Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Nyheterna ibland oss)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Nyheterna ibland oss

Publicerad Friday, 09 September 2011, 08:03 av Björn Smitterberg

Det finns stora nyheter, och små. Det sägs att nyhetsvärdet kan mätas på samma sätt som ett kärleksbrev: Intensiteten avtar med kvadraten på avståndet.

Men det är mer som spelar in.
För 25 år sedan, när redaktören hade en annan roll genom att servera nyheter åt redaktioner, såg redaktören till att det fanns gott om nyheter mellan juldagarna och trettonhelgen. Då hade nämligen så många stängt så möjligheten att ”sälja in” nyheter var stor. I dag har väldigt många upptäckt det här. Bl a rasar det dessa dagar in statistikuppgifter om än det ena och än det andra.

När redaktören började som ung reporter på en lokaltidning var det att börja nyårsdagarna med att ringa runt till alla präster och fråga om antalet födda, antalet döda, inflyttade, utflyttade o s v. Därigenom fick man klart för sig om befolkningen ökat eller minskat. Sedan dess har det hänt en del. Prästerna sköter inte folkbokföringen längre, numer är vi skattskrivna från födseln. Dessutom har antalet församlingar minskat. Det finns ingen befolkningsstatistik för enskilda socknar längre.

Det var nyheter som lästes i varenda stuga.

Ytterligare en skillnad är att befolkningssiffrorna kommer av sig själv, de kommer i mitten av februari varje år. Lite sent, men lite mer exakta. Redaktören har varit med om präster som blandat ihop siffror och fått folkökningar bli minskningar och tvärtom.

Nyheter kräver nyhetsnäsa säger en del. Kanske. Men vissa personer lär sig vad som är nyheter. Det kallas också medievana.

För redaktören är det självklart att vilja berätta, om nyheter och om människor. Dessvärre har hela yrket ändrat karaktär – alltmer av tiden måste ägnas åt att jobba sittande på sin stora ända. Men när redaktören går ut – då sker det alltid med en kamera i fickan för det kan ju dyka upp en nyhet. Ibland undrar redaktören om det finns en nyhet att hämta när han ser något.

Som häromdagen, när det stod ett par övergivna skor utanför Systembolaget. Döljer sig en allvarlig stor nyhet bakom denna bild?

Storleken på nyheter kan förstås mätas i hur mycket de läses. Den mest läsa artikeln i Lidköpingsnytt sedan förra fredagen är den i måndags publicerade om de fyra snickarna vid Snickeriet (klicka till artikeln här om du missade den).

I måndags bestämde Barn- och skolnämnden att den inte vill betala ett staket mellan skolgårdens bollplan och kyrkogården i Råda. Redaktören konstaterade att det inte är några problem om bollen kommer in på kyrkogården – då avbryts ju spelet för bollen är död.

Apelsinpriset går till alla dem som såg till att eleverna på Stenportskolan fick en rolig upptakt på läsåret genom en kamratdag på skolgården.

Citronpriset går till korkskallar som stjäl och förstör barns leksaker. Mio 5 år fick hjälp att hämta upp sin tramptraktor, en kär leksak, ur Lidan av bl a räddningstjänsten. Men traktorn var skadad.

Veckans vits från Bengt BG i Vinninga handlar om att fiska i Lidan:

Två fiskare står och skryter:
– I går fick jag upp en gädda på två meter.
– Det var väl inget. Jag fick upp en cykel med lyset tänt.
– Det tror jag inte på!
– Nä, men drar du av en meter på gäddan så släcker jag lyset…

God helg.