Gå direkt till Nyheten (Vad gjorde du 11 september 2001?
Klicka in och se berättelser från den dagen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vad gjorde du 11 september 2001?
Klicka in och se berättelser från den dagen

Publicerad Sunday, 11 September 2011, 07:50 av Björn Smitterberg

I dag är det tio år sedan händelserna inträffade som fick hela världen att rysa, hela det politiska systemet i världen sattes i anspänning och tusentals människor har fått sätta livet till i krig och elände; Det är tio år sedan angreppen mot World Trade Center i New York. Vad gjorde du den dagen? Berätta för oss.

Redaktören satt på en liten redaktion i Visby. I ett hörn fanns ett par TV-apparater, en av dem hade alltid CNN-kanalen på. Här fick redaktören se en direktsändning från det brinnande tornet – och plötsligt kom ett flyg till… Det blev alldeles stilla – det gick flera minuter. Den ena larmrapporten efter den andra.

På kvällen gick redaktören en lång promenad med hunden på strandpromenaden – alla talade om New York.

Vad gjorde du den här dagen, hur fick du veta och hur reagerade du?
Skicka några rader – gärna under enkel signatur  men helst med ditt namn – till desk@lidkopingsnytt.nu.

14 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Chryslerowner
Gäst
Chryslerowner
4 September, 2011 08:01

Den 11:e satte jag på TV:n 15,15 och fick se när plan nummer två flög rätt in i tornet på World trade center. Sen va den dagen förstörd!

Jerker Persson
Gäst
4 September, 2011 08:10

Den dagen, med en kopp kaffe i handen , framför tv,  så såg jag när ett plan körde rakt in i en byggnad, kaffet var rätt kallt när jag kom ihåg det.

Kallandsobo
Gäst
Kallandsobo
4 September, 2011 09:35

Vi satt i baren på Landvetter och väntade på att gå ombord på planet till Turkiet när de första bilderna visades på TV! Det var inget ljud på TV:n så man hörde inte vad som rapporterades. Jag sa till min man att nu gör de reklam för en ny katastroffilm på Tv:n och sen tänkte vi inte mer på det. man kunde ju inte i sina vildaste fantasier tro att det var på riktigt! Vi kom iväg på resan och fick en chock när vi på plats i Turkiet fick reda på att det var på riktigt. 

janne59
Gäst
janne59
4 September, 2011 10:09

Jag höll på med min vedhög och visste ingenting förrän en granne kom förbi och berättade.

UndrandeInflyttad
Gäst
UndrandeInflyttad
4 September, 2011 10:14

Det var en overklig dag, av en slump kom Tv på o detta dök upp, vill minnas att det var CNN. Fattade först inte att det var verklighet, när sedan det andra planet körde rakt in i Tornen blev jag alldeles tom inombords. Tankarna gick till de som fanns i Tornen o de som sattes in för att hjälpa till. Alla brandmän o poliser som stod inför detta “helvete” o vad som väntade dem.

Fredrik_2
Gäst
Fredrik_2
4 September, 2011 10:30

Jag vet precis vad jag gjorde, stod vid min maskin på jobbet när det kom något på radion om att ett mindre sportplan hade kraschat in i en skyskrapa på manhattan och när man kom hem och slog på tvn så visade det ju sig var nåt hela annat

msbumble
Gäst
msbumble
4 September, 2011 11:11

Satt och såg på BBC medan jag åt, bodde i Manchester då, när inslag efter inslag visade hur först en skyskrapa, sedan en till, träffades och så småningom rasade. Mitt hjärta sjönk, min kompis som jag delade bostad med var i NY och hade planerat att besöka WTC på förmiddagen den da’n. Eftersom mobilnätet där kraschade fick jag inget livstecken ifrån henne på tre dagar och befarade det värsta. Gud ske lov var hon oskadd, de hade tagit sovmorgon den da’n och tänkte besöka WTC en annan dag i stället….

Guest
Gäst
Guest
4 September, 2011 01:55

Jag höll på att bygga ett garage.

