

Märkliga turer i detta ärende, vem är det som styr i Lidköping.
Är det möjligen så att vi har för svaga politiker, som låtit tjänstemännen ta över för mycket av beslutsgånen i kommunen.
Kommunens internrevisorer borde kolla upp detta, och ge ett officiellt uttalande.   

Zeduce
Gäst
Zeduce
8 September, 2011 03:48
Svarar  GustafsPojk

Om vi jämför med Skövdes politiker som har lyckats få bra kommunikationer, affärskedjor mm så tror jag att svaret är ganska enkelt….. Tror dock att skulle tjänstemännen få mer mandat skulle saker å ting inte behöva dras i långbänk i tid å otid.

11hedvall11
Gäst
11hedvall11
8 September, 2011 06:37

Handläggningen inte fungerar?? Tillåt mej le..
Bertil Jonsson och hans parti har delegerat hyresärenden till en ansvarig tjänsteman.
Det är ingen politisk fråga.Man har att följa hyreslagen med domar som är prejudikat.
Hyresnämnden avgör tvister.
Frågor som Bertil delegerat når inte den politiska nivån i normalfallet.
Vet inte Bertil detta är han verkligen tillsammans med Annika Håkansson en novis.
Sign Gustafspojk tror tydligen att det är  politiker som handhar alla tusentals småfrågor
i kommunen,
Finns inget märkligt i detta.Vi följer lagar och avtal i Lidköping.
Sådana som inget kan blandar ihop korten och för in saker som inte har med saken att göra. Man kan inte upphandla ett hyrekontrakt som innehas av någon annan.

Fonzig
Gäst
Fonzig
14 September, 2011 12:04
Svarar  11hedvall11

Då menar alltså herr Hedvall att ni i kommunen inte måste godkänna en ny hyrestagare/arrendator? ” Man kan inte upphandla ett hyrekontrakt som innehas av någon annan”