Gå direkt till Nyheten (En av de bästa körerna kommer till Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En av de bästa körerna kommer till Lidköping

Publicerad Friday, 09 September 2011, 11:20 av Redaktionen

Vid Musik i S:t Nicolai kyrka i Lidköping på söndag kväll medverkar en av vårt lands främsta körer, kammarkören Pro Musica, Göteborg under ledning av professor Jan Yngwe.

Under rubriken ”Magnifikt och Mahlerskt” bjuder kören på storslagen körmusik med bl.a. jubilaren Gustav Mahler ”Adagietto” ur symfoni nr 5 i version för 13-stämmig kör och solister och Arvo Pärt ”Magnificat.” Dessutom verk av Alfred Schnittke ur ”Konsert för kör” och nye polske stjärnskottet Pawel Lukaszewski m.fl. – en högtidsstund för alla älskare av körmusik. Som orgelsolist medverkar också en av körens medlemmar, Leander Franke.

Kammarkören Pro Musica har under decennier varit en stark röst i det svenska och internationella körlivet. Kören har gjort drygt ett 30-tal internationella konsertturnéer i större delen av Europa samt i Japan, Kuba, Sydafrika och Brasilien.

Med sina många skivproduktioner, radioinspelningar och TV-framträdanden har ensemblen prisats såväl nationellt som internationellt, bl. a. för sina tolkningar av den ryske tonsättaren Alfred Schnittke. Kören har också regelbundet samarbetat med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan.

Kören är just nu aktuell i den nya guldbaggebelönade filmen ”Till det som är vackert” med bl.a. Samuel Fröhler i huvudrollen där man tillsammans med Göteborgs Symfoniker framför delar ur Mozarts Requiem.

Jan Yngwe, körens dirigent sedan starten 1978, är professor i körsång och dirigering vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och räknas som en av vårt lands främsta dirigenter i sin generation.

Genom åren har han dirigerat alla svenska orkestrar av rang. Han är internationellt verksam, ofta efterfrågad som dirigent, inspiratör, pedagog och föreläsare. Hans produktion som tonsättare domineras av kör- och orkestermusik. 2004 tilldelades Jan en av körsveriges finaste musikaliska utmärkelser, ”Johannes Norrby medaljen”.

Arrangörer är Lidköpings församling och Lidköpings konsertförening.

– Peter Enerbäck