AnPet
Gäst
AnPet
4 September, 2011 03:39

Den dagen var jag i Atlanta och skulle flyga hem några dagar senare. Jag befann mig inte i centrum utan i en stadsdel som heter Druid Hills. Vi upptäckte, när vi satt och såg direktsändningen på TV att ett par av grannarna som jobbade i centrum kom hem. De jobbade båda två i ett par av de högsta husen i centrum och hade fått order att omgående utrymma husen, man visste inte om händelserna i New York skulle upprepas. Det lär ha varit mycket ödsligt i centrum hela dagen. Det var sedan kaos med flygförbindelserna och min hemresa blev nästan en vecka försenad. Mitt bagage och jag själv undersöktes in absurdum. En ung man som såg arabisk ut fick inte boarda planet till Frankfurt, hans fru fick däremot komma ombord. Hon var tysk och mannen var tredje generationens invandrare i Tyskland, familjen kom ursprungligen från Libanon. Jag undrar när han kom hem?

Nisse
Gäst
Nisse
4 September, 2011 04:35

Jobbade för ett multinationellt bolag på den tiden, och var på väg till Ystad på konferens. Väl på plats samlades de flesta av oss runt TV-apparaterna i foajen – dock inte amerikanarna; de var från Texas och tyckte att det inte berörde dem…

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
4 September, 2011 05:39

Jag och en kompis satt på en pizzeria och åt varsin kebabpizza när vi plötsligt såg på tv:n i hörnet, som i vanliga fall brukar visa sport, att något underligt hade hänt i världen. Vi blev sittande där ett bra tag och tittade på sändningarna innan vi betalade för oss och chockade gick iväg.

StigStefan
Gäst
StigStefan
4 September, 2011 08:43

Jag satte hemma hos min dåvarande tjej (kompis) efter skolan. När vi satte på TV:en så fick vi också det andra planet flög in. I den åldern jag var det gick det inte riktigt att fatta vad som just hände och det tog flera veckor innan det sjönk in vad verkligen som hade hänt! 

Sara Wiklund
Gäst
Sara Wiklund
6 September, 2011 04:23

Jag satt i ett väntrum på eftermiddagen på sjukhuset för en undersökning, då man på radion meddelade att ett mindre sportplan hade kraschat in i World Trade Center. Man trodde att det rörde sig om en olycka. Några få döda, alltså inget allvarligt tillbud… Efter sjukhusbesöket åkte jag till McDonalds, där stod folk i klungor o tittade på tv:n. Undrade vad som stod på, förbluffad o chockad såg jag hur WTC-tornen stod i lågor, de visade om o om igen hur planen hade kraschat in i tornen. Åkte hem till lägenheten, ringde min pojkvän som var på jobbet, grät o berättade vad som hänt. Jag hade tre år tidigare varit på besök i NY med en kompis och vi hade varit uppe i WTC, så jag kunde bara ana omfattningen av katastrofen… Jag ringde även min kompis o hörde mig för om hennes syster som jobbade inom sjukvården i NY. Hon var utom fara o hjälpte till med att undsätta de skadade. Resten av den kvällen satt jag vid tv:n o följde nyheterna… Allt kändes helt overkligt, som en hemsk mardröm. En kompis skulle resa till USA o jobba som au-pair dagen efter detta, men hennes resa blev uppskjuten i flera veckor.

Gunnar71
Gäst
Gunnar71
9 September, 2011 07:19

Jag jobbade då på ett Amerikanskt Dataföretag i Dublin Irland.
Hörde av en kollega att ett plan landat på world trade center. Sen rullades Tv-apparater ut på golvet och allt arbete stannade. Vår chef som var amerikan kom ut och var aldels svart i ansiktet. Vi fick läsa in på telefonsvarare att vi hade stängt för brandövning resten av dagen och alla samlades runt Tv:n.
Några månader senare drog sig företaget ur hela Europa och flera tusen fick sluta.