Gå direkt till Nyheten (Blir “årets alumn” vid Linköpings universitet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Blir “årets alumn” vid Linköpings universitet

Publicerad Monday, 12 September 2011, 10:38 av Redaktionen

Civilingenjören Erik Thorstensson med rötterna i Lidköping bidrar till en hållbar värld genom att skapa nya produkter av spillmaterial i industrin. Han är en av de båda första mottagarna av utmärkelsen Årets alumn, som delas ut av Linköpings universitet.

Med den nya utmärkelsen vill universitetet uppmärksamma före detta studenter som har gjort något utöver det vanliga. Det kan handla om prestationer av olika slag eller särskilt engagemang i någon fråga. Alumner utsågs först vid amerikanska universitet men systemet har spritt sig och finns nu även på flera skolor, högskolor och universitet i Sverige.

Utmärkelsen Årets alumn i Linköping delas ut vid en ceremoni den nationella alumnidagen den 4 oktober. Då är årets alumner på plats, mottar diplom av rektor Helen Dannetun och håller varsitt föredrag.

Årets alumner får också sina namn på en platta utanför Kårallen som de är med och lägger ner den 4 oktober. Plattan ska bli början till en ”Walk of Fame” för alumner från LiU.

Det är första gången en nationell alumnidag firas i Sverige och festligheterna äger rum på många platser runt om i landet. Linköpings universitet har 78.000 alumner, spridda över hela världen. Alumnerna är viktiga bland annat som ambassadörer för universitetet.

Erik Thorstensson är numera VD för företaget Creatables i Göteborg, som gör konsumentprodukter av material som blir över i industriproduktion. Han är från Lidköping och har läst civilingenjörsprogrammet i maskinteknik med specialisering mot ergonomidesign vid LiU. Under studietiden började han fundera på hur man kunde designa produkter med så liten miljöpåverkan som möjligt. I dag är han en flitig föreläsare på skolor och företag, där han talar om kreativitet och grön produktutveckling.